Dit is wat je moet weten over tattoos op de werkvloer

Kriebelt het bij jou om een tattoo te laten zetten? Dan is er onbewust vast een stemmetje in je hoofd dat zich afvraagt of die tattoo ooit een negatief effect op je carrière kan betekenen. Daar is nu recent onderzoek naar verricht. Dit zijn de belangrijkste resultaten.

De ene tattoo is natuurlijk de andere niet en hetzelfde geldt voor werkgevers. Toch zijn de resultaten van het onderzoek van Viking Direct handig om in het achterhoofd te houden als je met de gedachte speelt om een tatoeage te zetten.

Tattoos: dit zijn de cijfers

In Nederland heeft de helft van de 18- tot 34-jarigen aan tattoo. Uit die groep heeft meer dan twee derde rechtstreeks contact met klanten in hun baan. Dertien procent van de werkende  Nederlanders heeft daarnaast een zichtbare tatoeage op de werkvloer.

In veertien procent van de bedrijven zijn tattoos verboden. Bij financiële instellingen loopt dit aantal op tot zelfs 22 procent.

Tattoos nadelig op de werkvloer?

Om meteen met de deur in huis te vallen: één derde van werkende Nederlanders ondervindt negatieve gevolgen als direct gevolg van het hebben van een tattoo. Dat is dus best veel!

Wat die negatieve gevolgen dan zoal kunnen zijn? Meestal gaat het om het verplicht moeten verbergen van tatoeages (twaalf procent). Daarnaast belandt zo’n acht procent in ongemakkelijke situaties en loopt zeven procent zelfs een baan of promotie mis als gevolg van een tattoo.

Jongeren en tatoeages

Vraag je je af of de negatieve perceptie van tatoeages vooral een oudere generatie weerspiegelt? Ook dit werd onderzocht in het onderzoek. Daarin kwam namelijk duidelijk naar voor dat starters op de arbeidsmarkt meer open staan voor de toegevoegde waarde van tattoos.

32 procent van hen geeft aan een positieve indruk te hebben van mensen met een zichtbare tattoo op het werk. Dit is in groot contrast met de leeftijdscategorie tussen 44 – 55+ waarbij slechts zes procent die positieve indruk heeft.

Het zou dus weleens kunnen dat tattoos in de toekomst steeds minder als negatief worden gezien. In de tussentijd is het wel zo verstandig om goed af te wegen welke indruk je tatoeage zal achterlaten bij je werkgever.

Meer over looks op de werkvloer

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Dit is wat je moet weten over tattoos op de werkvloer
Sluiten