Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 30 jan 2019

Is de wereld over vliegen zo leuk als het lijkt? We vroegen het stewardess Co

“Wat wil jij later worden als je groot bent?” Het is een vraag waar je als kind altijd wel een antwoord op had. Beroemd, mama, brandweerman, stewardess of een prinses bijvoorbeeld. Grote kans dat je inmiddels een héél andere baan hebt. Maar hoe is het nou om echt zo’n ‘droombaan’ te hebben?

Vorige maand vroegen we aan Lindsey hoe het is om dolfijnentrainer te zijn. Deze keer vragen we aan stewardess Co of het nou écht zo leuk is om de hele wereld over te vliegen. Je kent Co misschien van haar YouTube-kanaal Co with the Flow, waar ze vlogt over haar leven als stewardess.

Hoe ziet de gemiddelde dag van een stewardess eruit? Hoevaak ben je in Nederland en hoevaak in het buitenland?

“De gemiddelde dag van een stewardess verschilt natuurlijk in ‘thuis’ zijn of op pad. Als ik moet vliegen dan meld ik mij aan in het bemanningencentrum, waar ik mijn koffer wegbreng. Vervolgens maak ik kennis met mijn collega’s in de briefing kamer, waar we een korte briefing houden over de vlucht. Daarna gaan we naar het vliegtuig om aan onze vlucht te beginnen.

Zie je ook altijd de stewardessen zo druk met elkaar in gesprek terwijl ze over Schiphol wandelen? Dat komt omdat dat het eerste moment is waar je je collega’s een beetje beter leert kennen. Met 10.000 collega’s vlieg je eigenlijk altijd met mensen die je niet kent.

Hoevaak ik in Nederland ben en hoevaak in het buitenland is lastig te zeggen, dat ligt helemaal aan mijn rooster. Zo geven lange en verre reizen meer ‘reisverlof’ (dagen vrij) dan bijvoorbeeld de korte vluchten dicht bij huis.”

Wat voor opleiding heb je gedaan om stewardess te worden? Is er een strenge selectieprocedure?

“Ik heb Dansacademie Lucia Marthas gedaan en daarna een toneel opleiding. Niets in de luchtvaart dus. Dat is ook niet nodig, een mbo-diploma op niveau 4 is genoeg om te mogen solliciteren. De selectieprocedure is best wel pittig. Je begint met cognitieve testen op het internet, gevolgd door Engelse testen, psychologische testen en daarna groepsopdrachten. Uiteindelijk heb je nog het sollicitatiegesprek. Dat was erg spannend allemaal.”

Hoe was het om voor de eerste keer te vliegen als stewardess?

“Mijn eerste vlucht als stewardess was heel gek en tegelijkertijd ook heel leuk. Als je bent aangenomen, volg je eerst een vierweekse training om alles te leren over flight safety en je taken aan boord. Mijn eerste vlucht was middenin mijn trainingsweken en was een ‘observatie vlucht’. Ik was dus nog geen gekwalificeerd stewardess en mocht nog geen flight safety taken uitvoeren. Ik werkte boven de ‘sterkte’, zoals ze dat dan noemen. Oftewel: ik was een extra poppetje. Het was heel raar, want de passagiers zagen me natuurlijk als een ‘echte’ stewardess, terwijl ik echt nog niet alle vragen van passagiers kon beantwoorden.”

Ben je nooit bang dat het fout gaat in de lucht?

“Je zult het niet geloven maar ik was de grootste angsthaas voordat ik stewardess werd.

Ik vond vliegen altijd heel spannend en bij turbulentie zat ik tegen het dak van angst.

Het is daarom ook een wonder dat ik ben gaan vliegen, maar het leek me zo ontzettend tof. Door mijn trainingen waarin ik alles heb geleerd over ‘wat als..’ scenario’s ben ik niet meer bang. Kennis is macht zeggen ze weleens en dat kan ik beamen. Ik ben nu nooit meer bang of gespannen. Sterker nog: ik vind het nu het leukste wat er is.”

Zijn er strenge regels voor hoe je eruit moet zien?

