Tuesday Talks: heb je ooit het gevoel niet goed genoeg te zijn?

“Hoe vaak krijg jij de vraag: ‘En wat doe jij voor werk?’ gesteld? En heb je weleens het gevoel dat de hoeveelheid respect die je krijgt afhangt van dat antwoord?”, vraagt psycholoog Meag-gan O’Reilly in haar TED Talk ‘Enough is Enough: The Power of Your Inharent Value‘.

Misschien heb je ook weleens het gezicht zien veranderen van de vragensteller. Gezien hoe hij of zij een soort teleurstelling probeert te verbergen. Dat is waardeloos. Jij bent veel meer dan je beroep. Je hebt kwaliteiten en eigenschappen die geweldig zijn, maar nu ben jij in één seconde bestempeld als ‘niet de moeite waard’.

Al deze ervaringen zorgen ervoor dat onze zelfwaarde stukje bij beetje wordt afgebroken. “Als psycholoog heb ik honderden verhalen van mensen aangehoord”, zegt Meag-gan O’Reilly tijdens haar TED Talk. “Ik heb gezien hoe het gevoel dat je niet goed genoeg bent, ervoor kan zorgen dat je dromen en ambities niet waarmaakt en hoe het je relaties, gezondheid en geluk kan beïnvloeden.”

Doe wat jou (en niet anderen) gelukkig maakt

Als jij jouw eigenwaarde laat afhangen van de mening van anderen, kan het zijn dat je bepaalde beroepen, hobby’s of projecten aanneemt omdat dat goed staat in de ogen van anderen. Het kan zijn dat je een leidinggevende positie wilt, omdat dat ‘goed staat’, terwijl jij misschien veel gelukkiger wordt van een uitvoerende rol. Of misschien neem je je elke keer voor om te leren schaken of meer te lezen, maar vind je het eigenlijk gewoon helemaal niet leuk.

Geloven dat je genoeg bent, betekent overigens niet dat je niets meer hoeft te bereiken in het leven. “Alsjeblieft, bereik veel in het leven”, zegt O’Reilly. “Maar weet dat je sowieso een basislijn van waarde hebt, waar je niet onder kan komen.” Jouw eigenwaarde hoort een constante te zijn, die niet wordt beïnvloed door jouw acties. “Zeg tegen jezelf: ‘Dit is belangrijk voor me en ik ga mijn best doen, maar het bepaalt niet mijn identiteit’.”

Lees ook: Het is oké als jouw baan niet je grootste passie is

Als je nieuwe mensen ontmoet ben je meer dan je beroep

Jouw werk is een groot deel van je identiteit. Als je iemand voor het eerst ontmoet, is dit vaak één van de eerste vragen die ze stellen. “Antwoord de volgende keer dat iemand vraagt wat je doet eens niet met je baan of je studie”, zegt O’Reilly. “Deel in plaats daarvan iets wat je leuk vindt aan jezelf. Probeer iemand echt te leren kennen en begin niet met labels.”

Zorg ervoor dat je familie en vrienden zich ‘goed genoeg’ voelen

Reageer met liefde en acceptatie op de successen én mislukkingen van jouw vrienden en familie. Zorg ervoor dat zij zich nooit ‘niet goed genoeg’ voelen. We leven in een prestatiemaatsschappij, waardoor dit lastig kan zijn. “Een persoon is geen product”, zegt O’Reilly daarover. “We hebben een cultuur nodig die de persoon los ziet van zijn of haar prestaties en ons helpt inzien dat het één de ander niet definieert.”

Bekijk de hele TED Talk van Meag-gan O’Reilly hieronder:

Meer interessante TED Talks

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: heb je ooit het gevoel niet goed genoeg te zijn?
Sluiten