9 dingen die goede leiders elke dag zeggen

Bestuur je een gigantische organisatie of probeer je samen met een team een bepaal doel te behalen? Communicatie is de sleutel naar succes. Eén van de krachtigste tools die je kunt gebruiken zijn je woorden. Communicatie vormt een belangrijk onderdeel van effectief leiden. Met de juiste woorden kun je wonderen verrichten (bijna dan). 

Hier zijn negen zinnen die elke dag uit je mond moeten rollen voor het creëren en in standhouden van een sterk team.

1: “Dit is wat er aan de hand is.”

Mensen willen weten wat er speelt en als je het ze niet vertelt, is de kans groot dat ze er toch achter komen. Of nog erger: dat ze gaan speculeren en er roddels ontstaan. Deze brengen niemand voordeel en kan het het behalen van doelen in de weg staan.

Door belangrijke zaken voor jezelf te houden, kun je de teamdynamiek verzwakken. De groep kan zich buitengesloten voelen en dit kan erg demotiverend werken. Als een groep zich ondergewaardeerd voelt, presteren ze ook minder. Vind je het een raar idee om alles te delen? De oprichter van Walmart, Sam Walton, heeft het tientallen jaren gedaan en met succes.

2. “Dit is het plan.”

Een leider hoort te leiden, je team moet weten wat er verwacht van ze wordt verwacht. Dat betekent dat je soms nee moet zeggen als een teamlid een nieuwe suggestie heeft. Dit neemt niet weg dat het fijn is om goede suggesties te krijgen. Het zou ook zonde zijn om ze niet te gebruiken, al helemaal als ze van hoge waarde kunnen zijn. Maar het is ook belangrijk om te staan achter de beslissingen die jij als leider maakt.

Als je continue van plan verandert, kun je je geloofwaardigheid verliezen. Zonde! Je team verwacht dat je ze leidt en soms doe je er goed aan om niet van het plan af te wijken. Bijvoorbeeld als je werkt met een deadline of er weinig budget is. Een goede balans hierin vinden is dus van belang.

3. “Wat heb je nodig?”

De vraag “Wat heb je nodig?” is cruciaal om twee redenen. Ten eerste omdat het belangrijk is om mensen te laten weten dat je om ze geeft. Niet alleen op professioneel niveau, maar ook op persoonlijk vlak. Op die manier creëer je een gezonde professionele relatie. Ten tweede is het belangrijk om te weten wat je team nodig heeft om optimaal te presteren. Als je weet wat ze nodig hebben, kun je hun capaciteiten volledig benutten.

4. “Vertel me meer.”

Het is goed om je team te laten weten dat je oprecht geïnteresseerd bent in wat ze te vertellen hebben. Daarom is het belangrijk om door te vragen. Door de vraag “vertel me meer” te stellen, toon je interesse en geef je anderen de mogelijkheid hun antwoorden toe te lichten. Geef ze – als het moet – expliciet toestemming om hun mening te delen. Soms kun je ook beter even stil blijven, want op die manier creëer je ruimte voor een ander om ideeën en inzichten te delen.

5. “Denk aan onze waardes.”

De waardes van het bedrijf zijn belangrijk. Het is daarom goed om je teamleden hieraan te herinneren. Op deze manier moeten ze er daadwerkelijk bij stil staan. Vervolgens kunnen ze deze toepassen waar dat nodig is.

6. “Ik vertrouw je.”

Het moet voor zich spreken dat je de mensen in je team kunt vertrouwen. Dit zijn de mensen met wie je samenwerkt om werkdoelen te behalen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je ze kunt vertrouwen op hun integriteit en oordeel. Door te vertellen dat je ze vertrouwt, begrijpen ze dat jij ook afhankelijk van ze bent.

7. “Je kunt op mij rekenen.”

Vertrouwen is ook andersom van toepassing. De mensen met wie je werkt, moeten weten dat ze je kunnen vertrouwen en dat ze op je kunnen rekenen. Als leider is het extra belangrijk om je aan deze belofte te houden. Om het goede voorbeeld te geven en als steun aan je team.

8. “We kunnen het beter doen.”

Als leider is het belangrijk om je team naar een hoger niveau te tillen. Bijvoorbeeld door hogere eisen te stellen dan zij voor zichzelf zouden stellen. Het is goed om je team te feliciteren wanneer ze het goed doen, maar het is ook van belang dat je streng bent als ze hun potentie niet waarmaken.

9. “Laten we het vieren!”

Het vieren van successen is belangrijk. Het laatste wat je moet willen is een cultuur creëeren waarin goed werk wordt beloond met meer werk. Overwinningen zijn er om gevierd te worden, bijvoorbeeld door het geven van bonussen, maar ook door mensen in het zonnetje te zetten. Feliciteer ze met hun mijlpalen zowel op professioneel als persoonlijk vlak.

Meer lezen?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
9 dingen die goede leiders elke dag zeggen
Sluiten