Tuesday Talks: waarom ‘je passie vinden’ onzin is

Wat is jouw passie? Als we je dat vragen, is er een kans dat je meteen een antwoord klaar hebt, dat je precies weet wat je wilt in het leven. Maar de kans is nog veel groter dat je geen idee hebt wat je nou eigenlijk wilt. Dat je geen idee hebt wat je passie is, en dat je je zorgen maakt dat je daarom een nutteloos leven leidt. Maar als je dat denkt, heeft Terri Trespicio in haar TED Talk goed nieuws voor je: je passie vinden is onzin.

‘Je passie vinden’ is nogal een groot ding geworden in onze maatschappij. Er zijn boeken over geschreven, cursussen voor gemaakt. Er zijn ook coaches die veel geld vragen voor begeleiding in het uitvinden wat je wilt en in ‘jezelf ontdekken’.

En dat is niet zo gek, want ons schoolsysteem is er óók op ingericht. Halverwege de middelbare school moet je al kiezen welke vakken je wel en niet wilt gebruiken later, een paar jaar later moet je een studie kiezen om opgeleid te worden tot iets wat je De Rest Van Je Leven wilt doen.

TED Talk: Terri Trespicio over ‘je passie vinden’

Dus als we níet precies weten wat we willen, hebben we stress. We zijn bang dat mensen – op een feestje, date, sollicitatiegesprek – vragen wat onze passie is, en dat we dan geen spannend antwoord hebben, aldus Terri Trespicio in haar TED Talk. We zijn bang dat we dan oninteressant en saai overkomen, niet ambitieus zelfs. Dat ons leven niks waard is.

Maar wat Trespicio ook uitlegt, is dat het hele idee van ‘je passie vinden’ vrij bekrompen is. Want als we alleen maar gefocust zijn op het vinden van dat ene ‘grote ding’ waarvoor we voorbestemd zouden zijn, waardoor alles op zijn plaats valt en waar we de rest van ons leven aan zouden moeten wijden, laten we een heleboel andere kansen schieten. Dat is immers niet precies wat we in gedachten hadden – terwijl het wél heel goed voor ons zou kunnen zijn.

Passie is tijdelijk

En waarvoor eigenlijk? Je passie als ultiem doel bestaat helemaal niet, want passie is geen plan, het is een gevoel. En gevoelens veranderen. De ene week kun je heel enthousiast zijn over een baan, de volgende helemaal niet.

En dus, adviseert Trespicio: wacht niet tot je je passie vindt. Neem gewoon een baan die je op dit moment leuk lijkt. Of gewoon prima. Je ziet vanzelf of je er enthousiast van gaat worden – dat gebeurt vaak genoeg, want vaak zorgt succes juist voor passie, en niet andersom.

Je passie is dus niet per se een specifieke hobby, het is gewoon datgene waar je al je energie in stopt. Bovendien zijn banen vaak juist leuk als je niet helemaal van tevoren bedenkt hoe het moet of gaat worden, maar juist als ze verrassend zijn.

Lees ook: 7 beroemde mensen die een verrassende carrièreswitch hebben gemaakt

En als je ergens helemaal niet enthousiast van wordt, kun je altijd terugkomen op keuzes. Je loopt niet vast als je niet weet wat je wilt. Je loopt juist vast als je wacht op een soort inzicht dat maar komt. Zoals Trespicio zegt: je creëert niet eerst een leven om het daarna te leven, maar je creëert een leven dóór het te leven.

En weet je, wat deze inspirerende vrouw in haar TED Talk zegt, lijkt ons eigenlijk een heel goed advies. Wacht niet tot je passie ineens bij je aan kunt kloppen, maar ga gewoon iets dóen. Volg je passie niet – je passie volgt jou wel. De hele talk bekijk je natuurlijk in de video hierboven.

Meer interessante TED Talks:

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: waarom ‘je passie vinden’ onzin is
Sluiten