Tuesday Talks: dit kun je zelf doen voor meer gendergelijkheid op de werkvloer

Wist je dat slechts 15 procent van de topfuncties in de zakenwereld wordt bekleed door een vrouw? En dat wereldwijd maar 13 procent van alle mensen in parlementen een vrouw is? Dat was althans zo in 2010, toen Sheryl Sandberg haar TED Talk hield – maar die cijfers waren sinds 2002 al niet veranderd, en zijn helaas nog steeds niet veel beter.

Sterker nog, op het moment zijn maar iets meer dan twintig van de bijna tweehonderd staatshoofden ter wereld vrouw. Nederland heeft bijvoorbeeld ook nog nooit een vrouwelijke minister-president gehad.

TED Talk van Sheryl Sandberg over gendergelijkheid

Dat moet anders, vindt Sandberg  (en wij trouwens ook). De vrouw wiens TED Talk we vandaag uitlichten is Chief Operating Officer van Facebook, en werd in 2012 ook verkozen tot lid van de raad van bestuur. Daarmee werd ze de eerste vrouw in deze functie, maar er zijn duidelijk ook nog te veel bedrijven waar alleen maar mannen aan de top staan.

In haar talk gaat de zakenvrouw en activiste niet in op wat er door bedrijven en de maatschappij gedaan moet worden om meer gendergelijkheid in het bedrijfsleven te creëren – ook al is dat een heleboel. In plaats daarvan noemt ze drie dingen die wij als vrouwen zelf zouden kunnen doen. En dat zijn de volgende:

1. Sit at the table 

Vrouwen onderschatten zichzelf consequent, zegt Sandberg. Als ze succes hebben, schrijven ze het vaak bijvoorbeeld toe aan externe factoren, terwijl mannen zichzelf ervoor verantwoordelijk houden. 57 procent van de mannen zou onderhandelen over hun eerste salaris, tegenover slechts 7 procent van de vrouwen.

Onderhandelcoach Merel van der Wouden: zo onderhandel je over je salaris

Dat is niet zomaar, want in tegenstelling tot mannen, worden vrouwen vaak minder aardig gevonden als ze meer succes hebben. Desondanks is het advies: wees eens wat meer haantje de voorste en neem gewoon plaats aan de vergadertafel, in plaats van in een hoekje te gaan staan.

2. Zorg voor een gelijkwaardige relatie met je partner

Gendergelijkheid in het bedrijfsleven heeft veel te maken met de rolverdeling in het huishouden. Misschien vind je het logisch dat jij op het moment meer in huis doet, omdat je bijvoorbeeld minder werkt, maar dat is niet bevorderlijk voor de manier waarop je ook op kantoor met mensen omgaat. Bovendien, zegt Sandberg, hebben huishoudens met meer gelijkheid ook een veel lager aantal scheidingen. Hoeveel meer reden heb je nodig?

3. Houd je niet in als je ooit kinderen wil

Veel vrouwen weten al van jongs af aan dat ze ooit moeder willen worden, en zodra ze een serieuze relatie hebben, zijn ze enigszins bezig met het plannen daarvan. Daardoor zouden ze minder snel kansen aangrijpen, zegt Sheryl in haar TED Talk. Het lange zwangerschapsverlof is ‘natuurlijk’ sowieso niet bevorderlijk voor onze carrière, maar als we ons de jaren daarvoor ook al in gaan houden, benutten we al helemaal onze potenties niet.

Moraal van het verhaal: kom voor jezelf op en vecht voor onze gelijkheid. Oh, en kijk die TED Talk van Sheryl Sandberg even helemaal, natuurlijk.

Meer interessante TED Talks:

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: dit kun je zelf doen voor meer gendergelijkheid op de werkvloer
Sluiten