Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 22 sep 2019

Van jurist naar locatie-onafhankelijke ondernemer: Suzanne vertelt over haar carrièreswitch

Oudere generaties krabben zich achter de oren als ze kijken naar jobhoppende millennials. Waar zij gerust 25 jaar bij dezelfde werkgever blijven, maken millennials op jonge leeftijd al een carrièreswitch op zoek naar een baan die ze écht voldoening geeft. Twijfel jij zelf of je nog wel het juiste pad bewandelt? Suzanne van Duijn stond een tijd terug precies in jouw schoenen.

Toen ze uitgeloot werd voor de studie geneeskunde, besloot ze last minute rechten te gaan studeren. “Ik zette geen vraagtekens bij mijn studie”, vertelt ze. “Een goede baan als advocaat klonk toen als een mooi vooruitzicht.” Toch besloot ze na anderhalf jaar werken als jurist een compleet andere richting op te gaan. We spraken haar over haar carrièreswitch. Hoe heeft ze dat aangepakt?

Wanneer begon je te merken dat je liever in een andere wereld werkte?

“Het was niet zo zeer willen, maar meer moeten. Toen ik afstudeerde zaten we net in de financiële crisis en weinig advocatenkantoren namen advocaat-stagiaires aan. Op elke leuke vacature reageerde bijna 100 man. Uiteindelijk ben ik toen gaan werken als jurist bij een bedrijf dat massaprocedures voerde in het kader van de aandelenleaseaffaire. Dit was niet per se mijn ding.

Ik solliciteerde door, maar tevergeefs. Dat was het moment dat ik stiekem begon na te denken over andere mogelijkheden. Na anderhalf jaar werken solliciteerde ik eens naar een vacature voor een junior redacteur bij een modevakblad. Ik werd aangenomen!”

Suzanne van Duijn
Bron: Elke Smit

Hoe zorgde je er zonder opleiding voor dat je werd aangenomen bij het modevakblad?

“Dat is geen toeval geweest. Ik heb weliswaar geen journalistiek gestudeerd, mar rechten is natuurlijk wel een taalgerelateerde studie. Het is begrijpend lezen en overtuigend schrijven. Dat hielp dus best mee. Daarnaast blogde ik al jaren, was ik tijdens mijn studie hoofdredacteur geweest van het faculteitsblad, en schreef ik al voor platform Nobiles.

Deze ervaring zorgde ervoor dat ik werd aangenomen. Zorg dus dat je zo snel mogelijk meters gaat maken in het vakgebied waarin je wilt werken. If you want to be a writer, then write! Tegenwoordig kan je zo gemakkelijk een blog starten of een YouTube-kanaal beginnen.

Heb je nog cursussen of op een andere manier kennis opgedaan voor je carrièreswitch?

“Toen ik eenmaal was aangenomen als redacteur, heb ik nog wel een korte cursus Journalistiek gevolgd bij Parnassos in Utrecht. Dat was fijn, maar veel had ik al in de praktijk geleerd. Ik geloof dat je heus niet altijd een opleiding hoeft te volgen om ergens goed in te worden.”

Lees ook: 7 beroemde mensen die een verrassende carrièreswitch hebben gemaakt

Eigenlijk heb je meerdere carrièreswitches gemaakt. Eerst van jurist naar redacteur van modevakblad en uiteindelijk PR-klussen met je eigen bedrijf. Hoe was die tweede carrièreswitch?

“Na een jaar bij het modevakblad te hebben gewerkt, was ik toch weer verveeld en zegde ik die baan ook op, om te gaan reizen. Na de reis ben ik wel even goed gaan denken wat ik nu wilde gaan doen. Want ik wilde niet straks weer een baan moeten opzeggen.

Ik kwam erachter dat ik schrijven nog steeds leuk vond, maar liever niet als doel maar als middel. Ik vind het tof om bedrijven in het zonnetje te zetten, om ze een platform te bieden en te helpen met hun online zichtbaarheid. Zo kwam ik bij PR uit.

