Redactie
Redactie Carrière 13 jun 2019

7 symptomen waaraan je kunt herkennen dat je te veel stress hebt

Iedereen heeft stress; het is helaas een onderdeel dat bij het leven hoort. Wanneer je deadlines hebt voor school of werk, je tegelijkertijd ook je sociale leven moet onderhouden en ook nog ergens een moment moet vinden om het huishouden te doen, schiet je stresslevel keihard omhoog.

Nooit meer stress voelen is een doel dat voor de meeste mensen niet haalbaar is, maar het is een must om je eigen grenzen te leren herkennen. Wanneer je je grens bereikt hebt, moet je tijd voor jezelf nemen en goed ontspannen. Hoe je dat doet is helemaal aan jou: een massage, naar de sportschool, series kijken of lekker een dutje doen met je telefoon uit. Er zijn een aantal duidelijke symptomen waaraan je kunt herkennen dat je te hoog zit in je stress en dat het tijd is om actie te ondernemen. Laat het niet tot een burn-out komen.

1. Je hebt uit het niets een woede-uitbarsting

Woede is vaak een gevolg van heftige stress of angsten. Je maakt je druk om een deadline of om je relatie, omdat je het gevoel hebt dat je de touwtjes niet meer in handen hebt. En wanneer je de controle kwijt bent, reageer je het vaak af door uitbarstingen.

2. Je eetgewoontes zijn all over the place

Te veel eten, te weinig eten of helemaal niet eten zijn duidelijke symptomen dat je stress hebt. Wanneer je geen goede dingen in je lichaam stopt, komt er ook weinig goeds uit. Wanneer je de tijd neemt om na te denken over wat voor voedsel je gaat eten, krijg je een klein stukje controle terug; dit geeft je iets meer rust.

3. Je bent kapot, maar valt maar niet in slaap

Dit is een hele herkenbare situatie voor de meesten van ons: je ligt vroeg in je bed met de gedachte dat je een heerlijke negen uur slaap kunt pakken, maar voor je het weet is het half twee ‘s nachts en zit je halverwege een nieuwe serie. Het klinkt vreemd, maar wanneer je echt uitgeput bent, kan het juist moeilijk worden om goed te slapen. Als je niet genoeg slaap krijgt, verhoog je de stress in je lichaam en gaat je lichaam werken op adrenaline; dit zorgt er voor dat je slecht in slaap kunt vallen. Probeer eens een boek te lezen voordat je gaat slapen en je telefoon uit te zetten; je zult merken dat dit al een verschil maakt.

Lees ook: Fika – het geheim van de Zweden voor meer productiviteit en minder stress

4. Je geheugen laat je in de steek

Wanneer je gestrest bent, heb je vaak ook het gevoel dat je hoofd overloopt en je gek wordt. Stress zorgt voor een storing in het gedeelte van je hersenen dat belangrijke informatie en herinneringen opslaat, maar zorgt er dus ook voor dat je deze herinneringen niet gemakkelijk terug kunt halen. Op de meest simpele vragen als ‘wat is je adres?’ kun je geen antwoord geven en ben je even totaal blanco. Best eng dat je zulke dingen niet kunt herinneren, maar als je even rustig ademhaalt en je gedachten ergens anders op focust, komt het antwoord later gewoon in je op.

5. Je immuunsysteem staat op instorten

Mensen die onder veel stress staan, grijpen vaak naar ongezonde manieren om zichzelf beter te voelen. Denk hierbij aan junkfood eten, roken, drinken en toch nog even die extra Netflix-aflevering kijken in plaats van slapen: allemaal factoren die ervoor zorgen dat je uiteindelijk vatbaarder bent voor bacteriën of ziektes op langere termijn. Daarnaast kan het stress hormoon ervoor zorgen dat de lymfocyten worden onderdrukt, terwijl deze superbelangrijk zijn wanneer je lichaam zich moet verzetten tegen infecties. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je elke dag een pauzemoment hebt en dat je aangeeft aan de mensen om je heen dat het allemaal teveel is. Doe wat je kunt doen in de tijd die je hebt en gebruik het pauzemoment om weer tot rust te komen.

6. Je hebt bijna geen zin meer in seks

Seks is eigenlijk een supergoede manier om je stress los te laten, maar wanneer je te gestrest bent, heb je juist geen of minder zin in seks. Bij de meesten gaat dit dus niet goed samen. Wanneer je je stress vermindert, heeft dit dus ook een positief effect op je seksleven en daarmee vaak ook op je relatie.

7. Je gebruikt drank als manier om te ontspannen

Stress en misbruik van bepaalde middelen gaan vaak samen. Door te drinken voel je stukken beter en zorgt dit er tegelijkertijd ook voor dat je de nare dingen in je leven minder voelt. Wanneer je het gevoel krijgt dat je drank of drugs gebruikt om je stress te verlagen, probeer dan andere gezonde manieren te vinden die dit ook voor je kunnen doen; sporten, lunchen met vriendinnen of lekker in bad liggen met een boek.

Verder lezen over stress

Dit artikel verscheen eerder op NSMBL.nl.

Like the smell of fresh juice in the morning?

Meld je aan voor onze wake-up letter

Reageer op artikel:
7 symptomen waaraan je kunt herkennen dat je te veel stress hebt
Sluiten