Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 13 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit is wat je gemist hebt op het inspirerende TEDxAmsterdamWomen

Afgelopen maandag namen we plaats in een uitverkochte zaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen voor de tiende editie van TEDxAmsterdamWomen. Daar namen negen sprekers van uiteenlopende vakgebieden plaats op de rode stip om hun inspirerende, leerzame, ontroerende of schokkende verhaal te vertellen.

De oplettende lezer ziet het al, er staat een ferme streep door women. We noemen de sprekers ook expres niet vrouwelijk. De organisatie hoopt namelijk op een toekomst waarin we niet meer ‘vrouwelijke’ voor president, wetenschapper, autocoureur of arts zeggen en waar een speciaal event voor vrouwen niet meer nodig is. En daar kunnen we het natuurlijk alleen maar mee eens zijn.

State of mind

Het thema van dit jaar was dan ook ‘State of mind‘. To create a state of mind by 2029 where we no longer say ‘female’ before the president”. Dat betekent niet dat er bij TEDxAmsterdamWomen alleen wordt gepraat over vrouwenrechten en issues. Inclusiviteit gaat namelijk veel verder dan gender.

De groep vrouwen (én gelukkig ook een enkele man!) in de zaal applaudisseert hard nadat de 15-jarige Ambrien Rukhsar Moeniralam vertelt over haar initiatief @catcallsofams en luistert aandachtig naar spoken word artiest Zaïre Krieger als ze vertelt dat zich door haar huidskleur niet thuis voelt bij de feministische beweging en door haar feminisme niet bij Black Lives Matter.

De woorden van spoken word artiest Houda (el Khan) Noussi ontroeren de hele zaal als ze vertelt over haar typische tweejarige dochter die het Down syndroom heeft, maar bovenal gewoon mens is. “Er is niets Down aan haar. Ze mag dan misschien het syndroom van Down hebben, het syndroom van Down heeft haar niet.”

Vrouwen op het podium

We zeiden het al: vrouwen uit uiteenlopende sectoren met uiteenlopende boodschappen deden hun verhaal op de tiende editie van TEDxAmsterdamWomen. Van een cyber crime expert tot neurobioloog en van prinses van Noorwegen tot journalist. Met één ding gemeen: het zijn allemaal slimme vrouwen die het podium meer dan verdiend hebben.

Alhoewel de Talks ons veel verschillende boodschappen leerden, is er wel één boodschap die door de hele avond duidelijk wordt. Zorg goed voor jezelf, maar óók voor anderen. “We hebben je nodig om te strijden met ons”, zegt Edna Adan Ismail. Ze was de eerste vrouwelijke minister van Somaliland, maar ziet zich bovenal als verloskundige. Al haar hele leven strijdt ze tegen vrouwenbesnijdenis.

Flinke dosis girlpower

Dat er niet alleen een flinke portie girlpower op het podium stond, maar ook achter de schermen werkt, werd duidelijk aan het einde van de avond. Na een emotioneel dankwoord van oprichter Marian Spier die vertelt het stokje over te zullen dragen, verzamelen er zich zo’n veertig vrouwen op het podium. Zij hebben de afgelopen zeven maanden vrijwillig gezwoegd om dit event neer te zetten. Over girlpower gesproken!

Houd WorkJuice de komende tijd goed in de gaten. Niet alleen delen we een interview met oprichter Marian Spier, ook zullen we onze favoriete talks uitlichten als deze op YouTube staan.

Meer lezen over de kracht van vrouwen?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Dit is wat je gemist hebt op het inspirerende TEDxAmsterdamWomen
Sluiten