Tessa Ham
Tessa Ham Persoonlijke groei 30 mei 2021

11 tekenen dat je toch echt volwassen aan het worden bent

Voel jij je ook nog het ene moment een klein kind (oké, of misschien een puber) en het volgende moment een verantwoordelijke volwassen? Dat is niet gek. Want wat maakt een volwassene nou zo volwassen? YouGov hield daarom een enquête onder Britten om erachter te komen wat nou typische tekenen zijn.

Deze 11 tekenen werden het meest genoemd.

Tekenen dat je volwassen bent

Hoeveel kan jij er afvinken?

1. Een huis kopen

De grootste indicator dat je volwassen bent, volgens de ondervraagde Britten? Dat is het hebben van je eigen koophuis. 84 procent zegt dat dit een teken is dat je nu toch echt volwassen bent. Wanneer je een eigen huis koopt, moet je waarschijnlijk een smak geld neerleggen en moet je je door allerlei ingewikkelde documenten worstelen.

2. Het hebben van een fulltime baan

78 procent van de ondervraagde Britten vindt dat het hebben van een fulltime baan ook heel volwassen is. Daardoor draag je immers een bepaalde mate van verantwoordelijkheid. Zelf voelde ik me ook heel volwassen toen mijn eerste salaris werd gestort (wat minder toen ik het binnen mum van tijd uitgaf – gelukkig kan ik inmiddels beter sparen).

3. Uit huis gaan

Geen zorgen als een koophuis nog erg ver weg lijkt en jij je toch al behoorlijk volwassen voelt. 76 procent van de respondenten vindt dat ‘niet meer bij je ouders wonen’ al een teken is dat je volwassen bent.

4. Letten op korting

Ga jij ook nog even naar die andere supermarkt als ze daar een goede aanbieding hebben? Glunder jij vol trots naar het ‘bespaarde bedrag’ op je Albert Heijn-bon? En zoek je wel eens op of je ergens goedkoper uit bent met verzekeringen of je energierekening? Gefeliciteerd, je bent volwassen, zegt 70 procent van de ondervraagden.

5. Trouwen

Een ander teken dat je volwassen bent? Dat je getrouwd bent, vindt 62 procent. Dat is natuurlijk ook een hele grote stap. Niet alleen in je relatie, maar ook wat betreft je portemonnee…

Wil je ooit trouwen? Zoveel moet je sparen voor je bruiloft

6. Maaltijden van tevoren plannen

61 procent van de Britten vindt dat ‘je maaltijden van tevoren plannen’ een teken van volwassenheid is. Zelf sta ik nog elke middag in de supermarkt, dus deze mag ik helaas niet afvinken.

7. Hebben van kinderen

Een ander groot teken dat je nu toch echt volwassen bent, is het hebben van kinderen, vindt 53 procent van de ondervraagden. Iedereen die een eigen kind heeft, weet wat een grote verantwoordelijkheid dat is.

8. Blij worden van schoonmaakproducten

Als je blij wordt van die nieuwe stofzuiger die je gekocht hebt, weet je wel hoe laat het is, zegt 44 procent van de ondervraagden.

9. Sterke mening over hoe de vaatwasser ingericht moet worden

31 procent van de ondervraagden vindt dat je volwassen bent als je graag ruziet over hoe de vaatwasser het best ingericht kan worden. They got a point.

10. Niet weten welke muziek er in de hitlijsten staat

Eerlijk is eerlijk: als ik een liedje hoor die ik niet ken en die al een aantal weken in de hitlijsten staat, voel ik me ook oud. 29 procent is het met me eens.

11. Praten over het weer

29 procent vindt het feit dat je met anderen over het weer praat ook een teken dat je volwassen bent.

Waarom is volwassen worden zo moeilijk?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
11 tekenen dat je toch echt volwassen aan het worden bent
Sluiten