Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Carrière 5 mei 2019

Wat er met je lichaam gebeurt als je te veel stress van je baan hebt

Passen je to do-listst vaak niet eens meer op één pagina en stroomt je mailbox over van de berichtjes waarvoor je geen tijd hebt om ze te beantwoorden? Merk je dat je er daardoor erg tegenop ziet om naar kantoor te gaan en je werk eigenlijk niet meer leuk vindt? Stress van je baan uit zich uiteraard in mentale tegenzin of lusteloosheid, maar ook in fysieke klachten.

Monique Reynolds, klinisch psycholoog bij het Center for Anxiety and Behavior Change, legt aan Huffington Post uit welke fysieke klachten erop kunnen wijzen dat je te veel stress van je baan hebt. Merk je dat je meerdere dingen herkent en dat die inderdaad deels samenhangen met je baan, vraag je dan eens af of je dit kunt veranderen door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met je baas. Soms kan een korte vakantie ook al helpen!

Veel stress van je baan en vaker ziek zijn

Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen stress en ziek zijn. Als je je te druk maakt, verbruikt je lichaam bijvoorbeeld veel meer vitaminen en mineralen dan normaal. Als je die niet aanvult, heeft dat een negatieve impact op je immuunsysteem, waardoor je sneller ziek wordt.

Slapeloze nachten

Of je nu niet kunt slapen door het gepieker over dingen die je nog moet doen of merkt dat je vaak wakker schrikt: stress gaat vaak samen met slapeloze nachten. Het is niet abnormaal als je slaapcyclus niet altijd consistent is en ook niet zo heel erg als je in een korte periode van stress voor bijvoorbeeld een presentatie even wat minder slaapt – maar merk je dat je langere tijd vaak moe bent maar toch niet kunt slapen, dan kan er meer aan de hand zijn.

Hoofdpijn en spierpijn

Krijg je regelmatig een hoofdpijnaanval als je op kantoor bent? Dat komt waarschijnlijk omdat je constant gespannen bent, en die spanning in je nek en schouders weer samengaat met hoofdpijn en zelfs migraine. Naast hoofdpijn kun je dus ook spierpijn krijgen van het feit dat je lichaam gespannen is omdat het als het ware constant voorbereid moet zijn om te reageren op gevaar.

Minder of meer eetlust hebben

Je hebt vast weleens gemerkt dat je minder of juist meer eetlust hebt in perioden van veel stress. We grijpen bijvoorbeeld vaak naar eten met veel suiker omdat dat stress kan onderdrukken, zelfs als het op de lange termijn helemaal niet werkt. Je kunt ook merken dat je in korte perioden van stress juist minder wilt eten, omdat stress het adrenalinepeil in je bloed verhoogt, wat je spijsvertering onderdrukt voor het geval je zou moeten vluchten.

Buikkrampen en misselijkheid

Dat stress invloed heeft op je spijsvertering, kan zich ook uiten in obstipatie en een opgeblazen gevoel. Naast de spijsvertering kunnen ook de darmbacteria worden veranderd door stresshormonen. Daar kun je last van hebben in de vorm van korte buikkrampen, maar je kunt ook merken dat je langere tijd last hebt van je maag en darmen.

Minder zin hebben in seks

Langdurige stress kan ook invloed hebben op je libido. Bij mannen zorgt het bijvoorbeeld voor minder testosteronproductie, waardoor ze minder zin hebben in seks, terwijl vrouwen er minder zin in hebben omdat ze het simpelweg onderdrukken als er veel andere dingen zijn die de aandacht moeten krijgen.

Meer over gezondheid:

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat er met je lichaam gebeurt als je te veel stress van je baan hebt
Sluiten