Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Geld 11 mei 2019

Je studieschuld verzwijgen voor je hypotheek: dit zijn de gevolgen

Lenen voor je studie was altijd al een fijne manier om het nét even wat breder te hebben als student, maar sinds de basisbeurs in 2015 werd afgeschaft is het voor veel studenten al helemaal onvermijdelijk. Dat betekent echter ook dat je met een studieschuld bij DUO zit. Dat kan invloed hebben op je latere leven, bijvoorbeeld de vraag of je een hypotheek kunt krijgen en hoe hoog die mag zijn. Je studieschuld verzwijgen voor je hypotheek klinkt verleidelijk, maar wat zijn de gevolgen daarvan?

Oké, dus je bent er klaar voor om een huis te kopen. Je hebt wekenlang over Funda gestruind en uiteindelijk je droomhuis gevonden, maar een paar ton heb je duidelijk niet op je bankrekening staan. Je hebt dus een hypotheek nodig, maar je hebt óók nog een studieschuld.

De invloed van je studieschuld op je hypotheek

De maximale hypotheek die je kunt krijgen is afhankelijk van hoeveel je verdient en hoeveel je daarvan maandelijks kwijt bent aan schulden, waaronder je studieschuld. Door banken wordt onderscheid gemaakt tussen een studieschuld van mensen die vóór 2015 zijn begonnen met studeren (en dus een basisbeurs hebben gehad) en mensen die in 2015 of later zijn begonnen (en dus geheel onder het leenstelsel vallen).

In het eerste geval heb je 15 jaar om je studieschuld terug te betalen. Er wordt dan 0,75% van je schuld als je maandlast gerekend: de weegfactor. Voor een schuld van 20.000 euro zou dat neerkomen op 150 euro per maand, dat is het bedrag dat je minder uit kunt geven aan het afbetalen van je hypotheek. Voor leningen na 2015 heb je 35 jaar om terug te betalen en is de weegfactor dus nog maar 0,45%. Bij een schuld van 20.000 is dat nog maar 90 euro per maand.

De hypotheekverstrekker rekent uit hoeveel je in totaal kwijt bent aan het afbetalen van je studieschuld en trekt dit af van het maximaal te lenen bedrag. In de eerste situatie gaat je maximale hypotheek met zo’n 2 keer je studieschuld omlaag, voor studenten vanaf 2015 is het ongeveer 1,2 keer de studieschuld die van je hypotheekbedrag wordt afgetrokken.

LEES OOK: Alles wat je moet weten over je studieschuld: afbetalen, hypotheek en meer

Kun je je studieschuld verzwijgen voor je hypotheek?

Ja, dat kan. In tegenstelling tot andere schulden, wordt je studieschuld namelijk niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), wat betekent dat de bank er in principe niets van weet.

Gevolg 1: geen hypotheek

Echter, als je eenmaal begint met terugbetalen is dat wel zichtbaar op je afschriften. Een hypotheekadviseur zal dat dus snel genoeg zien. Als je dan hebt gelogen, kan de bank dat zien als reden om je geen hypotheek te verstrekken. Ook als het je wel lukt om een hypotheek te krijgen met studieschuld en het later alsnog uitkomt, kan de bank het complete bedrag terugeisen. Je studieschuld verzwijgen voor je hypotheek is namelijk gewoon fraude en mag dus niet.

Gevolg 2: geen hypotheekgarantie

Als je een hypotheek hebt, heb je in principe recht op Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Mocht je je huis ooit met verlies moeten verkopen door bijvoorbeeld werkloosheid of scheiding, dan wordt je restschuld daardoor overgenomen. Als uitkomt dat je hebt gelogen over je studieschuld, kan dat recht vervallen. Je zal je restschuld zelf moeten betalen – zelfs als je dat geld dus helemaal niet hebt.

Gevolg 3: geldproblemen

Bovendien is je studieschuld verzwijgen voor je hypotheek vooral voor jezelf gewoon niet zo slim. Die berekening hoe hoog je hypotheek mag zijn zodat jij ‘m nog kunt betalen van je salaris (naast je andere maandlasten), komt nu eenmaal niet uit de lucht vallen. Als je een bedrag kwijt bent aan je studieschuld en daar geen rekening mee is gehouden, is de kans best groot dat je in geldproblemen komt. Dat wil je gewoon niet hebben.

Hoewel er nog nauwelijks gevallen bekend zijn van mensen die hebben gelogen over hun studieschuld bij het aanvragen van hun hypotheek en daardoor in de problemen kwamen, raden we het je absoluut af om daarin de eerste te zijn. Er bestaan een heleboel andere – legale – manieren om je hypotheek omhoog te krijgen. Geen dingen op afbetaling kopen, bijvoorbeeld. Of een manier verzinnen om zo snel mogelijk (een deel van) je studieschuld terug te betalen waardoor je maandlasten omlaag gaan. Dat is voor iedereen verstandiger.

Meer lezen over geld:

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Je studieschuld verzwijgen voor je hypotheek: dit zijn de gevolgen
Sluiten