De truc om je succesvol te voelen heeft niets te maken met je bankrekening

Net als veel andere millennials heb ik last van een flinke dosis prestatiedruk. Ik heb hoge verwachtingen van mezelf en push mijn introverte en onzekere zelf constant uit mijn veilige comfort zone. Alsnog is er op de achtergrond een stemmetje die zegt dat ik nóg meer moet doen. Nog meer moet verdienen. Nog sneller die carrièreladder op moet klimmen.

Dit stemmetje is er al zo lang als ik me kan herinneren. Maar langzaamaan maakt het stemmetje plaats voor een andere gedachte: waarom wil ik nou eigenlijk ‘succesvol’ worden? Wat houdt dat succes precies in? En past dat eigenlijk wel bij mij? Word ik daar wel echt gelukkig van?

Carrière maken

Ja, een chique titel omdat jij the one in charge bent mét bijpassend vet salaris is lekker. Het staat fijn op je cv en doet het ook zeker goed bij het kerstdiner met de familie. Maar er is zeker ook een minder glamoureuze kant aan het beklimmen van die carrièreladder.

Vaak wordt het werk er namelijk niet leuker op. Managers en bazen zijn veel bezig met meetings, mailtjes beantwoorden en grote beslissingen maken. Natuurlijk zijn er ook mensen die juist geknipt zijn voor dit werk en daar dolgelukkig van worden. Maar wat alle zelfhulpboeken en succesverhalen je niet vertellen is dat het beklimmen van die carrièreladder niet voor iedereen de beste optie is.

Andere definitie van succes

Want is het succes wat ik voor ogen heb, wel echt de manier om mij succesvol te voelen? Steeds meer realiseer ik me dat succesvol ook kan betekenen dat je het onwijs naar je zin hebt op je werk, in je vrije tijd mooie reizen maakt, lekker vaak uit eten gaat en veel tijd spendeert met vrienden en familie. Succes hoeft niet gemeten te worden aan de hand van het nummer op je bankrekening, merkt het boek ‘When’s Happy Hour: Work hard so you can hardly work‘ terecht op.

Niet iedereen wil een CEO zijn, of zou dat moeten zijn. Toch hebben we vaak niet door dat er meerdere manieren zijn om succesvol te worden. Op zich is dat niet gek. Onze ouders, leraren en de samenleving leerden ons dat we hard moeten werken en succesvol moeten worden, dan volgt dat geluk vanzelf.

Dat blijkt niet helemaal waar te zijn: niet iedereen wordt gelukkig van managen. Of van lange werkdagen maken waarbij hobby’s en het sociale leven op een lager pitje worden gezet. Nogmaals: er is niets mis met daar wel blij van worden. Maar er is ook niets mis met dat niet willen.

Lees ook: Het is echt niet erg om een 9-tot-5-mentaliteit te hebben

Eerlijk zijn tegen jezelf

Denk eens goed na welk type succes je wil. Wees eens eerlijk naar jezelf toe. Wil je succes behalen omdat je het daadwerkelijk leuk vindt om grote beslissingen te nemen, mensen te managen en van meeting naar meeting te hoppen? Of wil je het omdat het goed staat in de ogen van anderen?

Wees eerlijk waar jij gemiddeld 90.000 uren van je leven (ja, echt!) aan wil spenderen. Dat hoeft niet per se het leiden van een groot team zijn, bijvoorbeeld. Succes hoeft niet een dikke bankrekening, een villa in Italië en een mooie titel op LinkedIn te zijn. Succes kan betekenen dat je blij bent met je baan én de tijd die het inneemt in de rest van je leven.

Neem je leven eens goed onder de loep en misschien realiseer je je geschokt dat je al succesvol bent. Er is niets mis met streven naar meer. Maar er is ook is niets mis met realiseren met wat je al hebt en daar van te genieten.

Verder lezen over prestatiedruk en succes

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
De truc om je succesvol te voelen heeft niets te maken met je bankrekening
Sluiten