Reiskriebels? Sara (30) schreef het ultieme boek met tips voor een langere reis

Sara van Geloven (30) had een leuke baan als hoofdredacteur van Lonely Planet magazine, maar zoals bij zoveel mensen bleef het bij haar toch kriebelen om te gaan reizen. Begin 2019 hakte ze de knoop door en zei ze haar baan op. Nu brengt ze haar boek ‘Take A Break’ uit, waarin ze jou leert om ook binnen een jaar jouw droomreis te kunnen maken.

We vroegen haar hoe zij zelf de overgang van baan in loondienst naar het reizen aanpakte en wat we van haar boek kunnen verwachten.

Was het moeilijk om je baan op te zeggen?

“Toch wel. Voor veel mensen leek mijn baan een droombaan, en dat was het ook wel echt. Nu is het bijna een jaar geleden en kan ik er met een ander perspectief naar kijken. Het is het echt waard geweest. Ik ben nu freelance reisjournalist, dus doe ik veel van hetzelfde werk als ik eerst deed. Met één groot verschil: de vrijheid. Ik kan nu werken waar en wanneer ik dat wil.”

Hoe heb je zelf de overgang van baan in loondienst naar reizen aangepakt?

“Het jaar van tevoren ben ik bewust gaan sparen. Ik heb mijn vaste lasten in kaart gebracht en mijn uitgaves van mijn inkomsten afgetrokken. Ik heb toen besloten dat ik 500 euro wilde sparen per maand. Dan houd je een klein bedragje over voor etentjes, bioscoopbezoekjes en kleding.

Uiteindelijk heb ik zo 10.000 euro in een jaar weten te sparen. Je moet wel echt keuzes maken. Dat is lastig, omdat het ons zo zo makkelijk wordt gemaakt om te consumeren. En tja, je uitgaves tracken is wel werk. Maar je krijgt er zoveel voor terug.”

sara van geloven in oman
Bron: Sara van Geloven

Waarom vind je reizen zo belangrijk en moedig je anderen ook aan om dit te doen?

“Je wordt uit je comfort zone getrokken, ontmoet andere culturen en maakt dingen mee die je thuis nooit voor mogelijk had gehouden. Je leert niet alleen de wereld kennen, maar ook jezelf. Dat niet alleen: je gaat ook met een andere blik naar Nederland kijken.

Aan de ene kant realiseer je je hoe goed het hier allemaal geregeld is, maar ook dat onze manier van werken niet de enige manier is. We gaan in Nederland heel erg op in de ratrace.”

“Dan komen we aan bij ons pensioen en denken we: oh, was dit ‘m dan?”

96 procent van de millenials wil een periode op reis gaan, toch doet een klein gedeelte dit ook écht. Waardoor denk je dat dit komt?

“Dat heeft denk ik heel erg te maken met onze prestatiecultuur. Een pauze nemen voor een langere periode om op reis te gaan en daardoor een gat op je cv creëeren, voelt dan als iets verliezen. Dat vind ik zelf zo zonde, omdat ik geloof dat je juist veel wint als je voor een langere tijd op reis gaat.

Er is tegenwoordig denk ik geen werkgever die meer opkijkt als je een periode hebt gereisd. Bovendien heb je ook goede argumenten om het gat op je cv te verdedigen. Als je naar onderzoeken gaat kijken, blijkt dat mensen die een tussenjaar nemen alleen maar succesvoller zijn in het leven. Je bent bijvoorbeeld creatiever en leert sneller nieuwe vaardigheden.

Maar ook op praktisch gebied, het financiële plaatje is voor veel mensen een reden om niet te gaan.”

Take a Break in Patagonia
Bron: Sara van Geloven

Is dat terecht?

“Zoveel mensen zien dat inderdaad als obstakel en proberen het daarom niet eens. Toen ik twintig jaar was, stond ik ook rood. Toch heb ik me ertoe gezet om te gaan sparen en lukte het me om voor vier maanden naar Liverpool te gaan op exchange zonder extra bij te hoeven lenen.

“Als je het echt wil, is het als Nederlander echt te doen.”

Er zijn ook zoveel verschillende manieren om een droomreis of langer verblijf in het buitenland te realiseren. Ik vond het in Take A Break ook belangrijk om andere verhalen te vertellen. Ik heb een stel geïnterviewd die allebei afspraken met hun werkgever hadden gemaakt en zo een sabbatical van 5 maanden konden nemen.

Maar ik sprak ook de Nederlander TravelTomTom die nu één van de 50 grootste reisblogs ter wereld heeft, iemand die z’n eigen reisbureau begon en mijn allerbeste vriendin, die baantjes heeft gehad in de landen die ze bezocht. We denken vaak aan online werk om te kunnen reizen, maar je kunt natuurlijk ook in de landen gaan werken met een working holiday visum. Er zijn bijvoorbeeld ook mensen die taalles in Zuid-Korea gaan geven, veel geld verdienen en daarvan een periode gaan reizen.”

Wat kunnen we van je boek verwachten?

“In Take A Break vertel ik onder andere per continent en per land wat voor soort reis je hier het beste kunt maken, of welk werk je hier het beste kunt doen. Daarnaast heb ik een hele checklist gemaakt. Wat doe je bijvoorbeeld met je huis? Verkoop je het of verhuur je het onder? Hoe zoek je vliegtickets die betaalbaar zijn? Voor wat voor verblijf kies je? Er is ook een inpaklijst in ‘Take A Break’ te vinden, zodat je voor een langere periode kan reizen met alleen maar handbagage.

Naast praktische tips, bestaat ‘Take A Break’ ook uit een hoop inspiratie met mooie plekken die je kunt bezoeken.”

“Het is eigenlijk één grote ode aan: just do it!”

Wat is jouw mooiste buitenlandervaring ooit geweest?

“Ik ben net terug van Pategonië. Dat was denk ik wel de mooiste reis van het jaar. Ik heb daar met mijn vriend een rondreis gemaakt en de landschappen zijn daar zo ongelofelijk. Je vraagt je af of het echt is, want het lijkt net een schilderij. We zijn met een schip naar Kaap Hoorn gegaan, het volstrekt afgelegen zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, waar een vuurtorenwachter met zijn twee dochtertjes en vrouw woont. Zo bijzonder.”

Heb jij ook een brandend verlangen om voor een langere tijd op reis te gaan? In ‘Take A Break’ helpt Sara je om binnen een jaar op reis te gaan. Of dat nou is voor een stage, studie, werk of om rond te reizen. In het boek is een concreet spaarplan te vinden waar je echt wat aan hebt en advies van bekende reisspecialisten als Liesbeth Rasker, Joshua van Eijndhoven en Tom Grond. Het boek ligt vanaf 12 november in de (digitale) winkel, maar is nu al te pre-orderen op Bol.com.

Reageer op artikel:
Reiskriebels? Sara (30) schreef het ultieme boek met tips voor een langere reis
Sluiten