Tessa Ham
Tessa Ham Geld 20 nov 2020

5 tekenen die aangeven dat je een huis kunt kopen

Je hebt je verbaasd over interieurs op Funda, de online rekentool gebruikt om te kijken hoeveel je kunt lenen en hebt misschien zelfs al een bezichtiging gehad. Je denkt dat je er klaar voor bent om een huis te kopen. Maar heb je wel aan alles (lees: heel veel geld) gedacht?

Deze vijf tekenen wijzen er inderdaad op dat je overal over hebt nagedacht en klaar bent voor een eigen huis.

1. Je hebt genoeg geld gespaard (maar dan ook echt)

Lijkt een inkoppertje. Maar kijk eens eerlijk naar je financiën: heb je genoeg opzij gezet om een huis te kopen? Als je niet eens een spaarrekening hebt waarmee je enkele maanden zonder baan zou kunnen overbruggen, is het goed om te blijven dromen (en sparen). Sinds 1 januari 2018 mag de hypotheek maximaal 100 procent van de koopprijs bedragen. Een nieuwe vloer of andere klussen die aan het huis gedaan moeten worden, zullen dus uit eigen zak moeten komen. Daar zijn overigens wel wat slimme constructies voor te bedenken, maar dat laten we over aan jouw hypotheekadviseur.

Vergis je niet: er komen veel bijkomende kosten kijken bij het kopen van een huis. De kosten voor alleen het hypotheekadvies zijn al snel zo’n 2.000 euro. Hoeveel eigen geld je precies moet inleggen, verschilt per huis. Een uitgebreide uitleg van de bijkomende kosten en een berekening, vind je in het artikel: hoeveel geld heb je nodig om een huis te kopen? 

2. Je hebt gedacht aan de toekomst

Als je een huis gaat kopen, moet je dus aardig wat spaargeld hebben. Bij elkaar liggen al deze bijkomende kosten algauw op dan 10.000 euro. Dit betekent dat je over het algemeen zo’n vijf tot zeven jaar in het huis blijft wonen. Ten minste, als je jouw kosten eruit wil halen. Dat houdt in dat je de omgeving en het huis echt leuk moet vinden, genoeg kamers moet hebben voor eventuele toekomstige baby’s of hobby’s en het huis alsnog moet kunnen betalen als je bijvoorbeeld ontslagen wordt.

3. Je kent je verantwoordelijkheden

Een eigen huis hebben, betekent dat je geen huurbaas of woningbouw meer kan bellen als er iets stuk gaat. Je zal zelf handig moeten zijn of mensen moeten inhuren om iets te repareren. Dat is meer tijdrovend dan je denkt: vaak vraag je bij meerdere bedrijven om offertes, voordat je er met iemand in zee gaat.

Je zal het niet alleen zelf moeten fixen, maar ook zelf moeten betalen. Volgens experts zou je elk jaar 1 procent van de koopprijs moeten sparen om deze kosten te kunnen betalen. En dan hebben we het nog niet eens over de bijkomende stress gehad.

Lees ook: Hoeveel invloed heeft je studieschuld eigenlijk op je hypotheek?

4. Je kunt de hypotheek zonder moeite betalen

We said it before and we’ll say it again: je hebt geld nodig. Want zelfs als je genoeg geld hebt gespaard om de extra bijkomende kosten te betalen, en nog genoeg geld over hebt voor een vloer, een likje verf en misschien een nieuw meubel hier en daar, ben je er nog niet. Als je met de aankoop van een nieuw huis je hele spaarpot leeg moet trekken, dan is dit een teken dat je nog even moet doorsparen.

Ten eerste omdat je ook nog wat geld over moet houden om te leven, maar ook omdat te weinig geld op je spaarrekening een hoop stress oplevert. Zorg dat je in ieder geval een spaarpot over hebt voor onvoorziene kosten. Je zal net zien dat je auto kapot gaat, bijvoorbeeld.

5. Je bent actief op zoek

Rondstruinen op Funda en af en toe een huis bezichtigen is één ding, maar als je echt een huis wil kopen zal je het serieuzer moeten aanpakken. Want hoe zit het precies met die verschillende hypotheekvormen? En met de hypotheekrenteaftrek? Wat is Nationale Hypotheek Garantie? En kom je misschien in aanmerking voor een starterslening in jouw gemeente?

Zo lang je nog een afkeer hebt om deze termen uit te zoeken, ben je niet klaar om een huis te kopen. Maar geloof ons: het is altijd minder ingewikkeld dan het op het eerste gezicht lijkt. Een gesprek met een hypotheekadviseur helpt je al een heel eind en gelukkig is het eerste gesprek vaak gratis.

Lees ook: 5 vragen die je jezelf moet stellen voordat je je eerste huis koopt

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
5 tekenen die aangeven dat je een huis kunt kopen
Sluiten