Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 8 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Weg met de mannelijke normativiteit: dit zijn de sprekers en het thema van TEDxAmsterdamWomen 2019

Op 9 december is het de tiende keer dat TEDxAmsterdamWomen vrouwen van over de hele wereld uitnodigt op het podium om te spreken over de problemen waar vrouwen mee te maken krijgen. Over nog eens tien jaar hoopt TEDxAmsterdamWomen dat er geen Women versie meer nodig is. Daarom is het thema van dit jaar ‘State of mind‘. “To create a state of mind by 2029 where we no longer say ‘female’ before the president”.

Een wereld zonder genderdiscriminatie dus. Daar tekenen wij voor.

Weg met de mannelijke norm

De organisatie wil af van mannelijke normativiteit. “In vergelijking met 2009 zijn we verder dan we ons toen ooit konden voorstellen. Vrouwen dringen steeds verder door in het ondernemerslandschap en in de top van het bedrijfsleven”, zegt Marian Spier, oprichtster van TEDxAmsterdamWomen. Toch zijn we er nog lang niet. Nog steeds worden carrières van vrouwen vaak specifiek aangeduid met ‘vrouwelijk’ ervoor. Niet alleen de president, maar ook bij artsen, wetenschappers of autocoureurs.

Anno 2019, maar zeker anno 2029 moet dat anders.  TEDxAmsterdamWomen onderstreept met het thema van dit jaar de ambitie om zichzelf over tien jaar te hebben opgeheven. “Er is nog een lange weg te gaan als je de laatste cijfers er op naslaat en bijvoorbeeld het boek van Caroline Criado Perez leest”, aldus Marian Spier, oprichtster van TEDxAmsterdamWomen.

Spier heeft het over het boek ‘Onzichtbare vrouwen‘. Dat geeft verschillende voorbeelden van wetenschappelijke analyses, medicijnontwikkelingen, productontwerpen en zelfs beleidsnormen waarin de vrouw volkomen wordt genegeerd. Zo worden telefoons ontworpen voor mannenhanden, is stemherkenningssoftware ingesteld op mannenstemmen en houden autofabrikanten crashtest standaard met mannen, waardoor vrouwen bij auto-ongelukken 47 procent meer kans lopen op ernstige verwondingen.

Sprekers TEDxAmsterdamWomen 2019

2019 is dus nog niet klaar voor een wereld zonder TEDxAmsterdamWomen. Op 9 december staan er daarom weer bijzondere nationale en internationale sprekers op het podium van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam. Zij zullen talks geven over de issues waar vrouwen met verschillende achtergronden uit verschillende sectoren mee te maken krijgen. Dit zijn de sprekers:

  • Märtha Louise – prinses van Noorwegen
  • Edna Adan Ismail – directeur en oprichster van de Edna Adan Kraamkliniek en pionier in de strijd tegen genitale verminking van vrouwen
  • Niki Korteweg – wetenschapsjournalist
  • Clarice Gargard – programmamaker en presentatrice
  • Gina Doekhie – cyber detective
  • Hanneke Wigman – psycholoog
  • Sanne Kanis – schrijfster
  • Racquel ten Haver – kunstenaar
  • Belinda Otas – journalist
  • Jalila Essaidi – kunstenaar

Kaarten voor het TEDxAmsterdamWomen event op 9 december zijn verkrijgbaar via Eventbrite.

Meer lezen over de kracht van vrouwen?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Weg met de mannelijke normativiteit: dit zijn de sprekers en het thema van TEDxAmsterdamWomen 2019
Sluiten