Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 13 apr 2019

Toe aan een nieuwe baan? Je lichaam weet het al

De maandagochtend is voor veel mensen zwaar. Maar als je elke zondag al buikpijn krijgt van de gedachte dat je morgen weer op je werk moet verschijnen, kan het zijn dat je lichaam een seintje geeft dat het tijd is voor wat anders.

Het wordt tijd dat we wat meer gaan luisteren naar de signalen in ons lichaam.

Wat doet stress met je?

Zodra we ons in een stressvolle situatie bevinden, zorgt ons brein er door de hormonen adrenaline en cortisol voor dat ons lichaam klaar is om te vluchten of te vechten. Je bloeddruk gaat omhoog, je hart gaat sneller kloppen, je spieren spannen zich aan, je gaat zweten en je ademhaling versnelt. Als de stressvolle situatie snel voorbij is, dan herstelt het lichaam zich ook weer snel.

Maar als de stress aanhoudt, blijft de hoeveelheid adrenaline en cortisol in ons lichaam maar stijgen. Dat zorgt voor psychische klachten als onrust, vergeetachtigheid, slaapproblemen en prikkelbaarheid. 16 procent van de werknemers zegt zich meerdere keren per maand psychisch vermoeid te voelen. Dat aantal neemt rap toe.

Psychologische stress zorgt voor lichamelijke klachten

Stress heeft niet alleen een negatieve invloed op het hoofd, maar ook op het lichaam. Je lichaam raakt namelijk gewoon uitgeput. Zo kan je bijvoorbeeld last krijgen van je nek of rug, doordat je voortdurend je spieren aanspant. Je wordt daarnaast vatbaarder voor ziektes, omdat je weerstand afneemt. Maar ook klachten als hoofdpijn, eczeem, darmklachten, duizeligheid, misselijkheid en hartklachten kunnen door stress ontstaan.

Je kunt dus zo ongelukkig of overwerkt zijn dat jouw werk je letterlijk ziek maakt. In dat geval probeert je lichaam je iets te vertellen. We hebben allemaal weleens een slechte dag – of zelfs week – op werk, maar als jij je geen goede dag meer kunt herinneren, is dat slecht nieuws.

Als jij na werk keer op keer uitgeblust op de fiets of in de trein zit of als je jezelf ‘betrapt’ dat je met verkrampte schouders zit te typen, dan wordt het misschien tijd om de waarheid onder ogen te zien. Je lichaam reageert vaak al op situaties zonder dat jij ze zelf door hebt.

Onthoud: geen enkele baan is het waard om je gezondheid op te offeren. Misschien is het tijd voor een nieuwe baan.

Dit vind je misschien ook interessant

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Toe aan een nieuwe baan? Je lichaam weet het al
Sluiten