Zo ontdek je jouw leiderschapsstijl (en gebruik je ’t in je voordeel)

We krijgen er allemaal weleens mee te maken. Of het nu in je carrière is, tijdens je baantje, studie of gewoon op momenten in je persoonlijke leven. Dit is natuurlijk een hele vage omschrijving, dus om even to the point te komen, we’re talking leadership.

Maar ondanks dat iedereen weleens leiderschap moet tonen, weten we er vaak toch weinig van af. Hoe zou je leiderschap bijvoorbeeld omschrijven? Wat betekent het eigenlijk écht? En misschien nog wel de meest lastig te beantwoorden vraag, hoe werkt het precies?

Dat gaan we nu voor eens en voor altijd helder proberen te maken.

Wat betekent leiderschap?

Om je meteen gerust te stellen: het is helemaal niet raar als je het lastig vond om uit te leggen wat leiderschap precies inhoud. Het betekent eigenlijk voor iedereen iets anders, lezen we op The Every Girl.

Jij kan het namelijk geweldig vinden als een leider je heel vrij laat en veel zelfstandigheid geeft, terwijl een ander liever bij de hand wordt genomen in het proces.

“lei·der·schap (heto) | het leider-zijnhet leiderschap op zich nemen” – Van Dale

En wat jij van een leidinggevende verwacht, vormt vaak ook jouw manier van leidinggeven.

9 stijlen van leidinggeven

Om daar een naampje aan te kunnen geven (want dat is wel zo makkelijk), zijn er verschillende leiderschapsstijlen.

1. Democratisch leiderschap

Democratische leiders zijn leiders die anderen bij hun beslissingen betrekken. Ze vragen juist hun medewerkers om actief mee te denken en drukken niet hun mening/beslissing door.

2. Autocratisch leiderschap

Pal tegenover de democratische leider, staat de autocratische leider. Iemand die graag zelf de beslissingen maakt en bepaalt wat er precies gebeurt.

3. Bureaucratisch leiderschap

Deze leiders zien het leiderschap als een taak die gedaan moet worden volgens de regels.

4. Transactioneel leiderschap

Transactioneel leiderschap is erop gericht om medewerkers te stimuleren door hen te belonen. Kortweg: je krijgt een taak, doet die goed (of fout) en wordt beloond (of krijgt juist een waarschuwing).

5. Transformationeel leiderschap

De oplettende lezer weet dat we ooit al eens over transformationeel leiderschap hebben geschreven en daar een voorstander van zijn.

Transformationeel leiderschap gaat namelijk over het hebben van een inspirerende visie of missie en verandering en verbetering toepassen. De leidinggevende weet zelf ook niet direct altijd wat het beste is, maar schakelt juist medewerkers in om mee te denken over de te nemen stappen.

6. Dienend leiderschap

Deze stijl van leidinggeven wordt wel gezien als de gouden standaard. Als je een dienende leider bent, zet je de behoeftes van de werknemer boven die van jezelf. Je focust je vooral op het helpen van mensen om hun taken gedaan te krijgen.

7. Charismatisch leiderschap

Sommige mensen hebben het gewoon van zichzelf. Die gaan ergens staan en pakken gewoonweg de leiding doordat mensen graag naar ze luisteren. Dat noemen we charisma.

Dit type leiders zijn vooral goed in ervoor zorgen dat een team op één lijn te krijgen.

8. Laissez-Faire leiderschap

Laissez-faire is Frans (goh…) en staat voor ‘laat het gaan’ of iets dergelijks. Dit type leider geeft de medewerker wat het nodig heeft en laten hen dan hun gang gaan.

9. Situationeel leiderschap

Heb je bij een paar stijlen zoiets van ‘hé, dat past wel bij mij’, dan ben je waarschijnlijk een situationeel leider. Deze mensen gebruiken verschillende stijlen en passen zich aan het moment, project of de persoon aan om zo effectief mogelijk te zijn.

Oh en; ben je er nu achter gekomen dat je een vorm van leiderschap toont die je eigenlijk niet wilt tonen? Verander dan je manier van doen en probeer eens wat meer eigenschappen te tonen van een leider die je wél inspireert!

Vraag feedback

Vind je het lastig om te bepalen wat jouw stijl precies is? Niet gek, vaak hebben we er moeite mee om onze eigenschappen te ontdekken. De oplossing: vraag het aan anderen.

Of het nu je manager of medewerker is, of gewoon je vrienden of familie: iedereen heeft een beeld bij jouw karakter.

Iedereen is een leider

De grootste fout bij leiderschap zit ‘m in denken dat je alleen leiderschap hoeft te tonen als je – in rang – daadwerkelijk een leider bent. Think again!

Leiderschap kan je altijd tonen. Bij het leiden van een bepaald project of gewoonweg het organiseren van het teamuitje op de bowlingbaan. En het zijn de mensen die die kansen pakken en benutten die later vaak meer bereiken.

Ga eens na bij jezelf: waar kan jij meer de leiding pakken en wat zou jou dat eventueel kunnen brengen?

Een leidinggevende functie? Met deze 3 eigenschappen rock je die

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Zo ontdek je jouw leiderschapsstijl (en gebruik je ’t in je voordeel)
Sluiten