Met deze tips krijg je een stijlvol én productief thuiskantoor

Bij je nieuwe baan heb je de mogelijkheid om af en toe een dag thuis te werken. Of misschien freelance je altijd wel van huis. Hartstikke fijn! Maar werken aan je oude bureau of aan de keukentafel is meestal niet heel inspirerend. Tijd om daar verandering in te brengen met een prachtig thuiskantoor waar je productief kunt werken.

Daglicht

Mensen werken liever in een lichte ruimte met veel daglicht dan in een donkere ruimte. Een donkere ruimte zorgt namelijk vaak voor zware oogleden – niet iets wat je wilt als je aan het werk bent. Plaats je bureau dus zo dicht mogelijk bij een raam voor een flinke portie daglicht. Zet het raam ook regelmatig open voor genoeg frisse lucht. Dat is namelijk goed voor je concentratie!

Zorg voor de juiste hoogte van je stoel en bureau

Als je gevoelig bent voor rugpijn, een stijve nek of andere rug- en nekklachten, let dan even op. Waar jij je beeldscherm op je bureau neerzet, kan namelijk heel bepalend zijn voor je werkhouding.

De truc is vrij simpel: plak een stukje papier in het midden van je beeldscherm, op ongeveer 1/3e van je beeldscherm. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is je stoel precies op de juiste hoogte zetten zodat je ogen precies op die hoogte zijn. Ga ook in het midden van je scherm zitten, zodat je je hoofd niet hoeft te draaien om je zijkanten van je beeldscherm te kunnen bekijken.

De juiste kleur van de muur

Als je de mogelijkheid hebt om de muur van je thuiskantoor te verven, doe dat dan. De kleur van een muur kan namelijk samenhangen met de functie van een ruimte. Kleuren hebben invloed op je emoties. Daarbij heeft elk werk een ander soort emotie nodig om optimaal te kunnen functioneren. Ga dus eerst bij jezelf na: heb je meer behoefte aan focus en concentratie, of laat je liever de creatieve geest de vrije loop?

Voor focus en concentratie kunnen we de kleur blauw aanraden. Blauw staat voor vertrouwen, duidelijke communicatie en betrouwbaarheid. In een blauwe kamer word je productief. Daarnaast staat een blauwe kleur voor intelligentie en verstand.

Heb je een creatief beroep? Ga dan voor een (oker)gele of oranje muur. Geel staat voor vrolijkheid en activeert het denkproces van het brein. Door die stimulatie staat de kleur voor kennis, wijsheid, creativiteit en fantasie. Hetzelfde geldt voor oranje. Als je veel stimulerende, activerende energie nodig hebt, kun je het beste voor een rode muur gaan. In een overwegend rode kamer word je namelijk actiever. Daarnaast stimuleert ook roze de energie.

Toch liever een neutrale kleur op de wand? Ga dan voor grijs (dat staat voor strak, verfijnd en georganiseerd, perfect voor een goede focus), of een warme wittint. Wit stimuleert tot opruimen (altijd handig!), netheid en helderheid. Mocht je jouw thuiskantoor niet in een felle kleur willen schilderen, dan zijn deze twee kleuren waarschijnlijk de beste optie.

thuiskantoor, stijlvol, productief

Ronde vormen

Ronde lijnen blijken meer positieve reacties te geven dan scherpe hoeken of rechte lijnen. Een rond bureau om aan te werken lijkt ons ietswat lastig, maar accessoires als pennenbakjes en fotolijsten kun je wel in een ronde vorm aanschaffen.

Ga voor planten in je thuiskantoor

Groen in je werkomgeving is altijd goed. Sommige planten zorgen voor nóg meer concentratie en productiviteit dan anderen. Het is bewezen dat mensen die achter een beeldscherm zitten productiever zijn als er planten in dezelfde ruimte staan. Dit heeft te maken door de extra zuurstof die door de plant in je thuiskantoor komt. Daarnaast zijn planten goed tegen stress en vermoeidheid.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Met deze tips krijg je een stijlvol én productief thuiskantoor
Sluiten