Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 12 feb 2019

Tuesday Talks: Een andere – zachtere – manier om naar succes te kijken

Elke dinsdag presenteren we onze favoriete én de meest leerzame TED Talks. De interessante talks worden gegeven door experts over allerlei onderwerpen; van wetenschappelijke tot psychologische vraagstukken. Binnen 20 minuten word je van een TED Talk altijd een stuk wijzer. Dit keer: een andere manier om naar succes te kijken, door Alain de Botton.

TED Talk van Alain de Botton

We hebben veel ideeën over wat succes moet zijn: rijk, gezond en aan de top van een bedrijf, bijvoorbeeld. Maar niemand is op elk aspect in hun leven succesvol, vertelt Alain de Botton in deze TED Talk. Hij is een Britse schrijver, filosoof en presentator. Iedereen die succesvol is op één aspect, heeft opofferingen moeten maken bij een ander aspect van zijn of haar leven.

En hij heeft eigenlijk gelijk: zo hoor je over zakenmannen altijd dat zij (of hun vrouw en kinderen) het jammer vinden dat ze zo weinig tijd thuis doorbrengen. Alsnog willen we graag op elk aspect van ons leven succesvol worden.

Waarom willen we succesvol worden?

Dat heeft een aantal redenen:

  • Je identiteit wordt voor een groot deel bepaald door je carrière. “Wat doe jij?” is de meest gestelde vraag bij een ontmoeting.
  • De verwachtingen zijn hoog over wat we kunnen bereiken, doordat we met succesverhalen worden gebombardeerd. De kans is nihil dat jij de nieuwe Bill Gates wordt, maar door zelfhulpboeken en de media denk je dat je alleen een paar slimme ideeën en een garage nodig hebt om een miljoenenimperium uit de grond te stampen. “Alles is mogelijk!” Daardoor hebben we het gevoel dat we dat ook moeten bereiken.
  • We leven in een prestatiemaatschappij. Het idee heerst dat de mensen met het meeste talent en de meeste ambitie bij de top belanden. Daarom heerst ook het idee dat iedereen aan de onderkant van de ladder ‘het verdient’.

Eigen ideeën over succes

Volgens Alain de Botton is het niet erg dat we succesvol willen worden. Maar dan moeten het wel ons eigen ideeën over succes zijn. Want het voelt misschien slecht om niet succesvol te worden, maar het voelt nog slechter als we het wél behalen en ons realiseren dat dit niet is wat we wilden.

Dit is slechts een samenvatting van de hele interessante TED Talk van Alain de Botton, waar nog veel meer waardevolle lessen uit te halen zijn. Bekijk ‘m hier helemaal:

Meer waardevolle TED Talks?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: Een andere – zachtere – manier om naar succes te kijken
Sluiten