Tuesday Talks: onderschat niet hoe belangrijk small talk is voor je carrière

Small talk… Sommigen vinden het geweldig, anderen krijgen al rillingen bij alleen het lezen van het woord. Ik val zelf in die laatste categorie. Het liefste ontloop ik het dan ook, maar als het op je carrière aankomt is dat geen slimme zet. Radiohost Kyle Kellams vertelt in zijn TED Talk waarom.

Small talk wordt door velen van ons gezien als oppervlakkig, en daardoor uiteindelijk onbevredigend. Maar volgens Kyle Kellams moeten we niet onderschatten hoe belangrijk het praten over koetjes en kalfjes is.

Deur naar een betekenisvol gesprek

Small talk is inderdaad niet erg diepzinnig, maar als je net iemand kent, kun je nou eenmaal niet meteen over je cavia met een ontstoken oog beginnen. Het is als het ware de deur naar een meer bekentenisvol gesprek.

Kellams ziet dat elke keer in zijn werk terug. Voor ze met zijn radioshow beginnen moeten ze altijd de microfoon testen van de gast. Daarom vraagt hij: “Wat is de eerste film die je ooit in de bioscoop hebt gezien?” Hij ziet dat dat vaak leidt tot een leuk én interessant gesprek.

Een voorbeeld: het antwoord van een gast was ‘Jaws’. Dat verbaasde hem omdat hij vermoedde dat ze op dat moment jong zou zijn geweest. “Wie nam jou als kind mee naar Jaws?”, vroeg hij daarom. Het bleek haar vader te zijn.

Verbonden voelen

Die ene vraag leidde uiteindelijk tot een gesprek over haaien, angsten en het opgroeien bij gescheiden ouders. “De show ging daardoor beter omdat we van tevoren al een verbinding hadden gemaakt.” We vinden het belangrijk om ons verbonden te voelen, omdat we nou eenmaal sociale wezens zijn.

5 tips om beter te worden in small talk (ja, echt!)

Kellams benadrukt dat het bij small talk niet gaat om het praten over ‘niets’. Het is een manier om verbinding te maken met iemand waar je op het eerste gezicht misschien weinig gemeen hebt. “Dat is wat praten over koetjes en kalfjes kan doen”, zegt hij. “Als je iemand een beetje kent, is het moeilijker om ze te beledigen of tegen ze te schreeuwen. Zelfs als je het bijvoorbeeld op politiek gebied helemaal niet met ze eens bent.”

Ook is het voor collega’s en werkgevers lastig om aan je te denken, of je bijvoorbeeld promoties te gunnen, als je nooit small talk hebt gemaakt. Ze hebben zich op dat moment nooit verbonden met jou gevoeld.

Minder oppervlakkige small talk

Kyle Kellams heeft nog een tip als het aankomt op small talk. Met vragen als: “Wat is het gek weer vandaag hè?” en “Wat doe jij voor werk?” houd je de gesprekken inderdaad ongemakkelijk en oppervlakkig. In plaats daarvan raadt hij de eerdergenoemde film-vraag te stellen of iets als: “Wat is het eerste boek dat je hebt gelezen?”

Het lijkt heel logisch, maar niet genoeg van ons doen het ook daadwerkelijk: vraag iets waar je ook echt in geïnteresseerd bent, wat je écht wil weten van diegene. En maak je geen zorgen, als je echt wil weten wat diegene van het weer vindt (of oké, als je in paniek niets anders kan verzinnen), dan is dat ook helemaal prima. Bij small talk gaat het namelijk voornamelijk om de sociale functie. Gebruik het als een begin van een betekenisvol gesprek, of zelfs een betekenisvolle relatie.

Benieuwd geworden naar de hele TED Talk van Kyle Kellams? Bekijk ‘m hieronder:

Meer interessante TED Talks

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: onderschat niet hoe belangrijk small talk is voor je carrière
Sluiten