Tessa Ham
Tessa Ham News 18 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Kabinet steunt bedrijven en zzp’ers – waar moet je precies zijn voor hulp?

Alleen het komend kwartaal al trekt het kabinet tien à twintig miljard uit om bedrijven en zzp’ers te ondersteunen vanwege de coronacrisis. Een opluchting voor veel ondernemers die hun inkomsten zien teruglopen doordat ze hun zaak hebben moeten sluiten of omdat opdrachten worden afgezegd.

Hieronder vind je een overzicht van de maatregelen die het kabinet doet vanwege de crisis en hoe je deze moet aanvragen of regelen.

Belastinguitstel

Ondernemers hoeven de komende drie maanden geen belasting te betalen. Het gaat hier om inkomensbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen. Hiervoor moet je wel bijzonder uitstel van belasting aanvragen bij de Belastingdienst, door middel van een brief.

Leg in de brief uit hoe je door de uitbraak van corona in betalingsproblemen bent gekomen. De Belastingdienst vraagt om een verklaring van een derde deskundige (bijvoorbeeld je accountant). Hier heb je vier weken voor en dit hoef je dus niet tegelijkertijd te sturen.

Als je een lagere winst verwacht door de uitbraak van corona, dan kan je de voorlopige aanslag van de inkomensbelasting via Mijn Belastingdienst wijzigen, zodat je minder belasting betaalt.

Wil je van deze regelingen gebruik maken? Bekijk deze pagina van de Belastingdienst waarop het adres staat, de voorwaarden van de verklaring van een derde deskundige en meer informatie over het wijzigen van je voorlopige aanslag.

Aanvulling levensonderhoud zzp’ers

Veel zzp’ers krijgen te horen dat hun opdrachten (tijdelijk) wegvallen. Kom je hierdoor in de problemen? Gelukkig komt er een tijdelijke inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers, inclusief zzp’ers. Je hoeft dus niet je spaargeld aan te spreken, maar je kan deze regeling aanvragen.

Deze regeling is gebaseerd op de bestaande Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen), maar doordat er geen toets op levensvatbaarheid wordt toegepast, wordt je aanvraag sneller behandeld en verstrekt. Ook hoef je deze later niet terug te betalen.

Net als de Bbz wordt deze regeling uitgevoerd door de gemeenten. Klop dus aan bij je eigen gemeente om deze regeling aan te vragen!

Deze maatregel geldt nu voor een periode van drie maanden, maar wordt verlengd als de crisis aanhoudt.

Noodloket direct 4.000 euro

Heb je een bedrijf in een sector die enorm getroffen wordt door de crisis, zoals de horeca, de reisbranche of de culturele sector? Dan kan je binnenkort terecht bij een noodloket. De zwaarst getroffen bedrijven ontvangen hier direct 4.000 euro.

Momenteel wordt deze regeling uitgewerkt en met spoed voorgelegd aan de Europese Commissie.

Tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)

De afgelopen dagen hebben bijna 78.000 bedrijven werktijdverkorting aangevraagd. Dat is een tijdelijke WW-uitkering voor medewerkers voor wie geen werk meer is. Daarom vervangt het kabinet de werktijdverkorting nu met de tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

De nieuwe regeling houdt in dat de overheid tot maximaal 90 procent van het loon overneemt en werkgevers dus veel minder hoeven bij te betalen. Met de maatregel kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en flexibel contract doorbetalen. Ook 0-uren contracten en oproepkrachten vallen hieronder. De maatregel kan in ieder geval voor drie maanden worden aangevraagd, met de mogelijkheid tot verlenging.

Voorwaarde is dat je geen personeel mag ontslaan om bedrijfseconomische redenen in de subsidieperiode. Ook verwacht je minimaal twintig procent omzetverlies.

Op dit moment kun je nog geen NOW-aanvraag indienen, maar dit wordt zo spoedig mogelijk opengesteld. Dit zal dan gaan via het UWV. Had je al een aanvraag gedaan voor werktijdverkorting? Die wordt vanaf nu beschouwd als aanvraag voor de nieuwe tegemoetkomingsregeling.

Makkelijker lenen

Ten slotte wordt het makkelijker voor bedrijven om te lenen bij de bank en gebruik te maken van de Garantie Ondernemingsfinanciering-regeling (GO). Hiermee helpt het ministerie van Economische Zaken het MKB en grote ondernemingen door middel van een vijftig procent garantie op bankleningen en bankgaranties. Het maximale leenbedrag per bedrijf wordt tijdelijk verhoogd naar 150 miljoen euro.

Dit vraag je aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Komt er veel op je af en weet je niet hoe je deze situatie het beste kan aanpakken? Neem dan contact op met het KvK Coronaloket (0800-2117). Deze is tot en met vrijdag 20 maart telefonisch bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur voor al je vragen. Ook op de website van de KvK is veel informatie te vinden.

Must see: Liefde in tijd van corona – de mooiste initiatieven op een rij

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Kabinet steunt bedrijven en zzp’ers – waar moet je precies zijn voor hulp?
Sluiten