Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 8 jan 2019

Tuesday Talks: zo zorg je voor een goede balans tussen werk en privé

Hoe je een succesvolle carrière, een sociaal leven, een goede relatie en voldoende tijd voor jezelf in hemelsnaam moet combineren, is voor de meeste mensen een groot mysterie. Schrijver en marketeer Nigel Marsh deed zeven jaar lang research naar de ideale balans tussen werk en privé. Als iemand ons kan vertellen hoe we het voor elkaar krijgen, is hij het wel.

In zijn TED Talk vertelt hij met de nodige humor de harde waarheid. “De realiteit van onze samenleving is dat er duizenden mensen zijn die levens lijden, waar ze lange dagen maken met banen die ze haten. Zodat ze dingen kunnen kopen die ze niet nodig hebben, om indruk te maken op mensen die ze niet leuk vinden.”

Werk-privé balans ligt in jouw handen

Volgens Nigel Marsh mogen we overheden en bedrijven niet verantwoordelijk stellen voor dit probleem. “Als jij niet jouw leven vormgeeft, zal een ander het voor je doen”, zegt Marsh. “En misschien zal jij hun balans niet leuk vinden. Het is enorm belangrijk dat jij de kwaliteit van je leven niet laat bepalen door een commercieel bedrijf.”

Waarom niet? Aan de ene kant is het fijn als een bedrijf een kinderopvang heeft. Maar aan de andere kant betekent dat alleen maar dat je langer op je werk blijft hangen.

Goed, het probleem moeten we dus zelf oplossen. Maar hoe doen we dat dan? Kijk in ieder geval niet naar hoe de ideale gebalanceerde dag eruit moet komen te zien, zegt Marsh. Hij maakte deze fout ook. Maar hoe vaak heb je nou écht een ideale dag? Elke dag dat jij je niet aan je ‘schema’ houdt, zal je teleurgesteld zijn.

Vier aspecten aan een goede balans

Er zijn verschillende aspecten aan een goede balans tussen werk en privé: intellectueel, emotioneel, spiritueel en fysiek. Dat kan overweldigend zijn. Jij denkt misschien: ik heb al geen tijd om te sporten, hoe moet ik dan de tijd vinden om elke week mijn moeder te bellen en elke dag te mediteren?

Volgens hem hoef je voor een goede balans echt niet je hele leven om te gooien. Zet je duizend procent in voor kleine aanpassingen en je je kan de kwaliteit van je leven én je relaties radicaal veranderen. Je hoeft echt niet naar de sportschool, als dat niet jouw ding is. Ga bijvoorbeeld wandelen met een vriend(in).

Definitie van succes veranderen

Als maar genoeg mensen kleine veranderingen in hun leven gaan toepassen, kunnen we misschien de definitie van succes veranderen. De persoon die het meeste geld op zijn bankrekening heeft als hij de pijp uitgaat, dat is nu de definitie van succes. Belachelijk natuurlijk, want ben je niet veel succesvoller als je gebalanceerd bent op alle vier aspecten in het leven? Precies.

Bekijk de volledige TED Talk van Nigel Marsh hieronder. Met een vleugje humor vertelt hij wat hij heeft geleerd van zijn research de afgelopen zeven jaar.

Meer lezen over de balans tussen werk en privé vinden?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: zo zorg je voor een goede balans tussen werk en privé
Sluiten