Deze 4 dingen doen succesvolle vrouwen bij elke meeting

Is vergaderen niet het favoriete onderdeel van je werk? We feel you. Toch is een meeting de ideale kans om aan je collega’s en baas te laten zien wat je allemaal in huis hebt. Veel natuurlijk!

Er zijn vier dingen die succesvolle vrouwen doen bij elke meeting, om precies die reden.

Ze komen voorbereid

Niets is zo vervelend als een collega die geen idee heeft bij wat voor meeting hij of zij eigenlijk zit. Dat is natuurlijk echt not done. Je kan ook het andere uiterste doen: je voorbereiden op een meeting. Lees je in over het onderwerp en bedenk alvast een paar punten die je wil aanstippen.

Zorg er altijd voor dat je wat te melden hebt en dat het waardevolle input is. Zeker voor introverte vrouwen is het fijn om in ieder geval 15 minuten voor de meeting de tijd te nemen om zich voor te bereiden. Als introvert heb je namelijk vaak even nodig om informatie te verwerken, er alleen over na te denken, om dan pas je inzichten te delen.

Ze luisteren

Ook als je niet zo veel te zeggen hebt over het onderwerp, is het belangrijk goed te luisteren naar je collega’s. Zit rechtop, stel vragen, laat je collega’s weten dat ze gehoord worden en schrijf notities op.

Ze letten op hun lichaamstaal

Het overgrote deel van communicatie tussen mensen gaat via hun lichaamstaal, en niet via verbale communicatie. Zorg dus – zoals we net al aangaven – dat je niet verveeld onderuit gezakt zit. Power poses, zoals ze ook wel genoemd worden, hebben niet alleen invloed op hoe andere mensen jou zien, maar geven jou ook meer zelfverzekerdheid.

Bij het hebben van een open houding, oftewel een power pose, stijgt na twee minuten je testosteron-level met wel 20 procent (testosteron is het ‘dominantie’ hormoon). Een ingezakte houding zorgt er juist na twee minuten voor dat je testosteron-level met 10 procent daalt.

Ze vatten de vergadering samen

Niets voelt zo onproductief als een vergadering zonder dat er volgende stappen uitkomen. Aan het einde van een meeting is het daarom een goed idee om even samen te vatten wat iedereen de aankomende tijd doet. Zeg iets als: “Oké, Truus neemt dus contact op met de leverancier, Jan spreekt met de klant en ik zal een plan opstellen.”

Tip om overwicht in een meeting te creëeren

Als bonus heb ik nog een extra tip van een collega bij mijn uitgeverij. Zit je in een vergadering met allemaal mannen? Of vind je het lastig om de leiding te nemen in een vergadering? Zorg dan in ieder geval dat jij het eerste woord hebt in de vergadering. Of in andere woorden: de vergadering opent. Daardoor creëer je een natuurlijk overwicht.

Met deze tips rock je die volgende meeting sowieso.

Meer over het kantoorleven

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Deze 4 dingen doen succesvolle vrouwen bij elke meeting
Sluiten