Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Student 24 aug 2018

Student bedenkt water ‘snoepjes’ zodat oma met dementie niet uitdroogt

De 24-jarige Lewis Hornby heeft een uitvinding bedacht die waarschijnlijk heel veel mensen met dementie, zoals de ziekte van Alzheimer, gaat helpen. De student uit Londen bedacht eetbaar water, kleurrijke bolletjes die op snoepjes lijken.

Hij kwam op het idee toen zijn oma onverwacht snel naar het ziekenhuis moest worden gebracht, omdat ze uitgedroogd was. Na 24 uur aan een infuus te hebben gelegen, was oma Pat weer de oude. Maar het beeld van zijn oma in het ziekenhuisbed vergat Lewis niet snel.

Probleem bij mensen met dementie

“Het is heel makkelijk voor mensen met dementie om uitgedroogd te raken”, legt hij uit. “Veel mensen met dementie hebben geen dorst, weten niet hoe ze die dorst moeten stillen of zijn niet behendig genoeg om te drinken.” Om te zorgen dat zijn oma nooit meer om deze reden naar het ziekenhuis moet, besloot hij met een oplossing te komen.

Week wonen in verzorgingshuis

Lewis vroeg advies aan psychologen en artsen en ‘ervaarde’ dankzij virtual reality hoe het is om te leven met dementie. Ook woonde hij een week in een verzorgingshuis om de bewoners daar te observeren.

Snoepjes van water

Hij kwam erachter dat mensen met dementie het veel makkelijker vinden om te eten dan te drinken. Ook bedacht hij “Dat is iets wat ze herkennen, waar ze blij van worden en waarvan ze meteen weten wat ze ermee moeten doen.”

De ‘snoepjes’ bestaan bijna helemaal uit water. De overige tien procent zijn elektrolyten en verstevigingsmiddelen. Ze hebben felle kleurtjes en zijn verpakt in een doos die het meest doet denken aan een doos met chocolaatjes.

Werken de Jelly Drops ook echt?

Toen de oma van Lewis de Jelly Drops aangeboden kreeg, at ze er zeven in tien minuten. “Dat is gelijk aan een heel glas water. Iets waar ze normaal uren over zou doen en bovendien hulp bij nodig heeft”, vertelt Lewis.

De Jelly Drops worden nu getest in verzorgingshuizen in het Verenigd Koninkrijk. Zijn uitvinding heeft Lewis al twee prijzen opgeleverd: de Helen Hamlyn Centre Design Award – Snowdon Award for Disability en de Dyson School of Design Engineering DESIRE Award for Social Impact.

Andere duurzame uitvindingen

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Student bedenkt water ‘snoepjes’ zodat oma met dementie niet uitdroogt
Sluiten