Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Mindset 30 jul 2019

Tuesday Talks: dit is de simpele tip waarmee je kalm blijft in stressvolle situaties

Ooit een presentatie moeten geven, maar je spiekbriefjes vergeten? Een belangrijke meeting gemist omdat je Skype nog moest installeren? Stress! En als we in zulke stressvolle situaties komen, hebben we vaak ook nog eens geen idee wat we moeten doen, omdat we niet meer helder na kunnen denken.

Dat we meer fouten maken in stressvolle situaties, is trouwens heel logisch te verklaren, legt Daniel Levitin uit in zijn TED Talk. Als we stress ervaren, maakt ons lichaam namelijk meer van het stresshormoon cortisol aan. Dat helpt je weliswaar om te overleven, maar zorgt er wel voor dat je moeilijker rationeel kunt nadenken.

Gelukkig heeft Levitin ook een oplossing om toch de goede beslissingen te maken in stressvolle situaties. En die is eigenlijk heel simpel: een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Alleen verwoordt hij het anders, want hij spreekt geen Nederlands en is neurowetenschapper.

Lees ook: Wat er met je lichaam gebeurt als je te veel stress van je baan hebt

De spreker noemt het zelf daarom de ‘pre-mortem’. De postmortem is het onderzoek dat experts na een ramp uitvoeren om te onderzoeken waar het is misgegaan, maar de pre-mortem is het tegenovergestelde. Je gaat na in welke stressvolle situaties je terecht kunt komen en wat daarin mis kan gaan, om vervolgens te kijken wat je kunt doen om dat te voorkomen (of minder erg te maken). “De kunst is om vooraf te bedenken wat je fouten zou kunnen zijn.”

Daniel Levitins TED Talk over stressvolle situaties

In sommige gevallen is dat heel simpel. Levitin geeft bijvoorbeeld als tip om een foto te maken van je creditcards, paspoort en rijbewijs, en die naar jezelf te mailen. En om dingen die je snel kwijtraakt, een speciale plek in huis te geven. Dat helpt ons brein met het herinneren waar die dingen liggen.

Klinkt logisch, maar toch raken veel mensen regelmatig hun sleutels kwijt, en dat gebeurt minder snel als je een haakje naast de deur maakt. O, en leg je bril bijvoorbeeld ook áltijd op de daarvoor bestemde tafel/bureau/stoel (niet aan te raden) neer.

In andere situaties is het lastiger – maar als je gewoon regelmatig nagaat wat er in bepaalde stressvolle situaties mis zou kunnen gaan, ben je al een heel eind op weg om minder fouten te maken waar je later spijt van krijgt.

Lees ook: 7 symptomen waaraan je kunt herkennen dat je te veel stress hebt

En natuurlijk, je kunt niet overal op voorbereid zijn. Soms moet je gewoon een keer je sleutels vergeten en je vader het halve land door laten rijden om je reservesleutels te komen brengen (sorry pap), om te leren dat je altijd moet checken of je sleutels zijn waar ze moeten zijn. Of je vliegtuig missen en een nieuw ticket kopen (sorry bankrekening) om in het vervolg altijd op tijd van huis te vertrekken. Maar veel dingen kun je wél voorbereiden, en dat bespaart je een heleboel stressvolle situaties.

Je bekijkt de hele TED Talk van Daniel Levitin in onderstaande video:

Meer interessante TED Talks:

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: dit is de simpele tip waarmee je kalm blijft in stressvolle situaties
Sluiten