Tessa Ham
Tessa Ham Onderhandelen 23 nov 2020
Leestijd: 5 minuten

Zo word je in 5 stappen beter in onderhandelen, zelfs als je het spannend vindt

Jammer genoeg leren we onderhandelen niet op school, want eerlijk is eerlijk: voor de meeste mensen blijft het een hele kunst. Want hoe pak je zo’n salarisonderhandeling nou precies aan? Hoe kan je je goed voorbereiden? En wat kan je doen als je baas nee zegt tegen een salarisverhoging?

Zo word je in 5 stappen beter in onderhandelen, zelfs als je het spannend vindt.

Stappenplan voor het onderhandelen

Handig nu het functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek er weer aankomt, want een positieve beoordeling is het ideale moment om over je salaris te onderhandelen.

Stap 1: Weet wat je waard bent

Elke onderhandeling begint met een marktonderzoek. Hierin onderzoek je hoeveel anderen met jouw functie en werkervaring verdienen. “Via de tool PayScale of Loonwijzer kun je uitzoeken hoeveel je hoort te verdienen. Vraag ook mensen in je omgeving met hetzelfde soort beroep”, tipt onderhandelcoach Merel van der Wouden als we haar interviewen en vragen naar haar beste tips.

🎧  Luistertip: Leer onderhandelen wat je waard bent met de WorkJuice Podcast

Stap 2: Bedenk wat je uit het gesprek wil halen

We vergeten het wel eens, maar je kunt over zoveel meer onderhandelen dan over geld. Naast de hoogte van je salaris, kun je namelijk ook onderhandelen over je andere arbeidsvoorwaarden, zoals meer vakantiedagen of een auto van de zaak.

> 9 arbeidsvoorwaarden waar je naast je salaris over kunt onderhandelen

Natuurlijk moet je ook nadenken over een getal. Hoeveel wil je precies (meer) gaan verdienen? Uit onderzoek blijkt dat mensen die dit duidelijk in hun hoofd hebben en dus ook een ondergrens hebben, vaker krijgen wat ze willen.

Bedenk van tevoren dus het absolute minimum wat je (extra) wil verdienen en houd je hier tijdens het gesprek ook aan. Bieden ze minder? Wees dan ook echt bereid om weg te lopen. Dit noem je ook wel de BATNA-techniek. Hier lees je hoe de BATNA-techniek je kan helpen het salaris te realiseren dat je wil.

💥 Tip: je kunt natuurlijk ook verder onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden. Niet het bedrag dat je wilde? Is er een mogelijkheid om een opleiding te volgen? Of om flexibele werktijden te krijgen? You get the point.

Stap 3: Bereid je goed voor

Goed, stap 1 en 2 waren natuurlijk al onderdeel van je voorbereiding, maar hiermee bedoelen we dat je op een rijtje zet wat je bereikt hebt de afgelopen tijd. Hoe heb je het bedrijf geld bespaard? Of hoe heb je meer geld in het laatje gebracht? Maak een document waarin je mailtjes verzameld met complimenten van collega’s en klanten. Die hoef je echt niet onder de neus van je baas te schuiven, maar zorgt ervoor dat je zelfverzekerder het gesprek in stapt. Onderhandelen blijft namelijk spannend.

💥 Tip: houd de volgende keer gedurende het jaar een zogenaamd ‘brag sheet’ bij met al je successen.

Weet dat je leidinggevende echt niet raar opkijkt als je gaat onderhandelen. Sterker nog, hij of zij vindt het misschien eerder raar als je het niet doet bij een functioneringsgesprek of contractverlenging. En zeker als je onderhandelt over een salaris bij een nieuwe baan! Blijf je het toch spannend vinden en vind je ‘confrontaties’ lastig? Oefen het dan met je partner/huisgenoot/moeder/vriend(in)/kat. Een beetje onwennig in het begin, maar het helpt je alvast de juiste woorden te bedenken.

Stap 4: Het gesprek zelf

Oké, je hebt het gesprek aangevraagd of hebt je functioneringsgesprek. Dan is het tijd voor het echte werk. Omdat je zo goed bent voorbereid, weet je als het goed is precies wat je wil zegen. Als je jouw redenen voor een salarisverhoging duidelijk hebt, kan er tijdens het gesprek niet veel misgaan.

Bied je baas toch minder aan dan je hoopte? Weet dat je ook een time-out kunt nemen, voordat je hals overkop akkoord gaat. We denken vaak dat we meteen ja of nee moeten zeggen op een aanbod in een salarisonderhandeling. Maar Harvard Business School online leraar Mike Wheeler geeft de cursus Negotiation Mastery en zegt dat het nemen van een pauze juist een krachtige tool kan zijn. Het geeft je de tijd om het aanbod even te overdenken. Het is een techniek die bijvoorbeeld ook door atleten wordt gebruikt wanneer het niet gaat zoals ze zouden willen.

Lees hier nog twee out of the box-tips van experts in onderhandelen.

Stap 5: Wat als je baas zegt dat een salarisverhoging niet mogelijk is?

“Schrik om te beginnen niet als je hoort dat een salarisverhoging niet mogelijk is”, geeft coach van der Wouden als tip aan één van onze lezers. “Een “nee” betekent niet per definitie het einde van een onderhandeling, maar vaker het begin.” Loop dus niet meteen met je hoofd naar beneden de deur uit. We geven tips aan de hand van drie scenario’s:

Jouw bedrijf werkt met salarisschalen

Als jouw werkgever met salarisschalen werkt, bepaalt je functie je salaris. Van der Wouden raadt aan om te kijken of de werkzaamheden die jij uitvoert, wel werkelijk overeen komen met die in je salarisschaal. “Wat je vaak ziet is dat werknemers werkzaamheden verrichten uit verschillende schalen. Mocht dit bij jou het geval zijn, dan is het tijd om dit te bespreken met jouw werkgever.”

Je functioneert niet goed genoeg voor een salarisverhoging

Is dit het geval? Dan is het terecht dat je geen salarisverhoging krijgt. Informeer wel waar jij op kunt verbeteren, zodat je de volgende keer wél een salarisverhoging kan krijgen. Spreek met je leidinggevende af aan welke vereisten jij moet voldoen om over 6 maanden wel in aanmerking te komen.

Handig: 7 tips om beter te presteren op werk

Het gaat slecht met het bedrijf

Er bestaat natuurlijk altijd de kans dat het bedrijf jouw salarisverhoging niet kan betalen. Zeker nu veel bedrijven het zwaar hebben door de coronacrisis. Je kunt dan net als bij het vorige scenario vragen of het over zes maanden mogelijk is om opnieuw naar je salaris te kijken. Ook kun je onderhandelen over andere zaken, zoals groeimogelijkheden en flexibele werktijden.

Ook interessant: in dit artikel vertellen drie vrouwen precies hoe ze meer zijn gaan verdienen.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Zo word je in 5 stappen beter in onderhandelen, zelfs als je het spannend vindt
Sluiten