Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 1 jul 2019

Stop met het vergelijken van jouw begin met andermans succes

We doen het allemaal: we vergelijken onszelf met anderen. Het probleem hierbij is dat we onze backstagebeelden vergelijken met het podiumbeeld van anderen. Waarom is jouw start-up nog niet zo succesvol als Apple? Tja, for starters: jouw start-up bestaat nog geen 43 jaar.

Alles is mogelijk

Zelfhulpboeken vertellen ons dat alles mogelijk is. Wat zeggen we, zelfs onze ouders vertelden ons dat toen we opgroeiden. Maar dan moet je er wel hard voor werken. In onze prestatiemaatschappij geldt de gedachte dat mensen met de meeste ambitie er wel komen. Als je onderaan de ladder eindigt, tja, dan heb je gewoon niet genoeg je best gedaan.

Werk hard en je ziet de resultaten, is de algemene gedachte. Maar burn-out en life coach Fleur Brunninkhuis vertelde ons laatst al dat het natuurlijk eigenlijk helemaal niet zo werkt. Geluk, timing en contacten zijn bijvoorbeeld maar een paar andere factoren die ervoor zorgen dat we succesvol worden.

Probeer geen trompet te zijn

Waarom we onszelf niet moeten vergelijken met anderen? Psychology Today beschrijft het mooi: een viool maakt andere muziek dan een trompet. Geen van de twee maakt minder mooie muziek, het is juist fijn dat de twee totaal anders klinken. Als we onszelf met anderen vergelijken, vergeten we vaak wat voor instrumenten we zijn. We proberen onszelf een ander instrument te laten zijn, misschien zelfs een heel ander genre te spelen.

Zelfs als we hetzelfde instrument zijn, is het niet slim om jezelf te vergelijken met anderen. In de media lezen we alleen de verhalen van mensen die het al gemaakt hebben. We lezen het niet op het moment dat ze op hun zolderkamer aan hun idee werken. We zien niet het bedrijf dat na twee jaar alles geven toch moet stoppen.

Lees ook: Waarom we zo opkijken naar succesvolle mensen

Verder in het proces

Veel mensen vergeten dat de meeste ‘inspirerende’ personen waar we over lezen, al een stuk verder in hun proces zijn dan jij. Elke persoon of elk bedrijf waar jij jezelf mee vergelijkt heeft al jaren achter de schermen geworsteld met mislukkingen, geld problemen en lange uren.

Ondernemers vragen zichzelf af waarom zij niet zo succesvol zijn als Apple, Airbnb of Netflix. De fout die ze hierbij maken is dat ze zichzelf vergelijken met hoe de bedrijven nu opereren, niet toen ze in dezelfde fase zaten. De tijd waarin jij je zorgen maakt over waarom je nog niet zo ver bent als anderen, kun je beter in je eigen bedrijf stoppen.

Wanhopig en ongeschikt voelen

De community op onder andere Instagram van ondernemers is mooi, maar ook hier worden vooral de succesverhalen gedeeld. Zelfs als we een leermoment delen wordt dat bij de meesten omgebogen tot een verhaal die nog steeds niet wanhopig klinkt.

Als we elkaar echt willen steunen om onze bedrijven te laten groeien, moeten we eerlijk zijn over wat we precies aan het doen zijn, hoe we het doen en hoe we ons daarbij voelen. Je bent niet de enige die zich af en toe wanhopig en ongeschikt voelt, maar we vertellen het elkaar niet genoeg om dat van elkaar te weten.

Waar je ook bent in je carrière, er zal altijd iemand zijn die meer succesvol, rijker of gelukkiger lijkt dan jou. Vergelijk jezelf in de toekomst eens niet met anderen, maar met de persoon die jij tien, vijf of zelfs één jaar geleden was. Dát is de vergelijking die je zou moeten maken.

Verder lezen over succes

ForbesMedium

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Stop met het vergelijken van jouw begin met andermans succes
Sluiten