Waarom successen vieren zo belangrijk is

We zijn er allemaal naar op zoek en streven er massaal naar: succes. Maar als we het dan ‘hebben’, staan we er soms niet eens bij stil. Zonde, want het is zo belangrijk om te doen. Dit is waarom je bij je successen moet stilstaan en ze uitgebreid moet vieren.

Er zijn talloze manieren waarop je succes kunt vieren en ten eerste is het goed om je te realiseren dat het ene niet beter is dan het ander. Zolang je er maar even bij stilstaat en het beloond wordt. Want wat je hebt gedaan, is niet zomaar iets!

Succes moet je vieren

Na een kleine zoektocht op het internet over het vieren van successen, ben ik erachter dat er in organisaties waar successen worden gevierd meer saamhorigheid en plezier hangt. Klinkt logisch, want een feestje zorgt voor good vibes. Maar niet alleen een blij team is het effect van het vieren van succes.

Successen op het voetbalveld

Uit een onderzoek van Gert-Jan Pepping (sportwetenschapper) naar het vieren van een penalty tijdens een voetbalwedstrijd, is gebleken dat teams die hun succes vieren een hogere kans hebben op het winnen van de game.

De teams waarin uitzinnig werd gejuicht na een gescoorde penalty hadden een grotere kans op het winnen van de penaltyreeks dan de teams die meer ingetogen bleven. Daarnaast draagt het vieren van het succes met het hele team bij aan een betere prestatie.

Dit vind je misschien ook interessant: Deze succesvolle ondernemers hebben eerst keihard gefaald

Motiveert, stimuleert en verbindt

De conclusie die we hieruit kunnen trekken? Het vieren van successen beïnvloedt het team. In dit geval op het voetbalveld, maar dit kan ook zo werken op de werkvloer.

Successen vieren is een stukje teambuilding én werkt motiverend en stimulerend. Maar hoe doe je dat dan? Er zijn verschillende manieren om succes te vieren.

Succes vieren, hoe doe je dat?

Persoonlijk ben ik al blij met een stuk taart (een Oreo cheesecake graag), maar je kunt het vieren van je successen natuurlijk zo gek of bijzonder maken als je zelf wilt. Afhankelijk van de grootte van het team kunnen de volgende ideeën je misschien inspireren.

  • Een persoonlijk cadeau: het is leuk om je werknemers te verrassen met een persoonlijk cadeau. Bij mijn vorige werkgever kreeg ik ooit een armbandje en kettinkje die m’n baas zelf had uitgezocht. Ook heb ik een keer een mooie zonnebril gekregen. Twee prachtige cadeaus die nog steeds veel waarde voor me hebben, ondanks dat ik er niet meer werk.
  • Een taart: zoals ik al zei, taart is altijd goed. Het is een mooie manier om even samen te komen, te zitten en te genieten van iets lekkers. Vaak zorgt zo’n taart-eet-moment er ook voor dat je het samen nog eens over de overwinning hebt.
  • Een feestje: bijna iedereen houdt wel van een feestje. Of het nu een kantoorborrel na werktijd is, of een heus personeels- of eindejaarsfeest, doe wat bij het bedrijf past.
  • Een etentje of lunch buiten de deur: een lekkere lunch in een mooi restaurant of een uitgebreid diner na werktijd, een heerlijke manier om met z’n allen stil te staan bij het succes.

Ga na wat past binnen de bedrijfscultuur en bij de medewerkers. Houden ze wel van een glaasje champagne of wordt er eigenlijk nauwelijks gedronken? Zitten er echte zoetekauwen in het team of let iedereen streng op de lijn?

Keep in mind: the man on the top of the mountain didn’t fall to climb there (Vince Lombardi).

Ennuh, cheers!

Must read: Wil je altijd beter worden? Focus je ook op wat wel goed gaat en Waarom je moet stoppen met overal maar ‘ja’ op te zeggen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Waarom successen vieren zo belangrijk is
Sluiten