Te laat op werk? Dit kun je je baas het beste sturen

De brug stond open, je hebt je verslapen, er was een ongeluk gebeurd en er stond een dikke file. Er zijn talloze redenen waardoor je te laat op werk kunt komen. En of je er nu wel of geen invloed op hebt, vaak is het zo dat je direct in de stress schiet.

Niet alleen omdat je daardoor minder tijd hebt om al je to do’s lekker rustig af te strepen (so much to do, so little time!), maar ook omdat je weet dat je baas of manager er niet heel blij mee zal zijn als je te laat op werk komt.

Te laat op werk

Maar feit blijft, je gaat te laat op werk aankomen en je moet dit laten weten aan je leidinggevende. Want dat moment dat je rond elf uur op je werk aankomt en je baas naast je staat met de vraag waar jij je al die tijd nuttig hebt gemaakt, wil je liever vermijden. Begrijpelijk.

We’ve got you covered

Vanwege ‘omstandigheden’ – die je misschien zelf hebt veroorzaakt, maar dat laten we even buiten beschouwing – ben je te laat. No worries, dit moet je doen om je baas te vriend te houden.

1. Laat het z.s.m. weten

Je weet waarschijnlijk al snel genoeg dat je te laat gaat zijn. Handel hier dan ook naar en stuur een berichtje met het nieuws, inclusief hoeveel vertraging je hebt opgelopen.

De ene baas is hier waarschijnlijk strikter in dan de ander, maar zolang jouw baas niet meldt dat het prima is als je om tien uur aankomt “omdat zoiets gewoon kan gebeuren” doe je er goed aan hem of haar op de hoogte te stellen. Het kan in ieder geval sowieso geen kwaad om het wél te melden.

2. Vertel geen leugens

Ken je dat cliché van ‘eerlijkheid duurt het langst’? Dat is een cliché voor een reden. Het is nu eenmaal makkelijk om in een leugen verstrengeld te raken. Al helemaal als je een gezicht hebt dat boekdelen spreekt – om het maar dichtbij mezelf te houden.

Het risico dat je loopt dat de leugen aan het licht komt, is een stuk erger als dat uurtje of twee dat je mogelijk te laat bent. Hoe shit je het misschien ook wel vindt om de waarheid te moeten vertellen.

En hou je die dan toch echt liever voor jezelf because reasons, vertel dan maar helemaal geen oorzaak (dat ben je namelijk aan niemand verplicht).

3. Bied je excuses aan

Let’s face it: je hebt bepaalde werktijden en het is eigenlijk niet de bedoeling dat je te laat komt. Of je leidinggevende daar nu wel of niet coulant mee omgaat, bied je excuses aan. En al helemaal als je hierdoor een meeting mist. Jouw verlate verschijning heeft in the end effect op iedereen.

Ook interessant: Streng voor jezelf? Zo leer je omgaan met fouten maken

4. Laat zien dat je het goed wil maken

Je bent te laat en dat is een waarheid als een koe. Je kunt er niks aan doen, maar wat je wél in eigen handen hebt, is het feit dat je dit goed kan maken.

Toon je goede gedrag en zeg dat je dan wel een uurtje later weggaat of dat je alvast in de trein begint met je werkzaamheden. Soms is het zo simpel als ‘gewoon je werk goed doen’, maar laat in ieder geval merken dat je bereid bent het goed te maken.

5. Bedank je baas

Heb je het idee dat je het wel bont hebt gemaakt door te laat te komen en die meeting te missen? Bedank je baas dan voor zijn of haar begrip naar jou toe.

Vaak te laat op werk

Te laat komen is niet strafbaar en het gebeurt zelfs het braafste kind van de klas weleens. Over die twee of drie keer hoef je je dus zeker geen zorgen te maken.

Als je structureel te laat komt op je werk, zal je baas daar waarschijnlijk iets minder happy mee zijn. Maar wat de reden ook is, laat het in ieder geval even weten. Het kan ook zijn dat ze zich op werk zorgen maken en bang zijn dat er iets met je is gebeurd. Hieronder staat een voorbeeld van een bericht dat je kunt sturen.

Voorbeeld bericht

Hi [naam],

Helaas heb ik door [jouw reden] vertraging opgelopen, waardoor ik later op werk ben. Ik doe m’n best om zo snel mogelijk aanwezig te zijn. Naar verwachting zie je me om ongeveer [tijd] weer verschijnen.

Groet, [jouw naam]

Afhankelijk van de situatie kun je nog één van onderstaande zinnen toevoegen.

Als je een meeting mist: Ik weet dat ik hierdoor de meeting met x en y mis, maar helaas kan ik er niks aan doen. Ik probeer m’n best te doen om dit toch nog te halen.

Als je de mogelijkheid hebt alvast te beginnen met werk: Ondertussen werk ik wat mail weg vanuit de trein en pleeg ik alvast een belletje met klant x. 

Time management

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Te laat op werk? Dit kun je je baas het beste sturen
Sluiten