Deze strategie voor je to do-lijstje zal je een hoop minder stress opleveren

Anno 2018 zijn we continu bezig met alles wat we nog moeten doen. We hebben (bijna) allemaal een to do-lijstje die ongeveer even lang is als dat we zelf zijn. Maar terwijl een to do-lijstje eigenlijk voor rust in ons hoofd moet zorgen, zorgt zo’n lange waslijst eigenlijk alleen maar voor meer stress. Het is eigenlijk het beste om ons lijstje kort maar krachtig te houden. Maar hoe doen we dat?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om je to do-lijstje lekker kort te houden. Met deze strategie heb jij een kort maar bondig lijstje met al je taken. Zo vergeet je niks en heb je toch rust in je hoofd.

De strategie die jouw to do-lijstje gaat veranderen

We hebben vaak een hele waslijst van taakjes die we nog moeten doen. Onze to do-lijstjes (die dus eigenlijk voor rust in ons hoofd moeten zorgen) zijn zo lang, dat we alleen maar meer stress ervaren. Het is fijn om een lijstje te hebben zodat je niks gaat vergeten. Maar je moet het wel realistisch houden. Gelukkig is er een manier die ons hierbij gaat helpen.

Maak je hoofd leeg

Voordat je een to do-lijstje hebt gemaakt is je hoofd vrij chaotisch. Tenminste, als ik mag spreken vanuit mijn eigen ervaring. Er spookt de hele tijd door je hoofd wat je allemaal nog moet doen. Oh, en om de vijf minuten komt daar een nieuwe taak  bij. Het is handig om naast je to do-boekje ook nog een ander notitieblok erbij te pakken. Hierin schrijf je al je taken voor die dag. Let op: wel in een willekeurige volgorde! Zo maak je je hoofd leeg en heb je toch al je taken opgeschreven.

Stel prioriteiten

Oké, je hebt nu alle taken opgeschreven. Dan is het nu handig om te gaan bepalen wat het allerbelangrijkste is om te doen. Wat moet je echt per se afkrijgen vandaag? Heb je dat bepaald? Dan kun je nu kijken naar taken die wel belangrijk zijn om te doen, maar die je niet verplicht af moet krijgen die dag.

Stel jij taken ook uit tot de deadline? Zo pak je jouw uitstelgedrag aan

Verdeel grote taken in kleinere taakjes

Als ik zelf een to do-lijstje maak schrijf ik vaak alleen maar grote taken op. Taken die dus eigenlijk nog onderverdeeld kunnen worden in kleinere taakjes. Doe dit dan ook. Misschien krijg je een taak namelijk niet in één keer af, en dat is ook niet erg. Maar door kleinere taakjes wel af te kunnen strepen, kun je wel inschatten hoelang het je ongeveer nog gaat kosten. Oh, en ik weet niet of ik de enige ben die het stiekem dan toch best wel fijn vind om toch iets af te kunnen strepen op dat lijstje.

Wees realistisch

Heb je je lijstje helemaal vol staan? Wees realistisch. Kijk welke taken je eventueel door kunt schuiven naar een andere dag. Het heeft namelijk geen zin om jezelf te dwingen je lijstje helemaal af te werken. Je raffelt je werk af doordat je het af moet krijgen. En daar lijdt niet alleen je werk onder. We ervaren meer stress als we onszelf gaan verplichten. Een no-go dus.

Meer lezen over productief zijn?

In 4 weken naar een productiever leven?

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Deze strategie voor je to do-lijstje zal je een hoop minder stress opleveren
Sluiten