Tessa Ham
Tessa Ham Mindset 26 sep 2021

De zondag kan stressvol zijn – zo zorg je toch voor een stressvrije dag

In de ideale wereld heb je na een drukke vrijdagochtend en zaterdag op zondag de ultieme chilldag. Maar voor de mensen onder ons die een drukke baan hebben, kan ons zondag al een onrustig gevoel bekruipen. Hoe gaan we het volgende week allemaal redden?

De sunday scaries noemen ze dat heel mooi in het Engels. Hoe ga je hiermee om?

Tips voor een stressvrije zondag

Je verdient een stressvrije zondag. Hoe meer je in het weekend kunt relaxen, hoe beter je met een drukke week zal kunnen omgaan.

Plan volgende week alvast op vrijdagmiddag

Begin je weekend op vrijdagmiddag altijd met het plannen van je volgende week. Dat kan met een papieren planner als je dat fijn vindt. Maar voor mijzelf werkt een digitale agenda altijd het best, omdat je dan tijdens de week nog makkelijk kunt schuiven.

Hoe pak je dit aan? Allereerst maak je een lijst met alle dingen die je volgende week moet doen. Neem even een moment om daar over na te denken en kijk ook gerust in je mailbox om niets te vergeten.

12 self-care ideeën die je vanaf nu elke maand kan inplannen als afspraken met jezelf

Vervolgens schrijf je achter elke taak hoe lang je denkt hiermee bezig te zijn. Hierna kun je een globale planning maken. Zo weet je precies wat je volgende week kunt verwachten en vraag je je niet op zondag af hoe je al je werkzaamheden en verplichtingen gaat redden.

Begin de dag met beweging of meditatie

Begin de dag met een sportsessie, mediteren of iets anders wat voor jou kalmerend werkt, en je hebt hier de hele zondag profijt van. Pak ze allebei mee als het even kan. Daar heb je geen zeeën van tijd voor nodig. Vijf minuten mediteren en twintig minuten je hartslag omhoog, hebben al een enorme impact op hoe je je voelt.

Ga naar buiten (zoek de natuur op)

Na een drukke week en misschien wel net zo drukke zaterdag, is het verleidelijk om op zondag gewoon een beetje binnen rond te hangen. Maar niets is zo goed om je stressniveau naar beneden te krijgen als de natuur. Even een stuk minder prikkels, de zon die je een dosis vitamine D geeft en je hoofd leeg maken.

Zusje Bedrock schreef al eerder dat de natuur ons gezonder, gelukkiger en creatiever maakt.

Neem een break van je technologie

Over prikkels gesproken: die krijg je natuurlijk ook van je telefoon, waardoor je deze op een chille zondag beter links kan laten liggen. Zeker als je een kantoorbaan hebt, is het goed om van alle technologie afstand te doen, je kijkt immers al genoeg naar schermen gedurende de week.

Een break van technologie betekent ook meer aandacht voor je partner, vrienden, familie of naar wat er allemaal in je hoofd afspeelt.

Doe aan journaling

Merk je – ondanks deze tips – dat je gedachten nog te vaak afdwalen naar werk? Je verdient het om uit te rusten en te relaxen. Pak er daarom een notitieboek bij en ga eens lekker van je af schrijven. Niets moet, alles mag: schrijf wat er in je hoofd opkomt. Vaak kun je je zorgen op deze manier veel beter relativeren.

7 tekenen dat het tijd is om je baan op te zeggen (en die je misschien gemist hebt)

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
De zondag kan stressvol zijn – zo zorg je toch voor een stressvrije dag
Sluiten