Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 18 nov 2020

Dit is hoe Beyoncé, Lizzo en 3 succesvolle anderen dealen met stress

We hebben allemaal wel eens last van stress. Je hebt een deadline op werk, je hebt ruzie met een vriend(in) of… het is 2020. Niemand ontkomt er aan. Zeker niet deze 5 succesvolle mensen, die ook nog eens een enorme veeleisende baan hebben, waarbij alle ogen van de wereld op ze zijn gericht. Van wie kunnen we dan ook beter tips aannemen om met stress om te gaan, dan van deze mensen?

Dit is hoe Beyoncé, Lizzo en 3 succesvolle anderen dealen met stress.

Beyoncé (zangeres en ondernemer)

Zelfs Queen Bee is wel eens gestresst om werk, en dan vooral om de balans tussen werk en privé. “Ervoor zorgen dat ik aanwezig ben voor mijn kinderen, tijd vrijmaken voor date-avonden met mijn man en op tijd thuis zijn om met mijn gezin te eten – en dat allemaal terwijl ik een bedrijf run. Dat kan een uitdaging zijn”, vertelde Beyoncé aan Elle.

Eén van de manieren waarop Beyoncé met stress omgaat, is te schilderen en fotograferen. In een interview met Rolling Stone vertelt ze waarom: “Het is een stress reliever voor me, je bent bezig in het hier en nu. Het helpt me te ontsnappen aan mijn andere projecten.” Heb jij een hobby die een uitlaatklep kan zijn? Zo niet, wees dan niet bang om te experimenteren. Of het nou het maken van gedraaide kaarsen is, of sporten, hobby’s helpen je stress te verminderen.

Lizzo (muzikant)

Lizzo heeft een aantal manieren om te dealen met de stress die haar baan met zich mee brengt. Als ze erg gespannen is, let ze als eerst op haar ademhaling. “Ik realiseerde me eerst niet hoe oppervlakkig mijn ademhaling is als ik zenuwachtig ben”, vertelt ze in een interview met Stylist. “Je ademhaling is een heel krachtige tool om jezelf te kalmeren. Als ik angstig ben, is dieper ademhalen het eerste dat ik doe.”

In hetzelfde interview deelt ze hoe self-care er voor haar uitziet. “Als ik niet lekker in mijn vel zit, vraag ik mezelf af: wat heb ik vandaag gegeten? Heb ik genoeg water gedronken? Als ik me niet als mezelf voel, maak ik een naaktfoto of ga ik aan de slag met make-up om me mooi te voelen. Ik maak me altijd zorgen over externe zaken, zoals mijn werk, dus als ik gestresst ben, is de eerste stap om mezelf liefde te geven.”

Alexandria Ocasio-Cortez (politica)

Als je maar een klein beetje bekend bent met de Amerikaanse politiek, doet de naam Alexandria Ocasio-Cortez een belletje rinkelen. Ze verblufte vriend en vijand toen ze in 2019 haar concurrent Joe Crowley (die al tien termen onverslagen was) van de troon stootte en daarmee de jongste vrouw ooit werd die in Congress diende. De Amerikaanse met roots in Puerto Rico is momenteel namelijk pas 31 jaar oud.

Als iemand een stressvol beroep heeft, is het Ocasio-Cortez wel. Om goed te kunnen ontspannen aan het einde van haar werkdag heeft ze een trucje. Elke avond past ze self-care rituelen toe, zoals haar meest comfortabele pyjama aantrekken zodra ze thuis is. Het is een signaal naar haar brein dat het nu tijd is om te relaxen.

“Het hebben van een vast ‘lounge’-uniform kan je hersenen helpen om een duidelijk onderscheid te maken tussen werken en niet werken”, legt ze uit in een interview met Thrive Global. “Te veel van ons laten werk en privé in elkaar overvloeien, waardoor chronische stress kan ontstaan.”

Bill Gates (founder Microsoft)

Ook Bill Gates heeft een avondroutine, al pakt hij het wel anders aan. Elke dag voordat hij naar bed gaat doet hij de afwas en slaat hij een boek open. Hij leest minstens een uur, hoe laat het ook is. In dit uur voordat hij gaat slapen, blijft hij weg van schermen.

Lees ook: Dit is de dagelijkse routine van Bill Gates, de bijna rijkste man ter wereld

Zijn avondroutine zorgt voor minder stress, omdat hij ten eerste alles een plekje kan geven in zijn hoofd terwijl hij de afwas doet. Vervolgens blijft hij weg bij schermen met blauw licht voordat hij naar bed gaat. Dat betekent een betere nachtrust – en hoe beter je hebt geslapen, hoe beter je met stress kunt omgaan.

Jeff Bezos (founder van Amazon)

Als Jeff Bezos gestresst is, probeert hij te achterhalen waardoor dat komt en onderneemt hij vervolgens actie, zodat hij de controle over de situatie krijgt. “Stress ontstaat vaak doordat je geen actie onderneemt voor iets waar je wel controle over zou kunnen hebben”, zegt Jeff Bezos in een interview. We willen dit ‘probleem’ niet confronteren, terwijl het uitstellen alleen maar voor meer stress zorgt.

“Zodra ik erachter ben gekomen waar ik zo gestresst over ben, onderneem ik actie”, zegt hij. “Ik pleeg een telefoontje, verstuur het eerste e-mailbericht, of wat het ook is dat we gaan doen om de situatie aan te pakken. Zelfs als we het dan niet oplossen, zorgt het feit dat ik er iets aan heb gedaan, voor een drastische vermindering in mijn stress.”

Verder lezen over stress?

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist

Reageer op artikel:
Dit is hoe Beyoncé, Lizzo en 3 succesvolle anderen dealen met stress
Sluiten