“Er zijn absoluut uniform voorschriften waar wij ons aan moeten houden. Zo mogen we een beperkt aantal sieraden dragen en alleen oorbellen die niet groter zijn dan een klein muntje. Ook gelden er regels voor de make-up. Zo moet je gebruik maken van natuurlijke tinten en de lipstick of lipgloss die je draagt mag van naturel tot de rode tint. Dit geldt ook voor de kleur op je nagels. Bye bye zwarte of paarse gellac!

Wat vind je het mooiste aspect van je werk?

“Het mooiste aan mijn werk vind ik dat je iets kunt betekenen voor een ander. Soms is het niet erg plezierig om twaalf uur lang op een stoel te moeten zitten, of is de reis zelf niet echt om een leuke reden, bijvoorbeeld als een passagier hals over kop aan boord zit omdat er een familielid op sterven ligt.

Het is daarom fijn dat je iemand blij kunt maken met kleine dingen, een luisterend oor, een goed kopje koffie of hier en daar een grapje.

In de vier jaar tijd dat ik nu vlieg heb ik al enorm veel mooie maar ook heftige momenten meegemaakt. Passagiers met bijzondere verhalen, de diversiteit van de verschillende collega’s, een overleden passagier aan boord, passagiers die emigreren en zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Zijn er ook nadelen aan het stewardess zijn?

“Natuurlijk zijn er ook ‘nadelen’. Zo komt het regelmatig voor dat ik een verjaardag, housewarming of een gezellige ‘get together’ met vrienden moet missen omdat ik er niet ben. En natuurlijk zijn de nachten doorhalen ook pittig en ben je soms zo ontzettend moe. Dat kun je haast niet uitleggen…”

Je vlogt ook over het leven als stewardess. Is het niet super vermoeiend om twee banen te hebben?

“Nu ik aan het vloggen ben geslagen om het leven van een stewardess zo goed mogelijk in kaart te brengen, is de combinatie af en toe absoluut erg vermoeiend. Dat de camera overal mee naar toe gaat dat ben ik inmiddels wel gewend. Het editen van de video’s kost wel heel erg veel tijd. Zestien tot twintig uur zitten er wel in één vlog. Gelukkig heb ik mijn lieve vriend Jorden die professioneel editor is en mij iedere week weer helpt met het monteren van de video’s. Zonder hem zou dat echt niet lukken.”

Hoe vind je het dat zoveel mensen nu een kijkje in je leven hebben?

“Om eerlijk te zijn sta ik er niet zo heel erg bij stil.

Laatst zei een vriendin tegen mij: ‘Co, er hebben twee Ziggo Dome’s vol naar jouw video gekeken’. Toen slikte ik wel even, haha.

Het is ontzettend leuk dat er zoveel mensen iedere week weer kijken. Dat geeft echt heel veel energie. Ook de reacties van de kijkers vind ik heel tof om te lezen. Ik probeer iedereen altijd te beantwoorden. Zo wordt het toch een beetje ‘echter’ en sta je meer in contact met de mensen die naar je videos kijken.”

Hoe ziet de toekomst er voor jou uit?

“Hoe de toekomst eruit ziet? Nou, dat weet ik al want die heb ik net laten voorspellen in Bangkok door een handlezer, haha. Zonder grappen, ik hoop nog veel meer mooie videos te maken en de kijker te kunnen verblijden, emotioneren of motiveren. Zelf mis ik heel erg het acteren, waar ik voordat ik ging vliegen vijf jaar lang mee bezig ben geweest. Ik hoop dat ook op te kunnen pakken dit jaar. En natuurlijk hoop ik nog veel mooie bestemmingen te bezoeken, want ik heb nog lang niet alles ‘afgevinkt’.”

Benieuwd geworden naar Co’s leven als stewardess? In haar video’s op het kanaal Co with the Flow laat ze veel zien van haar werk (bijvoorbeeld waar de crew aan boord eigenlijk slaapt), maar ook van haar tijd in het buitenland én haar leven thuis.

Meer leuke interviews

Like the smell of fresh juice in the morning? Meld je aan voor onze wake-up letter

* indicates required


In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Is de wereld over vliegen zo leuk als het lijkt? We vroegen het stewardess Co
Sluiten