Tessa Ham
Tessa Ham Digital nomad 5 mrt 2019

Dit leerde Suzanne van vier maanden werken vanuit het buitenland

Suzanne van Duijn is inmiddels al drie jaar een digital nomad, maar ging pas voor het eerst voor een lange tijd naar het buitenland. In vier maanden tijd bezocht ze Japan, Bali, Chiang Mai en de Filipijnen. We vroegen haar hoe het is om zo lang in het buitenland te zijn, wat de grootste lessen zijn die ze leerde en of er ook nadelen aan de digital nomad lifestyle zitten.

Wat zijn de grootste lessen die je hebt geleerd in het buitenland?

“Hoewel ik natuurlijk al drie jaar regelmatig als digital nomad vanuit het buitenland werk, heb ik tijdens mijn reis toch weer veel geleerd. Ik was nog nooit eerder vier maanden als ondernemer op reis geweest. Meestal reis ik ‘maar’ een week of 5 – 6 achter elkaar. Nu ging ik voor vier maanden naar Japan, Indonesië, Thailand en de Filipijnen.

Ik heb bewust in Japan en de Filipijnen zo min mogelijk gewerkt. Ten eerste omdat ik daar gewoon volop wilde genieten van alle mogelijkheden. Ik was nog nooit in die landen geweest, dus ik wilde zoveel mogelijk ontdekken. Dat gaat niet als je ook moet werken. Bovendien is Japan vrij duur en is het dus ‘zonde’ om tijd te verspillen aan werken. In de Filipijnen is het internet bovendien niet denderend. Dat is dus niet ideaal voor digital nomads.

Mijn les is dus: kies als digital nomad voor de juiste landen. Je kan niet overal chill werken vanuit het buitenland. En ook digital nomads hebben soms ‘echt’ vakantie nodig. Anders ben je altijd maar aan het werk.

Een andere les is dus: plan soms echt vrij, en regel dit goed met klanten. Zo huurde ik terwijl ik in Japan was een freelancer in die mijn klanten waarnam in Nederland. Ook heb ik veel vooruit gewerkt. In de Filipijnen heb ik een virtueel assistent ingehuurd die mijn social media zakelijk bijhield.

In Indonesië en Thailand heb ik ervaren hoe fijn het is om je wel in een echte digital nomad-cultuur onder te dompelen. Ik werkte vanuit Canggu en Chiang Mai, twee ultieme digital nomad-steden. Er zijn talloze co-workingspaces hier, je ontmoet gelijkgestemden en niemand kijkt je raar aan als je vertelt dat je ook werkt op reis. Dat was echt een verademing!

Ik ben ook weer gegroeid als ondernemer op reis.

Door te werken op reis leer je omgaan met onverwachte situaties en leer je flexibel te zijn.

Zo werd mijn vaste freelancer plots ziek en moest ik snel knopen doorhakken, terwijl ik ondertussen te maken had met duizenden kilometers afstand en zeven uur tijdverschil. Dat vraagt een andere aanpak dan als je ook in Nederland bent.

Ook ben ik mij bewuster geworden van het belang van passief inkomen. In Nederland werkte ik tot voor kort uurtje factuurtje: zo word je alleen betaald voor de uren die je echt werkt. Met passief inkomen is het eerst veel uren investeren, maar kan je daarna ook geld verdienen als je niet werkt. Ideaal, en zeker als je op reis bent en niet alleen maar wilt werken natuurlijk.”

Leer je elke keer dat je op reis gaat weer iets nieuws?

“Ja! Elk land is anders, dus sowieso leer je weer een hoop over mensen en culturen. Maar reizen is überhaupt leerzaam, ook als je naar dezelfde landen gaat. Tijdens mijn afgelopen digital nomad-trip ben ik veel bewuster geworden van belangrijke topics als over-toerisme en duurzaam toerisme.

Ik heb ook ervaren dat het veel normaler is geworden om als digital nomad te reizen en te werken. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen bijgekomen die flexibel werken en af en toe vanuit het buitenland werken. Hierdoor zie je meer co-workingspaces open gaan. Ook het internet wordt elke keer beter. Ik heb tijdens afgelopen reis ook mijn eerste Digital Nomad Insta Course gelanceerd, waar ik weer veel van heb geleerd. De tweede cursus start 11 maart.”

Zijn er ook nadelen aan werkend reizen?

“Als je werkend reizen vergelijkt met reizen zonder te werken, dan is het nadeel natuurlijk dat je minder vrije tijd hebt, en ook moet werken in het paradijs. Maar als je werken op reis vergelijkt met werken in Nederland, dan vind ik het zo erg niet Het is een superleuke en leerzame ervaring om (af en toe) te werken vanuit het buitenland.

Bovendien kan ik door te werken op reis vaker en langer reizen, en een land ook op een andere manier leren kennen. Als je ook werkt op reis, reis je namelijk vaak een stuk rustiger (althans, dat is aan te raden) en leer je een plek echt kennen ‘als een local’. Je krijgt je vaste spots bijvoorbeeld, heel leuk. Je krijgt ook nieuwe inspiratie voor je bedrijf en je leven.

Een ander nadeel is internet dat soms slecht is, vooral dus in de Filipijnen, of toen ik een boottocht maakte naar Komodo. Daar moet je wel rekening mee houden. Als je moet werken, en je hebt geen internet, dan ben je screwed. Dus weet goed waar je wel en niet internet hebt en beslis waar je wel en niet gaat werken.”

Ben je nooit te blut om (door) te reizen?

“Als je meer verdient dan dat je uitgeeft, kan je eeuwig door blijven reizen. Dus kies een goedkope bestemming, houd je kosten thuis laag (bijvoorbeeld door je huis te verhuren) en werk voldoende uren om genoeg te verdienen. Dan kan je blijven reizen zolang jij wilt.

Hoe langzamer je reist, des te voordeliger het vaak kan. Een Airbnb voor een maand levert vaak een goede korting op. En uiteindelijk zijn vliegtickets vooral erg duur, dus als je elke week naar een ander land vliegt, wordt het een duur geintje. Maar als je een maand op Bali zit, en 1500 euro uitgeeft, hoef je dus maar 1500 euro te verdienen om rond te komen.

Dan hoef je dus zelfs minder te werken dan in Nederland, terwijl je drie keer per dag uit eten kan en na je werk naar het strand.

En met je scooter door het rijstveld naar je coworkingspace, is echt heel tof.”

We spraken Suzanne al eerder over haar digital nomad Instagram cursus, die 11 maart weer van start gaat. “De Instagram Course is in de kern hetzelfde, maar op een aantal vlakken verbeterd. Door de feedback van de eerste lichting deelnemers (50 mensen deden mee) weet ik beter wat mensen wel en niet willen weten, en heb ik meer informatie toegevoegd. Ook ontvangen de deelnemers nu naderhand een e-book als naslagwerk.

En de prijs? “Om die reden is de cursus nu 29 euro (incl. BTW en e-book t.w.v. 10 euro). Ik heb er weer zin in om mensen te inspireren om ook vaker vanuit het buitenland te werken, en bovenal meer vrijheid te hebben door locatie-onafhankelijk te zijn!” Meer informatie over de Instagram Course vind je hier.

Meer interviews over werken in het buitenland

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Dit leerde Suzanne van vier maanden werken vanuit het buitenland
Sluiten