Als je écht succesvol zou willen zijn, zou je dat wel zijn (dit is wat je tegenhoudt)

Je wenst dat je piano kon spelen. Je wenst dat je net zo goed kon koken als je vriendin. Je wenst dat je net zoveel verdiende als je zus. Klinkt dat herkenbaar? Dan hebben we een belangrijke eye-opener voor je: als je écht succes wil hebben in het leven, dan was je al lang succesvol geweest.

Oké oké, deze intro vraagt natuurlijk om enige nuancering. Natuurlijk wordt niet iedereen geboren met hetzelfde talent en natuurlijk krijgt niet iedereen dezelfde kansen. Dat niet iedereen om die reden even succesvol kan zijn, staat buiten kijf. Toch lazen we een onlangs een ontnuchterende visie op succes, al geeft de boodschap ook best hoop: de enige die verantwoordelijk is voor succes, ben jijzelf.

Limieten op succes leg je zelf op

Think about it: hoe vaak heb je mensen al horen zeggen dat ze iets willen bereiken, om er dan vervolgens geen greintje energie in te stoppen?

Blijkbaar is dat iets heel menselijk. Austin Kleon heeft een mooie metafoor voor dit fenomeen:

“Lots of people want to be the noun without doing the verb.”

We willen wél de titel, maar zodra we er energie in moeten stoppen haken we af. Doen we dat werk wel, dan brengt ons dat stappen dichter naar succes.

Waarom we ons eigen succes belemmeren

Maar waarom nemen we niet vaker de moeite om aan een groot project te beginnen? De reden ligt bij het feit dat we er vaak onterecht van overtuigd zijn dat het werk te moeilijk is.

Nog een populair excuus: we denken dat we het te druk hebben voor het leren van een nieuwe taal of het creëren van een sportroutine. Kortom: negatieve gedachten weerhouden ons om energie te stoppen in de zaken waar we het meest van dromen.

Zo word jij succesvol (wat dat ook betekent)

Dringt het zo stilletjes aan door dat je een groot deel van je succes gewoon zelf in handen hebt? Dan is het misschien tijd om verantwoordelijkheid op te nemen voor je eigen ambities en dromen.

Ontdoe jezelf van alle excuses die je weerhouden om je dromen na te jagen. Nope, je bent geen slachtoffer van de omstandigheden waarin je leeft, en yes: je hebt wel degelijk genoeg in je mars om je te verdiepen in een nieuwe hobby.

Meer over groei en succes?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Als je écht succesvol zou willen zijn, zou je dat wel zijn (dit is wat je tegenhoudt)
Sluiten