Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 11 apr 2019

Drie op de tien werknemers trekt stortvloed aan e-mails en telefoontjes niet

Ja hoor, zodra je net je e-mail hebt bijgewerkt plopt er weer een mailtje binnen. En nog één. Op dat moment gaat ook je telefoon. Vandaag de dag krijgen we meer prikkels te verwerken dan ooit. Uit nieuw onderzoek blijkt dan ook dat 2,1 miljoen Nederlandse werknemers moeite hebben om al deze prikkels te verwerken.

Ruim 28 procent heeft ‘vaak’ of ‘altijd’ moeite om de grote stortvloed aan mailtjes en telefoontjes te verwerken. In 2014 was dit nog 25 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (Nea) 2018, een onderzoek van CBS en TNO. Zestigduizend Nederlandse werknemers tussen de 15 en 75 jaar vulden de enquête in.

Opvallend is het verschil tussen werknemers. Zo hebben hoogopgeleiden vaker last van de informatiestroom (40 procent) dan laagopgeleiden (14 procent). Ook trekt maar liefst de helft van de managers de stortvloed aan prikkels niet. In de zorg, het onderwijs en de ICT heeft zelfs 6 op de 10 managers er last van. Bij dienstverlenende, agrarische en transportberoepen gaat het juist heel goed: nog geen één op de tien werknemers heeft last van een overvloed aan informatie.

269 miljard mails per dag

Maar dat er tegenwoordig echt een grote stortvloed aan berichten is, mag duidelijk zijn. Elke dag sturen de meer dan drie miljard gebruikers elkaar zo’n 269 miljard mails. En dat terwijl onderzoek aantoont dat e-mails ons minder productief én gestresst maken.

Hoe stop je de overload aan prikkels?

Wil je de e-mail cultuur stoppen? Hou op met iedereen overal in cc’en en loop wat vaker langs je collega’s. Bij een onderzoek uit 2012 mocht het kantoorpersoneel van het Amerikaanse leger vijf dagen lang niet e-mailen. Ze kregen daardoor een lagere hartslag, en voelden zich geconcentreerder en productiever. Nog een positief effect: er was meer 1-op-1 contact. In plaats van meerdere mails naar elkaar te versturen, was het nu in één gesprekje opgelost.

En check jij je mail de hele dag door? Daar kan je maar beter mee stoppen. Uit een ander onderzoek onder 124 mensen (waaronder medici, studenten en financieel analisten) van de University of British Columbia bleek dat de stress al afnam als ze hun mail ‘maar’ drie keer per dag checkte. Needless to say: de notificaties op je telefoon halen je natuurlijk ook uit je concentratie, dus zet de notificaties uit of houd je telefoon in je tas.

Verder lezen over het drama dat e-mailen heet

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Drie op de tien werknemers trekt stortvloed aan e-mails en telefoontjes niet
Sluiten