Redactie
Redactie Gesponsord 17 jun 2020

‘Hoe tandenpoetsen een rustmomentje voor mijzelf werd’

Als zelfstandig tekstschrijver en communicatieadviseur die van deadline naar deadline werkt, heeft Anne-Fleur een hectisch leven. Uiteraard is een gezond en pijnvrij gebit voor iedereen belangrijk, maar als het je werk is om aan een stuk door te praten, zijn gebitsproblemen extra vervelend. Tijdens een bezoek aan de mondhygiëniste krijgt Anne-Fleur de diagnose ‘gevoelig tandvlees’. En nu?

“Poets je wel goed Anne-Fleur?” Ik kan tandenpoetsen, flossen, raggen en schrobben wat ik wil, iedere keer krijg ik toch weer die vraag. “Je hebt gevoelig tandvlees”, zegt de mondhygiëniste. En op dit moment kan ik niets anders doen dan haar gelijk geven. Gevoelig? Zeg maar gerust pijnlijk! Maar ja, wat wil je, als iemand met een ijzeren haak tussen je tanden poert.

Bewust tandenpoetsen

Ze vraagt of ik wel bewust bezig ben met tandenpoetsen, of ik dan wel echt alleen dáár mee bezig ben. Nee, dat is zeker niet het geval. Of ik nu thuiswerk of op kantoor, mijn dag is volgepland met telefonische afspraken en interviews en ik heb daardoor ’s morgens vaak haast.

Meestal ren en vlieg ik door het hele huis, kleding zoekend, in agenda kijkend en ondertussen proberend die tandenborstel in mijn mond te houden en zo min mogelijk te kwijlen. “Neem nou eens iedere dag echt twee keer 2 minuutjes de tijd om je tanden te poetsen. Alleen maar daarmee bezig zijn. Dan poets je beter en het geeft je bovendien rust”, geeft ze als advies.

Twee lange minuten

Na mijn bezoekje aan de mondhygiëniste stap ik de plaatselijke drogist binnen. Ik vergelijk de verschillende tandpasta’s die beloven te helpen bij gevoelig tandvlees met elkaar en gooi na lang wikken en wegen een tube Parodontax Herbal in mijn mandje. Diezelfde avond sluit ik mijzelf keurig op in de badkamer met mijn nieuwe tandpasta en twee minuutjes ‘rust’. Niets aan mijn hoofd. Alleen tandenpoetsen.

Wauw! Dit is echt een heel aparte smaak. Het is zoutig en proeft niet als kauwgum. Totaal iets anders dan ik gewend ben bij de menthol-tandpasta’s die ik altijd gebruik. Ik vind het best lastig om dit 2 minuten vol te houden en eigenlijk het enige wat ik denk is: ‘Wat duren 2 minuten lang.’

Gladdere tanden

De volgende ochtend is de echte beproeving. ’s Ochtends ben ik niet op mijn best. Gestrest, gehaast en dat keer zes, zeg maar. Maar deze keer neem ik mijn 2 minuutjes tandenpoetsen serieus. Ik merk dat ik het nog moeilijk vind. Mijn hoofd wil door! En die smaak is nog steeds bijzonder. Wel voel ik na het poetsen dat mijn tanden gladder zijn. Of is dat verbeelding en wil ik gewoon dat die unieke smaak ergens goed voor is?

Smaak went al

De volgende dag probeer ik iets anders: tijdens het poetsen luister ik naar de podcast ‘Brush en Breathe’. Een podcast die je helpt met aandacht te poetsen (waar moet je op letten) en zo beland je vanzelf in een ontspannen staat. Een mindful moment waarop je alleen met je ademhaling en het poetsen bezig bent. Die 2 minuten gaan ineens zó voorbij.

In de dagen die volgen merk ik écht verschil. Ik weet zeker dat mijn tanden gladder zijn en de smaak begint langzamerhand te wennen. Sterker nog, eigenlijk vind ik het best wel lekker. Je hebt niet die heftige mintsmaak in je mond, maar wel een heel fris gevoel.

Die 2 minuutjes tandenpoetsen waar ik eerst tegenop zag, worden ook echt steeds meer rustmomentjes. Het idee dat ik dan iets moet, laat ik los. Ik kan gewoon even een paar minuten niets doen. Nou en? Wat is nou een paar minuten?

Rustiger naar bed

Maar 2 minuten kunnen best veel betekenen. Ik merk dat ik rustiger in mijn hoofd ben, als ik na het tandenpoetsen naar bed ga.

Ik ben nu twee weken verder en heb een andere smaak aangeschaft: Herbal Twist – Ginger & Mint. En ik ben er toch aan gewend en gehecht geraakt.

Zag ik altijd als een berg op tegen de mondhygiëniste, het volgende bezoek zal denk ik heel anders zijn. Ik heb het idee dat mijn tandvlees nu al minder gevoelig is. Kom maar op met die haak!

Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. Trademarks owned or licensed by GSK. ©2020 GSK or licensor. GSK Consumer Healthcare B.V. PM-NL-PAD-20-00029 KOAG/KAG: 309-0620-2065.


In samenwerking met Parodontax

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
‘Hoe tandenpoetsen een rustmomentje voor mijzelf werd’
Sluiten