Tuesday Talks: waarom je nooit (delen van) je identiteit mag verhullen

Zijn er bepaalde delen van jezelf die je liever niet aan anderen vertelt? Bewust of onbewust verbergen we allemaal weleens een (klein) deel van onze identiteit. Toch is dat zowat het allerslechtste wat je kunt doen, legt Morgana Bailey in deze TED-Talk uit.

Je identiteit verbergen heeft levensgevaarlijke gevolgen, beweert Morgana. En zij kan het weten, want zelf heeft ze zestien jaar lang over haar identiteit gelogen. Inmiddels krijgt ze zelfverzekerd maar vol emotie de woorden over haar lippen: “Ik ben lesbisch”.

Gevolgen van je identiteit verbergen

Morgana koos er bewust voor om haar seksuele geaardheid te verbergen uit angst dat ze niet geaccepteerd zou worden. Daarnaast wilde ze ook niet gedefinieerd worden door het feit dat ze op vrouwen valt. Ze wilde gewoon Morgana zijn.

Wat ze gedurende die zestien jaar echter niet in de gaten had, is dat die onderdrukking zich vertaalde in stress die gelijkstaat aan een verminderde levensverwachting van twaalf jaar. Twaalf jaar! Dat is enorm. Wetenschappelijk onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat mensen die niet uit de kast komen een hogere kans hebben op hart- en vaatziekten, geweld en zelfmoord.

Angst blokkeert verandering

Buiten de (verschrikkelijke!) gevolgen voor je gezondheid is het ook erg belangrijk om je identiteit niet te verhullen vanuit maatschappelijk oogpunt. Doordat je een deel van je persoonlijke waarden verbergt, ga je ook geen actie ondernemen om meer naar die waarden te gaan leven.

Dat blijkt uit het voorbeeld van Morgana, die zelfs toen ze op een HR-dienst werkte nooit gepleit heeft voor meer diversiteit op de werkvloer. Later besefte ze dat ze verlamd werd door haar eigen angsten. Ze zag in dat je eigen angsten overmeesteren nodig is om dingen aan de buitenkant te veranderen.

Bekijk hieronder de volledige inspirerende TED Talk:

Meer Tuesday Talks?

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: waarom je nooit (delen van) je identiteit mag verhullen
Sluiten