Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 12 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Ben je moe of heb je andere verplichtingen? Dan mag je bij dit bedrijf gewoon naar huis

Je leest steeds meer over de voordelen van kortere werkdagen. Niet alleen op het gebied van werkstress, maar ook op productiviteit. Toch valt het op als een werkgever iets met deze informatie doet. Ondernemer René Sielhorst bijvoorbeeld, die zijn werkgevers een takencontract aanbiedt, in plaats van een urencontract.

In het AD vertelt hij dat zijn werknemers gewoon naar huis mogen als ze moe zijn. Dat doet hij zelf namelijk ook.

Voordelen van korter werken

First, the facts. Onderzoek op onderzoek wijst uit: werknemers ervaren minder werkstress door kortere werkweken of werkdagen van 6 uur. Bovendien heeft dit geen invloed op de productiviteit. We kunnen nou eenmaal niet 8 uur per dag productief zijn. Microsoft Japan testte vorige zomer nog de 4-daagse werkweek met verbluffend resultaat: de productiviteit steeg met 40 procent.

Toch zegt 35 procent van de werknemers niet te geloven dat zo’n korte werkdag voor meer productiviteit zorgt dan een werkdag van 8 uur. René Sielhorst, ondernemer en oprichter van het digitale gezondheidsplatform It’s My Life hoort niet bij die 35 procent, lezen we op het AD.

Geen urencontract maar takenconctract

Zijn medewerkers krijgen niet een 40-, of 32-urencontract, maar een takencontract. Zijn ze moe of hebben ze andere verplichtingen, dan kunnen ze gewoon naar huis.

“We denken teveel in uren”, zegt hij tegen de krant. “Een contract wordt altijd op basis van een totaal aantal uur opgesteld, terwijl het takenpakket dat we krijgen niet altijd aansluit op de uren die we moeten werken.” Zelf heeft hij 30 tot 50 medewerkers in dienst, die een takenpakket krijgen en zelf bepalen in hoeveel uur ze hun taken uitvoeren.

Meer vrijheid voor werknemers

De werknemers krijgen dus veel meer vrijheid om hun werkdagen in te delen. Heeft je kind volgende week een studiedag? Dan zorg je gewoon dat je je taken in de andere uren van je week hebt gedaan. Geen energie meer vandaag? Die dagen heeft iedereen. Bij It’s My Life ga je naar huis en de volgende dag weer energiek aan de slag.

Volgens Stielhorst wordt niemand blij van strakke werkdagen van 9 tot 5 uur. “Geef werknemers meer vrijheid en flexibiliteit, dan zullen we 95 procent minder gevallen hebben van burn-out.” Op de website van het AD lees je meer over zijn verfrissende filosofie.

2,8 miljard euro aan ziekteverzuim door stress

Daar zou hij weleens groot gelijk in kunnen hebben. Het is deze week de week van de werkstress. Houd je vast: volgens de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden hadden 1,3 miljoen Nederlanders last van burn-outklachten in 2018.

En dat is niet alleen vervelend voor ons, de gestresste Nederlanders. Voor werkgevers kostte stress-gerelateerd ziekteverzuim namelijk in totaal 2,8 miljard in 2017. Dat is 8.100 euro per werknemer.

Als we naar de cijfers kijken, lijkt het probleem ook niet af te nemen, maar juist toe te nemen. In 2018 verzuimden werknemers elf miljoen dagen. In 2017 waren dat er nog tien miljoen.

Hoe groot zou het probleem nog moeten worden, voordat meer werkgevers gaan denken als Sielhorst?

Meer over korter werken

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Ben je moe of heb je andere verplichtingen? Dan mag je bij dit bedrijf gewoon naar huis
Sluiten