Waarom we moeten stoppen met het promoten van workaholic-gedrag

De gemiddelde vacaturesite staat er vol mee: banen voor mensen die ‘geen 9 tot 5-mentaliteit hebben’, die ‘proactief zijn en veel doorzettingsvermogen hebben’ en ook nog ‘x jaren aantoonbare werkervaring’. Je kunt er niet zomaar aan de slag omdat je nu eenmaal een baan nodig hebt; het moet je dróómbaan zijn – of je nu solliciteert voor callcentermedewerker of chocoladetester (en we weten allemaal welke van die twee echt een droombaan is).

Als je dan eenmaal een baan hebt, moet je er alle energie in stoppen die je hebt, een onuitputtelijke bron van ideeën zijn. Je leest boeken over je vakgebied buiten werktijd, bezoekt netwerkborrels en betaalt je blauw aan curussen om ‘je innerlijke why te vinden’ en ‘écht te doen wat je leuk vindt’ en je Instagram Stories staan vol met je werkgerelateerde successen. Net als die van iedereen die je volgt, trouwens.

Onze workaholic-mindset

Het is geen geheim dat we ons allemaal suf werken en dat we daardoor massaal burn-outs krijgen. Maar dat komt niet alleen doordat we veel werken en veel stress hebben, dat er veel van ons gevraagd wordt. Het komt door de mindset van onze prestatiemaatschappij, die volledig op werk is gericht.

Do what you love, and you will never have to work a day in your life” is een veel aangehaalde quote die weliswaar inspirerend lijkt – je moet immers geen werk doen dat je niet leuk vindt – maar er ook voor zorgt dat de grens tussen ons werk en de rest van ons leven volledig vervaagt. We hebben geen werk, we zíjn ons werk. We zijn de dromen die we hebben, we zijn hoe hard we werken om die dromen te bereiken.

Daarom is het ‘hip’ om om zes uur op te staan om zo veel mogelijk uit je dag te halen. Om ’s avonds tot elf uur door te werken ‘terwijl ik wel weet dat het slecht is, maar ik kon gewoon niet stoppen #hustle’. Om je Instagram-pagina (*kuch* guilty…) vol te knallen met inspirerende quotes. Om een #girlboss te zijn en dat aan mensen te laten weten ook.

Pleidooi voor minder werken en meer leven

Maar weet je? Je bent ook een powervrouw als je niet op je 22e bij een prestigieus bedrijf werkt. Als je bepaalde carrièrekansen even afslaat omdat het niet goed uitkomt, of gewoon omdat je er geen zin in hebt. En als je liever chicklits leest dan handboeken voor vrouwelijke ondernemers.

Want ja, het is fijn als je je werk leuk vindt. Als je inderdaad je dromen volgt. Maar het idee dat we áltijd overal het beste uit moeten halen, is misschien wat overdreven. Want de kans is dat dat uur extra werken per dag jou betere carrièrekansen oplevert, is minimaal; het zijn vooral managers die profiteren van jouw werkgerichtheid. Het zijn mensen die boeken schrijven over productiviteit en businesscoaches die ruim honderd euro per uur vragen.

Waar jij zelf dan van profiteert? Van een gezonde dosis vrije tijd. Heb je borduren als hobby, dan hoef je daar niet meteen een bedrijfje van te maken; je kunt het ook gewoon rustig voor de tv blijven doen en je creaties aan vriendinnen schenken. Je mag je weekenden besteden aan terrasjes en festivals zonder je schuldig te voelen dat je portfoliosite nog niet af is. En je hoeft niet te weten wat je droombaan is; je bent ook een volledige jij zónder. Jij bent meer dan je werk, en dat moeten we maar eens gaan beseffen.

Dus vraag de volgende keer eens niet aan iemand die je ontmoet wat hij of zij voor baan heeft, wat grootse toekomstplannen zijn en of diegene het nieuwste boek over zelfontwikkeling al heeft gelezen (met het risico dat er alweer een nieuwe uit is zodra je het hebt gevraagd). Vraag hoe hun dag was, of waar ze gelukkig van worden buiten werk. Worden we allemaal een stukje beter van.

Meer lezen over rust en vrije tijd:

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Waarom we moeten stoppen met het promoten van workaholic-gedrag
Sluiten