Tuesday Talks: Hoe een positieve mindset leidt tot meer productiviteit

Tuesday Talks: Bij productief zijn denken we vaak aan hard werken. En als ons doel bereikt is, zetten we nog een tandje bij. Want bij ons volgende doel ligt de lat nog hoger. Maar wat als harder werken niet de sleutel is naar productief en succesvol zijn? In de TED Talk van deze dinsdag legt Shawn Achor uit hoe je wél productiever bent.

Met flink wat overuren maken en hard werken ga je de deur naar de meest productieve versie van jezelf niet open krijgen. Shawn Achor is een Amerikaanse schrijver en spreker op het gebied van positieve psychologie. In zijn TED Talk legt hij met hilarische voorbeelden in slechts 12 minuten uit welke sleutel we nodig hebben om productief en succesvol te zijn.

Draai de traditionele visie om

We linken de doelen die we bereiken in het leven aan succes en dat vervolgens weer aan geluk. ‘Als ik zo productief mogelijk ben, krijg ik een promotie en dan ben ik gelukkig.’ Het klinkt logisch. Maar eigenlijk is het gewoon een ouderwetse mindset die er van vroeger af aan al ingebakken zit.

Volgens Shawn moeten we deze visie omdraaien. Juist eerst gelukkig zijn, zodat je productief bent. Nu is ‘gelukkig zijn’ natuurlijk niet iets wat iedereen zo maar van de een op de andere dag even kan zijn. Maar je kan jezelf zeker trainen naar een positieve mindset. En dat is al het halve werk. Of eigenlijk zelfs meer.

Het medicijnenstudie-syndroom

Shawn vergelijkt het met het nieuws: als je op het nieuws alleen maar negatief nieuws ziet, geloof je dat er alleen maar verschrikkelijke mensen rond lopen op de aarde. Het heet het medicijnenstudie-syndroom. Mensen die medicijnen studeren, leren over alle ziektes en de bijbehorende symptomen. Wat gebeurt er? Ze realiseren zich dat ze alle symptomen hebben en denken dus ziek te zijn.

Volgens hem vormt niet de realiteit je brein, maar de lens waardoor je brein de wereld ziet. Wanneer we die lens veranderen, veranderen we ook ons geluk en dus onze productiviteit en resultaten. We focussen ons op de werkdruk, de competitie met collega’s en de stress. Terwijl niet de externe wereld voor ons geluk zorgt, maar de manier waarop ons brein werkt.

Als we de formule voor geluk veranderen, kunnen we productiever zijn. Hoe we dat aanpakken? Daarvoor moet je toch echt even de video kijken.

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: Hoe een positieve mindset leidt tot meer productiviteit
Sluiten