Confessions van een studerende moeder: vallen en opstaan

De meeste dertigers studeren niet meer. Ze hebben een diploma op zak, werken bij een hip en jong bedrijf en als we social media mogen geloven zijn ze allemaal rete-succesvol. Tja, en dan zijn er mensen zoals ik die op latere leeftijd nog studeren. Nog niet dat gewenste diploma op zak hebben, dus laat staan een succesvolle carrière.

We schreven er al eerder over: paniek: het ‘als ik later groot ben’ is nu. Je hebt een plan in je hoofd en weet precies wat je wilt. Maar vervolgens: life happens. Voor mij betekende dit dat ik op mijn achttiende mijn eerste kindje kreeg en op twintigste moeder was van twee. Ja, dat is natuurlijk niet niets. De eerste jaren ben ik bewust thuisgebleven met de kids. Maar ik heb altijd geweten dat ik terug naar school zou keren en dat ik een héle lang weg te bewandelen had.

Studerende moeder

Toen de kinderen voor het eerst naar de basisschool gingen, begon ik met studeren. Ik wilde dolgraag naar de School voor Journalistiek. In principe was ik oud genoeg voor de 21+ toets. Het leek me alleen niet verstandig om als jonge moeder met enkel een vmbo-diploma te starten aan een hbo-opleiding. Daarom besloot ik eerst mijn mbo-diploma te halen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan.

In eerste instantie wilden ze mij niet aannemen, omdat ik te oud was, het niveau te hoog gegrepen zou zijn (“zeker gezien mijn situatie”) en omdat ik me nooit zou kunnen aanpassen. Drie jaar later haalde ik mijn mbo-diploma als beste van de klas. Yes! Nu had ik een diploma om op terug te vallen en kon ik doorstromen naar het hbo.

Doe ik wel even, dacht ik. Again: life happened. Studeren in een andere stad was een grotere uitdaging. Het vergde meer planning, maar ook de opleiding zelf was een stuk lastiger. Op een gegeven moment werd het allemaal te veel en ben ik er zo’n anderhalf jaar tussenuit geweest. Ik ben nu zeven jaar verder en ben nog steeds niet afgestudeerd.

Het einde is in zicht

Gelukkig ben ik er bijna, het eind van mijn studie is in zicht, al voelt het soms niet zo. Ik loop momenteel stage in een jong en hip bedrijf met jonge collega’s (lees: millennials die het gemaakt hebben). Er is een hoop wat ik van ze leer en ik bewonder waar ze staan in hun carrière.

Ik doe mijn best om ze allemaal bij te benen en soms voelt dat als een onmogelijke opgave. Gelukkig heb ik het er naar mijn zin. Toch zijn er ook momenten geweest waarop ik op het punt stond gillend weg te rennen. No joke! Mijn leven als moeder ziet er nou eenmaal een stuk anders uit dan dat van hen.

Tegelijkertijd wil ik mijn gezin niet als excuus gebruiken. Maar als ik thuiskom, heb ik pubers in huis. Mensen hebben vaak het gevoel dat dat het makkelijker maakt. Trust me, dat is het niet. Het zijn echte mensjes met drukke schema’s en die moet ik als hun mama/personal assistent goed bijhouden. Voor ik het door heb, is het dan ook 12 uur ’s avonds en heb ik nog zes uur om te slapen. Drie keer raden wie er de volgende ochtend moe en niet te genieten is?

Op mijn eigen manier

Er zijn dagen dat ik wil stoppen met alles, omdat ik bang ben dat ik mijn kids te kort doe. Andere dagen zit ik vol motivatie en herinner ik mezelf eraan waarom ik het allemaal doe. Het helpt ook als je een goede basis hebt om op terug te vallen. Familie die je emotioneel ondersteunt en fijne vrienden. Mensen die je eraan herinneren dat je best trots mag zijn op jezelf. Ook al heb je ministens één keer per maand een meltdown.

We bewandelen allemaal een ander pad. Ik ben dan geen jong meisje van 25 jaar die het heeft gemaakt. Maar ik ben wel een gelukkige mama met gezonde kinderen, die elke dag keihard werkt om haar dromen waar te maken. Wie bepaalt wat succes is anyway? Daarnaast probeer ik elke dag te genieten van de reis ernaartoe, want die is minstens net zo belangrijk. En laat ik me inspireren door mensen die op latere leeftijd carrière maakten. Zoals Jonah Peretti die als dertiger de nieuwssites Buzzfeed en The Huffington Post lanceerde. En Vera Wang  die op 40-jarige leeftijd de modewereld in ging. Wie weet waar ik strand: a girl may dream, right?!

Meer lezen over werken en het moederschap

Waarom het oké is om als moeder fulltime te werken

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Confessions van een studerende moeder: vallen en opstaan
Sluiten