Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 22 jan 2019

Tuesday Talks: zo bereik je wél wat je al de hele tijd uitstelt

Je zou niet blij zijn als je de ietwat strenge Mel Robbins als leraar zou hebben op de middelbare school. Maar bij een TED Talk werkt haar recht-door-zee-advies als een trein. De stratrechtadvocaat en daarnaast één van de beste carrière- en relatie-experts van de VS krijgt het al jaren voor elkaar om mensen te laten doen wat ze altijd al wilde bereiken.

In haar TED Talk vertelt ze met de nodige humor hoe het jou zelf ook lukt.

Geen excuusjes

Volgens Mel Robbins is krijgen wat je wil in het leven heel erg simpel. Niet makkelijk, maar wel simpel. Er zijn namelijk geen excuusjes. We leven in een geweldige tijd. Wil je een bedrijf beginnen? Afvallen? Loop een bieb binnen en je vindt er gegarandeerd tien boeken over het onderwerp. En dan heb je natuurlijk ook nog Google. Waarom heb je dan nog steeds niet bereikt wat je wil bereiken?

Hoe gaat het met je? ‘Prima.’ Mel Robbins kan er met haar hoofd niet bij. “Je beschrijft de ervaring van het leven als ‘prima’?” Eigenlijk heb je jezelf ervan overtuigd dat het prima gaat zonder dat je dat ene hebt bereikt. Je hebt de hele dag door ideeën die je leven of hoe je je voelt zouden kunnen veranderen. Maar hoevaak maken we van zo’n idee de werkelijkheid?

De reden waarom is vergelijkbaar met ’s ochtends de snooze knop indrukken om nog even wat slaap te kunnen pakken. In bed is het namelijk warm, zacht en comfortabel. Je hebt het zo druk met wachten tot je ‘er zin in hebt’ of er ‘nu wel energie voor hebt’ om uit bed te komen. Surprise, dat gaat nooit gebeuren.

Op de autopiloot

Eigenlijk moet je jezelf een beetje opvoeden, net zoals je vroeger als kind je troep achter je kont moest opruimen van je moeder. Volgens Mel Robbins zal je jezelf moeten dwingen. Je brein heeft namelijk twee standen: autopiloot en de noodrem. Bij alles waar je afwijkt van je normale routine, zal je brein aan de noodrem trekken.

Mel Robbins heeft daarom de 5-seconden regel. Als jij bij een impuls geen actie hebt ondernomen na vijf seconden, dan trekt je brein aan de noodrem. In de TED Talk legt ze deze regel (en de reden waarom) nog beter uit. Wedden dat je zin hebt om van je kont af te komen en in actie over te gaan? Enne… niet wachten tot maandag hè.

 

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: zo bereik je wél wat je al de hele tijd uitstelt
Sluiten