Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 28 nov 2019

7 tekenen dat je succesvoller bent in je carrière dan je je misschien realiseert

Als je jezelf vergelijkt met andere mensen, is het makkelijk om jezelf minder succesvol te voelen. Ben je ondernemer en vergelijk je jezelf met Mark Zuckerberg, dan verlies je het natuurlijk. Hoe succesvol je ook bent, zodra je je gaat vergelijken met anderen zal er altijd iemand zijn die meer succes heeft dan jou. En daardoor ben jij waarschijnlijk succesvoller in je carrière dan je je misschien realiseert.

Als ik weer eens een heel seizoen van een Netflix serie in één ruk heb uitgekeken, vraag ik me af wat ik met mijn leven heb gedaan tot dit punt. Door alle succesverhalen die je leest had ik eigenlijk wel verwacht dat ik op dit punt in mijn leven een boek had geschreven of een TED Talk had gegeven, maar de realiteit ligt een tikkeltje anders.

De buitenwereld vs jijzelf

Kortom: heel erg succesvol in mijn carrière voel ik me niet. Dat de buitenwereld dat anders ziet, realiseerde ik me pas toen een vriendin zei dat ik zo’n groot voorbeeld voor haar was. Met grote ogen staarde ik haar aan: “Echt?!”

Vaak realiseren we ons zelf niet hoe ver we al zijn gekomen, omdat we zo gefocust zijn op waar we nog willen komen. Maar wedden dat jij je in meerdere van deze tekenen herkent en dus eigenlijk succesvoller in je carrière bent dan je je misschien realiseert?

Je hebt genoeg geld om je geen zorgen te maken

Natuurlijk hebben we allemaal weleens money worries en zouden de meesten van ons wel meer willen verdienen. Maar als jij genoeg geld hebt om van je centen welverdiende mooie reizen te maken, lekker uit eten te gaan met vriendinnen en jezelf kan trakteren op coffee’s to go en die mooie tas, ben je een stuk succesvoller dan je je misschien realiseert.

Je hebt complimenten gekregen over je werk

Ik noemde het net al in de intro van dit artikel, een grote eyeopener voor mij was een opmerking van een vriendin. Vaak zullen mensen niet in zoveel woorden zeggen dat ze onder de indruk zijn, maar merk je het in de kleinere opmerkingen en complimenten die ze je geven. Dan is het zaak om die complimentjes niet weg te wuiven, maar ze echt te accepteren.

Voor de mensen onder ons die net als ik het Imposter Syndrome hebben, heb ik een extra tip: schrijf de complimenten die je krijgt op. Dat klinkt misschien een beetje stom, maar werkt écht om je meer te laten geloven in jezelf.

Iemand heeft je om carrièreadvies gevraagd

“Hoe is je gelukt die opdrachtgever binnen te slepen?” of “Hoe heb je die baan bemachtigd?” zijn misschien wel de grootste complimenten die iemand je kan geven. Als iemand je om advies heeft gevraagd op het gebied van je carrière, hoe klein of hoe groots ook, is dat een duidelijk teken dat je succesvoller bent dan je je misschien realiseert.

Je baas heeft je gekozen voor een groot project of je hebt een grote klant bemachtigd

Dit punt ligt er natuurlijk aan of je freelancer bent of in loondienst werkt. Maar als jouw baas je kiest voor een groot project of als jij een grote klant hebt binnen gesleept, is dat natuurlijk een enorme bevestiging van jouw kunnen.

Zorg ervoor dat je hier in de toekomst meer stil bij staat door echt een flesje bubbels te poppen met vriendinnen of uit eten te gaan met je partner om het goed te vieren.

Je leert nieuwe skills en neemt nieuwe uitdagingen aan

Als jij je skillset gaat uitbreiden naar meer dan één taak en nieuwe projecten aanneemt, betekent dit maar één ding: je groeit in je carrière! Denk maar eens na: aan het begin van je carrière ben je bezig uit te vogelen hoe alles in je huidige functie werkt. Als je je comfortabel voelt en klaar bent voor nieuwe uitdagingen, betekent dit dat je succesvoller bent dan je misschien denkt.

Je begrijpt dat elke stap die je hebt gezet in je carrière je hier heeft gebracht

Een mooie quote vind ik altijd:

We zeiden het al aan het begin van het artikel: we zijn zo bezig met de stappen die we nog willen nemen, dat we vaak vergeten hoe trots de ‘wij uit het verleden’ zou zijn, als die ons zou kunnen zien.

Als jij weet dat je precies bent waar je zou moeten zijn, omdat elke stap die je neemt je brengt waar je moet zijn, dan ben je succesvol. Het klinkt misschien een beetje cheesy en zweverig, maar is wel de waarheid.

Je hebt meer goede dagen dan slechte dagen op werk

Iedereen heeft weleens dagen waarop ze naar huis gaan en denken: ‘Het ging niet zo lekker vandaag’. Geloof ons: zelfs mensen als Oprah of Bill Gates. Je bent ook maar een mens, dus die dagen zullen ook nog wel blijven komen. Door onze negativity bias onthoudt je deze dagen beter, maar er zijn veel meer dagen waarop je dacht: ‘Vandaag ging het lekker’.

Je hebt niet altijd een grote win nodig om je succesvol te voelen. Kleine successen moet je ook vieren. Onze tip: schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent en wat vandaag wél goed ging. Zelfs op je slechte dagen realiseer je dan meer hoe lekker je eigenlijk bezig bent.

Want lekker bezig, dat ben je zeker! ?

Verder lezen over succes

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
7 tekenen dat je succesvoller bent in je carrière dan je je misschien realiseert
Sluiten