Al moet ik toegeven dat ik destijds ook nog naar redactie- en zelfs juridische banen heb gekeken. Als starter moet je wat… Maar ik werd aangenomen bij een PR-bureau. En zelfs voor een hogere functie dan waar ik naar solliciteerde. In het kader van ‘je moet ergens beginnen’ had ik gesolliciteerd naar een baan als PR-assistent, maar ik mocht meteen als PR-adviseur beginnen.

Mijn familie en vrienden vonden me toch wel een jobhopper worden.

Waarom besloot je te gaan ondernemen?

“Het was een samenloop van omstandigheden. Bij het modevakblad werkte ik vier dagen, de vijfde dag was ik begonnen met freelancen. Daarnaast had ik dus al mijn blog. Toen ik bij het PR-bureau ging werken, startte ik met 36 uur en kreeg ik er ook nog reistijd bij. Dat bleek een beetje veel bij elkaar te zijn.

Al snel besloot ik dus om na mijn eerste contract mijn biezen te pakken. Eerst liet ik de keuze nog een beetje open. Ik kon wellicht een baan bij een PR-bureau dichterbij gaan zoeken, en/of meer gaan freelancen. Uiteindelijk kreeg ik nog voor mijn contract afliep twee freelance klussen erbij, waardoor ik besloot om daar vol voor te gaan. Ik zocht vanaf toen hard naar klanten en kon zo op 1 februari 2016 beginnen met al vier vaste klanten.

Eigenlijk heb ik me tot ik voor mezelf begon telkens afgevraagd wat nu wel mijn roeping was. Waar het aan lag. Sinds ik voor mezelf werk, weet ik dat het klopt. Ik ben ondernemer! Op dit moment in PR en content creatie, maar wellicht ooit weer iets anders. Ik vind vooral het opzetten van nieuwe dingen, grote lijnen, en de vrijheid geweldig. Ik werk dan ook regelmatig vanuit het buitenland.”

Suzanne van Duijn
Bron: Anouk fotografeert

Heb je nog een tip voor mensen die twijfelen een carrièreswitch te maken?

“Just do it! Lekker cliche, maar als je echt wilt, kan het. Start vooral met ervaring opdoen, lees boeken, interview mensen uit het veld, volg eventueel een opleiding. En als je voor jezelf gaat werken: zorg voor die eerste klant, dat is het belangrijkste. Je hoeft niet de beste te zijn, als je maar meer weet dan je klanten. Ik heb eigenlijk ook maar acht maanden echt in PR gewerkt voor ik voor mezelf begon als (o.a.) freelance PR-adviseur. Het kan dus echt! Ik werkte die eerste maand als zelfstandige zelfs al vanuit het buitenland. Dat was echt een droom die uitkwam.

Mocht je hulp nodig hebben bij het maken van een carrièreswitch, voor jezelf beginnen of zelfs locatie-onafhankelijk worden? Ik heb enorm veel blogs geschreven hierover op VrijeMeid.nl. Daarnaast help ik mensen die ook een soortgelijke stap willen zetten door middel van een Digital Nomad Masterclass. Ik adviseer je in het werk dat je zou kunnen gaan doen, welke verdienmodellen je kunt bedenken, en hoe je daadwerkelijk locatie-onafhankelijk kan gaan werken. De masterclass vindt plaats op 26 september a.s. in Utrecht.

Achteraf zijn het bij mij heel veel stapjes geweest die ertoe hebben geleid dat ik nu doe wat ik doe. Als ik dit allemaal vooraf had geweten, was het too much geweest. Of had het mij beangstigd. Ik geloof daarom heel erg in one step at the time. Daarom maak ik heel graag stappenplannen met mensen. Dat neem je zeker mee naar huis na de masterclass.”

Dit vind je misschien ook interessant

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Van jurist naar locatie-onafhankelijke ondernemer: Suzanne vertelt over haar carrièreswitch
Sluiten