Redactie
Redactie Mindset 8 apr 2020

Hoe word je de beste versie van jezelf?

Of je nou op zoek bent naar manieren om promotie te maken, een nieuwe baan te vinden, jezelf te ontwikkelen of gewoon meer te genieten van je leven, één ding is zeker: focussen op je zwaktes of verbeterpunten gaat je niet helpen.

Dit klinkt misschien gek, omdat we gewend zijn juist onze tijd en energie te stoppen in het verbeteren van dingen waar we niet zo goed in zijn.

Focus op je sterke punten

Uit onderzoek blijkt echter dat als jij deze energie stopt in het ontwikkelen van je talenten, dit je veel meer oplevert. Alleen zo pak je de kans om alles uit jezelf te halen. Bovendien is dit proces leuker, makkelijker en geeft het meer energie en zelfvertrouwen. Oké, klinkt logisch, maar hoe doe je dat dan?

Strengths Consultancy helpt mensen en organisaties in Nederland en het buitenland om de beste versie van zichzelf te worden. Zij gebruiken een wetenschappelijke methode die je unieke talent DNA zichtbaar maakt en hele concrete tips en tricks geeft om je talenten toe te passen. CliftonStrengths, voorheen StrengthsFinder wordt wereldwijd veel gebruikt, maar is in Nederland nog relatief onbekend. Jammer, want mensen die deze methode hanteren zijn succesvoller, gelukkiger en gezonder!

Lees ook: Eline en Eva van Strengths Consultancy: “Focus je eens niet op je verbeterpunten, maar op je sterktes”

Hoe investeer je in jouw eigen unieke talenten?

We leggen je in 3 stappen uit hoe je middels de StrengthsFinder kunt investeren in jouw unieke talenten.

Stap 1: Ken je talenten

Klinkt logisch, is het ook. Om te investeren in je talenten, moet je in de eerste plaats weten wat je talenten zijn. Om hierachter te komen, kun je de Strengthsfinder maken en hierdoor leer je de taal die jou het best beschrijft. Want alleen als je deze taal goed leert, kun je je talenten herkennen, benoemen, omarmen én hierop voortbouwen.

Iedereen heeft talenten, maar niemand heeft hetzelfde talent DNA. De StrengthsFinder geeft jou inzicht in jouw unieke talent DNA en geeft je persoonlijke beschrijvingen en tips om hiermee aan de slag te gaan. Je kunt het zien als een soort gebruiksaanwijzing voor jouw unieke talenten. Fantastisch toch? Dit kun je online doen, zelfs direct na het lezen van dit artikel als je zou willen.

Stap 2: Claim je talenten

Nadat je je verdiept hebt in de taal die jou het best beschrijft, is het belangrijk dat je de talenten die je hebt erkent en op waarde schat. Doe je dit niet, dan ga je er ook niet in investeren. Vind jij bijvoorbeeld dat je super meegaand en flexibel bent en daardoor een tikkeltje chaotisch? Maar forceer je jezelf beter te structureren en plannen? Dan is de kans groot dat dit je niet gaat lukken.

Mensen met het talent “Adaptability’ zijn namelijk super flexibel, veerkrachtig en kunnen heel snel schakelen als dit nodig is. Maar als ze zichzelf forceren zich aan een strakke planning of structuur te houden, kunnen ze dit talent helemaal niet gebruiken! Voor hen is het belangrijk heel goed te worden in het stellen van de juiste prioriteiten, maar juist hun ‘planning’ flexibel te houden.

Dit kun je alleen doen als je je talent erkent en op waarde schat. Voor elk talent uit je top tien, moet je kunnen aangeven waarom je blij bent dat je dit talent hebt. Zo weet je dat je door kunt naar de volgende fase.

Stap 3: Zet je talenten in!

Door te oefenen met het gebruik van je talenten, kom je erachter wat voor jou het beste werkt, en hoe en wanneer je op je best bent. In de rapporten van de StrengthsFinder staan veel praktische tips over hoe je kunt oefenen met het gebruiken van je talenten.

Als je bijvoorbeeld het talent “Achiever” hebt, wil je kritisch kijken naar de manier waarop je doelen stelt. Voor zowel werk als privé to-do lijstjes maken op een juiste manier, zorgt dan voor een hele fijne ‘work-life balance’. Doe je dit verkeerd, dan kan dat nog wel eens uit balans raken.

Meer weten over StrengthsFinder of direct aan de slag om de beste versie van jezelf te worden? Neem contact op met Strengths Consultancy via [email protected], of schrijf je in voor de training “Jij & je Kracht” die zij organiseren op (vooralsnog) 3 juli in Amsterdam.

Meer inzicht in jezelf?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Hoe word je de beste versie van jezelf?
Sluiten