Te veel werken: ambitieus of workaholic? Hier moet je op letten

Je eigen kledinglijn, marketingbureau of misschien wel je eigen tv-programma. Onze ambities motiveren ons om harder te werken. Om bijvoorbeeld nog een uurtje (of twee) over te werken, in het weekend je laptop erbij te pakken en iets meer te doen dan wat je leidinggevende van je vraagt. Maakt dat je ambitieus of ben je dan gewoon een workaholic? En wat zijn de gevaren van te veel werken? 

Het hebben van veel ambities is niet slecht, zeker niet, maar het is wel belangrijk om grenzen voor jezelf te stellen en deze te bewaken. Je ambities zijn niets meer waard als je straks opgebrand bent. Dit zijn 4 tekenen die aangeven dat je aan de rem moet trekken.

Te veel werken

Een uurtje langer op kantoor blijven hangen, in het weekend wat werk afmaken of op vakantie toch nog een paar werkmails beantwoorden. We doen het allemaal weleens. Uit onderzoek is gebleken dat we gemiddeld drie uur per week overwerken. Leidinggevenden doen daar een schepje bovenop met 6,5 uur per week. Het klinkt misschien niet veel, maar dat is het wel en met alle gevolgen van dien.

Overwerken heeft invloed op je gezondheid, sociaal leven en op je functioneren op werk. Je slaapt er slechter door, waardoor je sneller geprikkeld bent. Het heeft daarnaast invloed op je prestaties, want met minder energie ben je ook minder productief. Overwerken heeft meer nadelen dan voordelen. Er zullen vast momenten zijn waarin dat extra uurtje echt nodig is. Het moet alleen niet zo zijn dat je elke week overwerkt, want voor je het weet zit je thuis met een burn-out. Het is niet voor niets de meest voorkomende beroepsziekte.

Geen sociaal leven

Als je van je passie je werk kunt maken, ben je een echte bofkont. Het is natuurlijk fijn om elke dag weer het werk te doen waar je dol op bent. Toch is er meer, want het leven bestaat niet alleen uit werken. Het maakt niet uit hoe leuk en geweldig je baan is, vrije tijd is ook belangrijk. Vriendschappen dragen bij aan onze gezondheid. Een kopje koffie drinken met je beste vriendin is niet alleen gezellig, maar het is ook nog eens gezond.

Volgens onderzoek van de Universiteit van North Carolina leven we langer en gezonder met vrienden aan ons zij. Als dat geen reden is om een dagje uit te plannen, weten wij het ook niet meer. Het aantal vrienden is niet belangrijk, maar wel de kwaliteit van je vriendschap. Dat betekent dat je tijd voor elkaar vrijmaakt en er voor elkaar bent in goede en slechte tijden.

Lichamelijke klachten

Snel op je teentjes getrapt? Onverklaarbare huilbuien of ben je de laatste tijd erg onzeker? Het zijn allemaal symptomen van stress en dat kan erop wijzen dat we te veel werken. Luister goed naar je lichaam. Want al denk jij dat je het wel aankan, je lichaam weet het beter en laat het je weten ook. Een beetje werkstress is opzich geen ramp, sommige mensen presteren zelfs beter onder druk. Het moet alleen niet zo zijn dat je continue gestrest bent, dat is niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.

Op het moment dat stress je leven overneemt, is het goed om het even rustig aan te doen. Een droombaan scoren en een begeerde promotie binnenhalen zijn successen om trots op te zijn. Maar die zijn straks niets meer waard als je lichaam het opgeeft of als je niemand hebt om je geluk mee te delen.

Meer lezen over een goede werkbalans

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Te veel werken: ambitieus of workaholic? Hier moet je op letten
Sluiten