Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Mindset 18 aug 2019

Te veel van jezelf vragen: deze 9 signalen geven het aan (dus relax!)

Een baan met veel verantwoordelijkheden, relaties met vrienden of een partner onderhouden, af en toe naar de sportschool en liefst ook nog wat aan persoonlijke ontwikkeling doen. We moeten tegenwoordig van alles. En als iedereen het doet, waarom zouden wij het dan niet kunnen?

Je kunt het dan wel bagatelliseren; te veel van jezelf vragen is op de lange termijn wel degelijk ontzettend slecht voor je mentale én fysieke gezondheid. Herken je onderstaande signalen? Overweeg dan om het toch maar even wat rustiger aan te doen, op welk vlak van je leven dan ook.

Je wordt ziek

Ziek worden is een heel duidelijk signaal van je lichaam dat je er te veel van verwacht. Daarmee dwingt je lichaam je immers om even pauze te nemen. Je emotionele stress uit zich dan in fysieke symptomen als hoofdpijn en misselijkheid.

Sommige mensen worden trouwens niet ziek als ze te veel van zichzelf vragen, maar juist als ze dat even níet doen en vakantie nemen. Als je stress wegvalt hoeft je lichaam ineens een stuk minder adrenaline en cortisol (de stresshormonen) te produceren. Dat kan er ook dat kan voor zorgen dat je niet lekker wordt.

Lees ook: Waarom word je altijd net ziek als je op vakantie bent?

Te veel van jezelf vragen uit zich in moeheid of slecht slapen

Een ander fysiek aspect dat vaak lijdt onder te veel van jezelf vragen, is je slaapritme. Sommige mensen voelen zich bijvoorbeeld constant ontzettend moe en vallen al aan het begin van de avond in slaap, terwijl anderen juist uren wakker liggen omdat ze zo aan het piekeren zijn.

Het kan ook zijn dat je slaapritme simpelweg verstoord wordt, dus je heel lang uitslaapt en dan weer heel laat naar bed gaat. Als je daar de ruimte voor hebt, natuurlijk.

Je voelt je lusteloos

Als je genoeg rust en balans in je leven hebt, zijn er dingen waar je blij van wordt en kijk je als je het goed is naar dingen uit. Maar als je constant te veel van jezelf vraagt, lijkt alles op een gegeven moment zóveel moeite te kosten dat je ook helemaal geen zin meer hebt in leuke dingen.

Op de momenten dat je eindelijk een keer vrije tijd hebt, wil je gewoon het liefst in bed liggen en niks doen.

Huishoudelijke taken maken je uitgeput

Deze sluit aan op de vorige; als je nergens zin in hebt, geldt dat immers al helemaal voor dingen die normaal al niet zo leuk zijn. Staan de vieze borden opgestapeld in de gootsteen en puilt je wasmand uit, dan kan dat een teken zijn van te veel van jezelf vragen.

En als je je er eindelijk toe kunt zetten om wel een keer een wasje te draaien, wil je daarna het liefst twee dagen slapen. Alleen kan dat niet, want morgen moet je weer gewoon aan de bak.

Je zorgt niet meer goed voor jezelf

Ook op andere vlakken ga je waarschijnlijk minder goed voor jezelf zorgen. Misschien ga je ongezonder eten of minder sporten, omdat je het even niet aankunt om die energie aan jezelf te besteden. Je besteedt immers al genoeg energie aan anderen. Vaak vinden perfectionisten zichzelf het ook niet waard om goed voor gezorgd te worden.

Als je geluk hebt, heb je lieve mensen in je omgeving die je op dat moment vertellen dat je beter voor jezelf moet gaan zorgen. Maar uiteindelijk moet je het alsnog zelf doen.

Lees ook: Millennials lijden het meest onder de verwachtingen van zichzelf

Je bent snel geïrriteerd

Ook je humeur wordt er niet beter op als je jezelf constant fysiek en emotioneel uitput. Waarschijnlijk ben je vaker chagrijnig, en erger je je sneller aan dingen die misgaan of aan bijvoorbeeld kleine geluidjes.

Misschien vind je het ook vervelend als mensen vragen stellen of vragen of het wel goed gaat. Omdat je er de energie niet voor hebt, of omdat je niet geconfronteerd wilt worden met de waarheid.

Je hebt weinig concentratie door te veel van jezelf vragen

Open je elke vijf minuten automatisch Instagram en surf je constant naar Facebook? Je kunt natuurlijk héél erg verslaafd aan social media zijn, maar een gebrek aan concentratie en focus is vaak ook een teken van je hoofd dat je er te veel van vraagt. Als je jezelf meer rust gunt, zul je de dingen die je nog wél moet doen dan ook een stuk sneller kunnen doen.

Je wordt steeds minder perfectionistisch

Zelfs mensen die heel perfectionistisch zijn, kunnen steeds minder van zichzelf gaan verwachten als ze onder druk staan. Waar je normaal heel veel aandacht besteedt aan een goede mail opstellen of aan een presentatie maken, vind je het nu sneller mooi geweest.

Dat komt vaak ook omdat je zelden tevreden bent met je werk. En als je al niet tevreden bent nadat je ergens wél veel tijd in hebt gestoken… Dan kun je jezelf net zo goed die moeite besparen, ga je redeneren.

Je kunt niet meer niks doen

Als je eenmaal vrije tijd hebt, voel je je schuldig dat je deze tijd aan jezelf besteedt en niet aan nuttige dingen. Je voelt je constant rusteloos, alsof je iets móet doen.

Maar geloof ons: iedereen heeft het nodig om af en toe niets te doen, en je hebt het verdiend. Écht. Want te veel van jezelf vragen mag dan gewaardeerd worden in deze maatschappij, maar zelf word je er niet bepaald gelukkig van.

Meer over stress en verwachtingen:

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Te veel van jezelf vragen: deze 9 signalen geven het aan (dus relax!)
Sluiten