Terug naar school op latere leeftijd: dit moet je weten

Misschien wilde je eerst werken voordat je verder ging studeren. Of wist je nog niet zo goed wat je wilde. Nu weet je dat wel en wil je graag terug naar school. Top! Je bent nooit te oud om te leren. Dit is alles wat je wil weten over studeren als je ouder bent. 

Studeren is een stuk anders op oudere leeftijd, want je leven is vaak anders. Als je de afgelopen jaren hebt gewerkt, is dat ook even schakelen. Opeens zit je weer in een klaslokaal, heb je projecten en krijg je cijfers. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle nieuwe contacten. Verschillende docenten, maar ook een hoop klasgenoten.

De laatste keer dat je in de schoolbanken zat, was misschien wel jaren geleden. Het is waarschijnlijk wel even wennen. Het schoolsysteem is veranderd, de studiefinanciering is een lening en alles is zowat gedigitaliseerd. Maar geen zorgen, met deze tips komt het helemaal goed.

Geldzaken

Vroeger kon je van de ene naar de andere opleiding huppelen zonder zorgen. Studiefinanciering dekte het allemaal. Met het nieuwe leenstelsel is dat niet zo. Ben je jonger dan 30? Dan kom je in aanmerking voor de reguliere studiefinanciering. Als je 30 wordt, loopt je stufi gewoon door en hoef je je geen zorgen te maken. Ben je ouder dan 30? Dan gelden andere regels. Na je dertigste kun je aanspraak maken op een levenlanglerenkrediet of op een tegemoetkoming deeltijders.

Aanpassen aan de groep

De kans is groot dat jouw leven er anders uitziet dan klasgenoten van 18 jaar die op kamers wonen, of nog bij hun ouders thuis. Jij woont misschien al op jezelf, bent getrouwd of hebt misschien zelfs al kinderen. Dan kan een klaslokaal met jonge studenten weleens een behoorlijke omschakeling zijn. Voor hetzelfde geld heb je geen enkele moeite om je aan te passen. Ik heb bijvoorbeeld nooit moeite gehad met mij aanpassen en heb er zelfs vrienden voor het leven aan over gehouden.

Aan het eind van de dag is je leeftijd maar een getal. Laat je er niet te veel door leiden, je instelling is belangrijk voor je nieuwe studieperiode. Je zal vaak moeten samenwerken en dan is het wel fijn dat je het kan vinden met je klasgenoten. Het betekent ook dat je soms moet samenwerken met mensen waar je helemaal niets mee hebt, maar dat is op werk ook zo.

Vergelijk jezelf niet

Jezelf met anderen vergelijken is sowieso een slecht idee. Al helemaal als je in de klas zit met studenten die tien jaar jonger zijn. Het is logisch dat zij op bepaalde punten en voorsprong hebben. Zij komen meestal net van het middelbaar onderwijs. Bepaalde informatie zit nog vers in hun brein geprint. Het is echt niet zo gek dat jij niet meer precies weet hoe het zat met de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog.

Wees niet te streng

Studeren gaat om meer dan hoge cijfers halen. Je bent er om te leren, probeer dat voor ogen te houden. Aan stampen om het vervolgens te vergeten heb je niets. Misschien kun je je de laatste keer dat je een boek hebt (uit)gelezen niet eens herinneren. Het is waarschijnlijk even inkomen, neem je tijd daarvoor. Werk met een duidelijke planning en houd je daaraan. Op een geven moment zit je er weer helemaal in en kun je knokken voor je diploma.

Meer lezen over studeren

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Terug naar school op latere leeftijd: dit moet je weten
Sluiten