Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 12 mrt 2020

Eline en Eva van Strengths Consultancy: “Focus je eens niet op je verbeterpunten, maar op je sterktes”

Al van kleins af aan wordt het in ons gehamerd: stop al je aandacht in de punten die je kan verbeteren. Dat is de verkeerde aanpak, vinden Eline Meijer en Eva de Meijier. In 2018 leerden de twee elkaar kennen en algauw kwamen ze erachter dat ze dezelfde aanpak hebben: ze focussen zich op hun sterke punten in plaats van verbeterpunten. Ze besloten hun krachten te bundelen en richtten Strengths Consultancy op. Samen leren ze teams en organisaties ook te focussen op hun unieke kwaliteiten.

Uit onderzoek blijkt dat deze manier van werken goed is voor de samenwerking, productiviteit en het werkgeluk. Wij zijn nieuwsgierig en vragen ze daarom alles over de wetenschappelijke methode waarop hun Strengths Consultancy is gebaseerd.

Hi Eline en Eva, wat doen jullie precies?

“Met Strengths Consultancy helpen we mensen het beste uit zichzelf en elkaar te halen. We helpen teams en organisaties om een cultuur te bouwen met een positieve ‘strengths-based’ manier van werken.

Dit doen we door te focussen op ieders unieke kwaliteiten (‘Strengths’) en hoe je deze maximaal kunt inzetten. Wanneer mensen hun tijd en energie investeren in hun het ontwikkelen van hun sterktes in plaats van zwaktes, heeft een dit een enorme positieve invloed op het werkgeluk en de bedrijfsresultaten.

“Als het beste uit je mensen haalt, haal je ook het beste uit je business.”

Wij gebruiken hiervoor de wetenschappelijke methode CliftonStrengths, voorheen heette dit Strengthsfinder. Dit is een performance assessment die je laat zien hoe jouw unieke talenten jou succesvol maken. Jouw unieke talent DNA verklaart hoe je van nature denkt, hoe je je voelt en gedraagt.

Wij geven je inzicht hierin en leren je hoe je hierin als individu en als team kunt investeren om het potentieel optimaal te benutten. Je kunt je voorstellen dat als iedereen binnen een team of organisatie dit doet, dit een fantastisch effect heeft op de samenwerking, productiviteit, winstgevendheid en het werkgeluk van de medewerkers.”

Wat houdt deze wetenschappelijke methode precies in?

“CliftonStrengths is een online performance assessment die we met Strengths Consultancy gebruiken en deze is ontwikkeld door het wetenschappelijke instituut Gallup. Dat doet al meer dan zestig jaar onderzoek naar het ontdekken en optimaal inzetten van je ware potentieel. Het duurt ongeveer 30 – 45 minuten om de test online te maken. Direct daarna krijg je inzicht in jouw unieke Strengthsprofiel.

CliftonStrengths is opgebouwd uit 34 Strengths, verdeeld over vier domeinen – Uitvoeren, Beinvloeden, Relatie bouwen & Strategisch denken. Door het invullen van CliftonStrengths ontdek je wat je van nature goed kunt en leer je hoe je het beste kunt investeren in jouw persoonlijke talenten.

Je ontvangt een uniek gepersonaliseerd rapport met daarin jouw persoonlijke strengths-profiel en concrete tips & tricks hoe jij jouw talenten optimaal kunt inzetten in jouw leven. De kans dat iemand hetzelfde top vijf rapport ontvangt is 1 op 33 miljoen – je wordt dus niet in een hokje geplaatst!

Het verschil met persoonlijkheidstesten zoals MBTI of Insight Discovery zit hem dan ook in de focus op performance. CliftonStrengths definieert niet wie jij bent, het geeft inzicht in wat jouw route naar succes is en hoe je hierin kunt investeren.”

Lees ook: Met de MBTI test leer je jezelf beter kennen

Strengths Consultancy
Bron: Strengths Consultancy

Waarom vinden jullie het zo belangrijk om te focussen op de sterktes in plaats van de zwaktes?

“Wij staan erg achter de quote: ‘If you want to be successful, study success’. Van jongs af aan worden mensen getraind om te focussen op ontwikkelpunten, op dat wat beter kan. Zo is ook het huidige schoolsysteem opgezet. Weet je nog welk cijfer de meeste aandacht kreeg als je je rapport had gekregen? Precies, de laagste cijfers zodat je voor dit vak beter je best voor ging doen.

Maar ook de huidige bedrijfsculturen zijn zo ingericht. In performance reviews gaat het voornamelijk over onze ontwikkelpunten. Het resultaat is dat wij veel meer aandacht besteden aan het verbeteren van onze minder sterke punten. Dit gaat ten kosten van de tijd en aandacht die je kunt besteden aan je sterke punten.

Want wat is het effect hiervan? Dat je veel energie steekt in punten waar je toch nooit fantastisch in wordt en niet investeert in je sterke punten die jou uniek maken.

“Wij leven in de illusie dat je altijd overal goed in moet zijn, maar dit is onmogelijk.”

En door deze illusie, door je te focussen op het verbeteren van ontwikkelpunten, hopen wij onze kans op succes verhogen, maar het tegengestelde is waar. Je zult dan namelijk nooit uitblinken in bepaalde punten, je zult nooit je ware potentieel benutten, je zult altijd eindigen in de meute, in middelmatigheid. Bovendien is het helemaal niet leuk om te doen.

Wij zijn van mening dat als je focust op je sterke kanten en weet hoe je deze optimaal kunt inzetten je écht je kans op succes én werkgeluk verhoogt. Daarmee worden je zwaktes ook minder relevant, omdat je echt uitblinkt in bepaalde gebieden.”

Strengths Consultancy
Bron: Strengths Consultancy

Maar is het niet juist goed om ook je mindere kwaliteiten aan te pakken?

“Strengths-based werken betekent niet dat je je minder sterke kanten of zwaktes links moet laten liggen. Ons advies is ‘manage je minder sterke punten, maar investeer niet al je tijd en energie hierin. Investeer in je unieke kwaliteiten om je kans op succes en werkgeluk te verhogen’.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen die gebruik maken van CliftonStrengths meer bevlogen en productiever zijn op hun werk. Bovendien leiden ze een gezonder en gelukkiger leven. Wij zien deze impact en daarom is het onze missie om zoveel mogelijk teams en organisatie Strengths-based te laten werken.”

Zelf achter je sterke punten komen

Wil jij er ook achterkomen wat je sterke punten zijn? Om particulieren de mogelijkheid te geven ook meer te leren over hun Strengths profiel, geven Eline en Eva van Strengths Consultancy een aantal keer per jaar de training ‘Jij en je kracht’. De eerstvolgende is op 10 april van 10 tot 17 uur en kost 175 euro. Voor aanvang van de training maak je de Strengthsfinder. Vervolgens zoom je tijdens deze training in op jouw unieke strengths, de dynamieken hiertussen en hoe je hier nog meer in kunt investeren.

Het is een hele positieve, interactieve en waardevolle training voor iedereen. Of je nou fantastisch werk doet en goed op je plek zit, momenteel op zoek bent naar een vervolgstap of even niet zo goed weet wat je wil, de training geeft je concrete handvatten om het beste uit jezelf te halen. Meer weten? Kijk op de website van Strengths Consultancy of stuur een mail naar [email protected]

Meer inzicht in jezelf?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Eline en Eva van Strengths Consultancy: “Focus je eens niet op je verbeterpunten, maar op je sterktes”
Sluiten