Tuesday Talks: wat er écht achter een ongezonde werkomgeving schuilt (en hoe je dat verandert)

Als je geluk hebt, heb je een baan waar je elke dag met plezier heen gaat. Je vindt je collega’s leuk, voelt je op je gemak op kantoor, haalt voldoening uit wat je doet en gaat zelden gestrest de avond of het weekend in. Maar voor veel mensen is dat niet bepaald de realiteit. Een ongezonde werkomgeving komt vaak voor, en heeft enorme invloed op je mentale gezondheid én je productiviteit.

Natuurlijk kan een ongezonde werkomgeving meerdere oorzaken hebben, maar er is er één die eruit springt, stelt psychotherapeut Glenn Rolfsen in zijn TED Talk: roddelen.

De negatieve impact van roddelen en pesten op het werk

Roddelen lijkt zo onschuldig. We doen het immers allemaal weleens, toch? Je moet nu eenmaal af en toe je frustraties kwijt, en het betekent heus niet meteen dat je iemand niet mag.

Dat laatste mag dan kloppen, maar negatief over collega’s praten als ze er niet bij zijn heeft wel een grote impact op de sfeer op kantoor. Als Glenn Rolfsen tijdens zijn talk aan het publiek vraagt wie van de mensen het idee heeft dat er wordt geroddeld op kantoor, steekt zo’n 90 procent zijn hand op. 90 procent! En het kan nooit zo zijn dat die wetenschap het leuker maakt om naar je werk te gaan.

Lees ook: Tuesday Talks: waarom we ons goed voelen over ons werk (het is geen geld of plezier)

In sommige gevallen gaat roddelen zelfs over in pesten. We schreven al eerder dat in 2014 een half miljoen werknemers slachtoffer waren van pesterijen, wat leidde tot 4 miljoen extra verzuimdagen per jaar. Dat is niet alleen vervelend voor die werknemers, maar kost werkgevers ook nog eens 900 miljoen euro aan loon.

Zo doe je iets aan een ongezonde werkomgeving

Het gemakkelijkste wat je zelf kunt doen is natuurlijk stoppen met roddelen. Wil je iets over een collega zeggen waar diegene niet bij is? Vraag je dan eerst af of je zeker weet dat het waar is, of het iets goeds is en of het nuttig is het aan de ander te vertellen. Drie keer nee? Dan kun je het net zo goed voor je houden, aldus Rolfsen. Want je mag dan denken dat je interessant bent als je informatie hebt die een ander niet heeft, maar het is echt niet oké om jezelf meer aanzien te willen geven ten koste van anderen.

Uiteindelijk is het echter natuurlijk de bedoeling dat iedereen zijn gedrag verandert, en niet alleen jij. Ook daar heeft Rolfsen een stappenplan voor. Eén: verzamel een groep mensen. Twee: vraag hen of ze denken dat er geroddeld wordt in het bedrijf. Spoiler: het antwoord zal altijd ja zijn.

LEES OOK: Pesten is niet alleen een probleem op het schoolplein:  dit kun je doen als je wordt gepest op werk

Het anti-roddel-contract

Drie: stel samen vast wat roddelen nou precies inhoudt en waarom het schadelijk is. Vier: vraag hen of ze zouden willen werken op een plek waar niet geroddeld en gepest wordt. Spoiler: ook hier zal niemand ‘nee’ op zeggen. Dat betekent dat ook niemand redenen heeft om niet mee te werken aan een project van een paar maanden dat jij vervolgens voorstelt, dat inhoudt dat niemand mag roddelen. Vraag je collega’s het te ondertekenen, zodat ze er niet onderuit kunnen, en bespreek in de periode erna af en toe hoe het ‘project’ gaat.

Klinkt dat simpel? Ja. Klinkt het kinderachtig? Ook wel een beetje. Of het werkt? Als we Glenn Rolfsen mogen geloven, wel. Het zorgt voor minder ziekteverzuim, meer productiviteit en vooral: een gezonde werkomgeving. Het proberen waard, toch?

Je bekijkt de gehele TED Talk, over waarom we roddelen en wat we kunnen doen aan een ongezonde werkomgeving, hier:

Meer nuttige TED Talks:

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: wat er écht achter een ongezonde werkomgeving schuilt (en hoe je dat verandert)
Sluiten